Turismul balnear și de sănătate – cum tratăm bolile reumatice

Specialişti de renume în turismul balnear s-au reunit, pentru trei zile, în staţiunea Covasna, la cea de a XIV-a ediţie a Bursei şi a Forumului de Turism Balnear (19-21 septembrie), având girul Organizației Patronale a Turismului Balnear din România (OPTBR).

Evenimentul are loc în fiecare an în altă staţiune balneară, iar alegerea Covasnei a ţinut seama de resursele naturale de care dispune, mult apreciate în tratamentul bolilor cardiovasculare. Covasna este supranumită, de altfel, „Stațiunea celor 1000 de izvoare de sănătate”.

Era firesc să se întâmple așa – a declarat în debutul întâlnirii Gyero Jozef, primarul orașului Covasna, atâta vreme cât „turismul balnear reprezintă o componentă importantă în viața socială și economică a orașului Covasna”, edilul insitând asupra faptului că orașul-stațiune, recunoscut pentru „multiculturalitatea” sa este deschis oaspeților care vin atât din țară, cât și din străinătat. Binînțeles, „o stațiune balneară fără o bună infrastructură nici nu se poate închipui. De aceea, am făcut tot ce n-a stat în putință și am atras fonduri europene pentru reabilitarea infrastructurii stațiunii și vom continua în aceeași direcție, pentru a asigura dezvoltarea turismului balnear în oraș. Dar ne dorim să asigurăm și noi facilități de recreere. Între acestea, ne-am preocupat să asigurăm și funcționarea unei pârtii de schi, pentru a acoperi și perioada friguroasă a anului”, a mai spus Gyero Jozef.

În cadrul Forumului Balnear au avut loc prezentări şi dezbateri, precum şi un schimb de idei şi de bune practici între operatori din turismul balnear, atât din România, cât şi din străinătate. La eveniment au participat şi cercetători şi reprezentanţi ai mediului academic, precum şi reprezentanţi ai agenţiilor de turism, producători şi distribuitori de produse şi echipamente destinate sectorului de turism balnear şi spa, care și-au prezentat ofertele în cadrul Bursei Balneare.

- Articolul continua mai jos-

De asemenea, pe panelul vorbitorilor s-au aflat și specialiști în balneologie și SPA din Franța, Germania, Muntenegru. Între invitații din strainatate: Csilla Mezosi, secretar general al Asociației Europene a Stațiunilor Balneare, Claude-Eugene Bouvier, director general al Consiliului Național al Stabilimentelor Termale din Franța, Alexander von Hohenegg, expert în Asociația Germană a SPA-urilor și Kifah Mohammed Kato, consultant al Organizației Mondiale a Sănătății.

„Turismul balnear va ocupa un loc important în cadrul Strategiei naţionale de turism ce va fi definitivată până la sfârşitul acestui an”, a declarat joi, la Covasna, secretarul general adjunct din cadrul Ministerului Turismului, Adrian Stoica. „La nivelul Ministerului Turismului, tratăm cu responsabilitate domeniul balnear. Un lucru foarte important este că, până la sfârşitul anului, vom avea o Strategie naţională de turism, în cadrul căreia o componentă principală o va constitui şi turismul de sănătate, balnear. Colegii noştri au fost implicaţi în abordarea acestor subiecte cu experţi de la Banca Mondială. Considerăm că expertiza celor de la Banca Mondială va crea un cadru coerent şi paşi de urmat clar definiţi”.

Vezi și Conf dr Cosmin Puia, despre chirurgia metastazelor hepatice

Află tot ce trebuie să știi despre transplantul de ficat și prof dr Irinel Popescu

Evenimentul are loc anual în altă staţiune din ţară, iar anul acesta staţiunea Covasna are oportunitatea de a-şi promova potenţialul şi resursele naturale deosebite folosite în tratarea diverselor afecţiuni, în special a celor cardiovasculare.

Participanţii la eveniment și-au propus să atragă atenţia şi asupra faptului că este mult mai uşor şi important să previi bolile decât să le vindeci, iar acest lucru se poate face prin curele de sănătate oferite de staţiunile balneare.

- Articolul continua mai jos-

Redactorul Ziar Medical a realizat „la cald” o serie de interviuri cu specialiști prezenți la Bursa și Forumul Turismului Balnear, pe care le vom publica în zilele următoare. Până atunci, însă, să reținem un adevăr – rostit în aceste zile, la Covasna, de președintele OPTBR, dl Nicu Rădulescu: „Prin dezvoltarea turismului balnear, am putea avea o Românie sănătoasă”

Citește și

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari