Sfatul medicului: virusul West Nile – simptome, diagnostic

Sfatul medicului: virusul West Nile Conform datelor furnizate Ministerului Sănătăţii de către Centrul Naţional de Supraveghere şi Control a Bolilor Transmisibile, de la debutul sezonului 2018 până în prezent, au fost înregistrate 256 cazuri de meningite/meningo-encefalite cauzate de infecția cu virus West Nile, fiind înregistrate 36 de decese la pacienți cu co-morbidități.

Sfatul medicului: virusul West Nile. 19 cazuri noi în 7 zile

În București s-au înregistrat 10 decese, 4 în județul Iași, 4 în județul Olt, 4 in judetul Bihor. Un număr de 2 decese au fost consemnate în fiecare din județele Constanța, Dolj și Suceava și câte 1 deces în judetele Alba, Brăila, Covasna, Calarasi, Dâmbovița, Galați, Prahova și Teleorman. În ultima săptămână au fost confirmate 19 de cazuri noi de meningită/meningo-encefalită cu virus West Nile. Având în vedere că transmiterea virusului West Nile se face prin mai multe specii de țânțari atât în mediul urban cât și în cel rural, pentru perioada următoare, odată cu răcirea vremii, se așteaptă o scădere a cazurilor de îmbolnăvire.

Sfatul medicului: virusul West Nile. Cum să te ferești

Cu toate acestea, specialiştii în sănătate publică ai Ministerului Sănătăţii recomandă populației să ia în continuare măsurile necesare pentru evitarea infectării cu virusul West Nile, pentru care nu exista vaccin sau tratament antiviral specific. Printre acestea, reamintim mjloacele de protecție fizică a populației pentru evitarea expunerii la înțepăturile țânțarilor, precum protecția mecanică a tegumentelor, folosirea substanțelor repelente, plase de protecție la ferestre.

Sfatul medicului: virusul West Nile. Semne care trebuie să te îngrijoreze

“Primele simptome ale contaminării cu virusul West Nile apar după 2-8 zile de la infectare și, cel mai adesea, sunt confundate cu gripa. Febra nu foarte crescută, durerea de cap, transpirația excesivă și starea de slăbiciune ne îndemnă, cel mai probabil, să ne facem un ceai cald, nicidecum nu ne duce cu gândul la țânțarii care ne-au înțepat. În situațiile grave, infectarea poate duce la apariția encefalitei sau a meningitei, ca urmare a pătrunderii virsului în meninge și lichidul cefalorahidian. De regulă, cu tratament specific, simptomele dispar în circa o săptămână, însă limfadenopatia poate persista chiar și două luni. Limfadenopatia este un proces patologic survenit prin afectarea ganglionilor limfatici și cresterea lor în dimensiuni. Doar în cazurile extreme, la persoane cu vârste înainte sau în care organismul este foarte slăbit, există boli cronice, imunitatea este foarte scăzută sau pacientul a ajuns prea târziu la medic poate surveni decesul. În realitate, doar una din 150 de persoane infectate cu virusul West Nile dezvoltă simptome severe de boală. Totuși, nu trebuie să ne speriem exagerat pentru că probabilitatea ca o persoană să fie infectată în urma unei singure înțepături de țânțar este foarte redusă. Și, în mod normal, nimeni nu stă să fie mitraliat de țânțari”, a declarat în exclusivitate pentru Ziar Medical conf. dr. Tudor Ciuhodaru, medic specialist medicină de urgență și toxicologie.

- Articolul continua mai jos-

Sfatul medicului: virusul West Nile. Chimicalele, eficiente, dar toxice

„În alungarea insectelor, sigur că produsele chimice sunt foarte eficiente dar trebuie să luăm în calcul faptul că utilizarea lor pe termen lung ar putea prezenta riscuri. În niciun caz nu utilizați produsele antiinsecte în cazul copiilor mai mici de două luni şi nici a produselor cu mai mult de 30% DEET (N,N-dietil-meta-toluamide – un compus chimic folosit ca mijloc de protecţie împotriva insectelor) pe piele, deoarece acestea pot fi toxice nu doar pentru cei mici, ci şi pentru adulţi. Dispozitivele cu ultrasunete sau brățările anti-țânțari nu sunt eficiente”, explică pentru cititorii Ziar Medical dr. Ana Maria Vlad, medic specialist dermato-venerologie, colaborator al clinicii Hebra Dermatologie.

Află ultimele noutăți despre Spitalul Județean de Urgență Zalău

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari