Epidemie cu virusul West Nile? Care e situația momentului

Virusul West Nile continuă să facă victime, fără a fi momentul totuși de a vorbi despre o epidemie. Ministerul Sănătăţii anunţă că sunt confirmate 117 de cazuri de infectare cu acest virus, iar numărul deceselor s-a dublat în ultima săptămână, ajungând la 12. Cele mai multe, 5, sunt în Bucureşti, 2 în judeţul Olt şi câte unul în Galaţi, Iaşi, Covasna, Constanţa şi Dâmboviţa. Autorităţile locale din Teleorman au anunţat astăzi, însă, încă un deces, primul al unui locuitor din acest judeţ.

„Nu putem vorbi de o epidemie cu virusul West Nile”

Nu putem vorbi de o epidemie în acest moment, iar creşterea numărului de cazuri este generată de perioada ploioasă care a făcut dificilă distrugerea ţânţarilor care transmit boala prin înţepătură, spune preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila. Domnia sa explică cum ne putem proteja de ţânţari şi care sunt simptomele infestării cu virusul West Nil. „La un număr mic de persoane infestate, cam 1 din 150 de cazuri, boala se poate manifesta violent. Recomandarea este să poarte haine care să acopere cât mai bine pielea, să utilizeze substanţe care se aplică pe piele şi împiedică muşcăturile de ţânţari, iar în locuinţă să le protejeze prin instalarea de plase la geamuri. Autorităţile locale sunt cele care trebuie să ia măsuri pentru reducerea sau chiar eliminarea populaţiilor de ţânţari, însă lucrul acesta nu este posibil decât dacă inclusiv în gospodăriile individuale, în subsolurile blocurilor se face o foarte bună curăţenie care să prevină apele care stagnează şi care favorizează înmulţirea ţânţarilor”.

Care sunt simptomele virusului West Nile? „Cam una din 5 persoane care sunt infectate prezintă simptome. O infecţie virală cu cefalee, deci durere de cap, febră, evetual erupţii cutanate, tulburări gastrointestianle. Dacă lucrurile astea se însoţesc şi de fotobobie, cefaleea este foarte intensă, trebuie neapărat prezentarea la medic pentru un tratament simptomatic, pentru că acest tip de infecţie nu prezintă tratament etiologic al cauzei şi nu există niciun vaccin care să prevină boala. Sunt cazuri sporadice încă în România, nu putem discuta despre epidemie. În anul 1996 am avut foarte, foarte multe cazuri şi mult mai multe decese. Ea se manifestă în fiecare an şi în acest an cu predilecţie datorită sezonului ploios care a permis dezvoltarea în exces a ţânţarilor şi tratamentele aplicate nu au fost la fel de eficiente”.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari