Tăşnad, şaptezeci şi opt de grade termale pentru sănătate

Tășnad – o stațiune termală valoroasă. România stă aproape cu indiferenţă pe una din marile ei bogăţii, apele termale. Cu proprietăţi curative, calde sau fierbinţi, pline de componente vindecătoare, apele termale ar putea constitui o perlă a coroanei în turismul românesc de sănătate.

Una din staţiunile despre care se vorbeşte prea puţin la nivel naţional este Tășnad, cunoscută de ardeleni pentru apele sale binefăcătoare. Pitită la poalele ultimelor dealuri, înainte ca bogata Câmpie de Vest să-şi rostogolească întinderea rodnică până în zare, staţiunea termală Tășnad şi-a schimbat în ultimii ani înfăţişarea. Astăzi turiştii care vin aici pentru tratament au la dispoziţie bazine exterioare prevăzute cu spaţii de şezut în apă, copertine care să-i apere de efectul direct al razelor solare şi balustrade ce conduc paşii lor şovăitori şi şubreziţi de ani ori dureri în apele aproape miraculoase. Bazinele de agrement şi baza de tratament completează oferta staţiunii bogată în unităţi de cazare.

DSC 0150A te durea sau a nu te (mai) durea

Tășnad – o stațiune termală valoroasă.  Se spune că după 40 de ani, dacă nu te doare nimic, ai o problemă, iar afecţiunile aparatului locomotor însoţesc inevitabil înaintarea în vârstă. Am asistat la schimbarea la faţă a staţiunii, aşa că am vrut să cunosc medicul balneolog care stă la dispoziţia turiştilor la baza de tratament.

- Articolul continua mai jos-

Încă de pe coridoarele Hotelului Marissa, acolo unde există un centru de tratament modern, aşa cum îi stă bine unei staţiuni cu apă termală, numele medicului Maria Nădejde, medic specialist recuperare, medicină fizică şi balneologie, văzut pe uşa cabinetului, mi-a dat o infuzie de optimism.  Aflu de la domnia sa că a lucrat o viaţă întreagă la Felix, aşadar are experienţa îndelungată a unei staţiuni foarte renumite şi o invit să ne spună mai multe despre activitatea sa profesională.

Apa de Tășnad este mai bună decât cea de Felix

DSC 0141

Dr. Maria Nădejde: Am terminat la Timişoara şi după aceea am fost trei ani medic de întreprindere la Hunedoara. Întâmplarea face că am ajuns medic fizioterapeut, pentru că mie îmi plăceau Internele. Am făcut balneofizioterapie la Cluj, am luat Felixul şi 40 de ani am lucrat acolo.

Cum acasă am avut multe probleme cu tatăl meu care a fost foarte bolnav, timp de 10 ani nu m-am mişcat de langă el, dar  apoi tata s-a stins. Aici, la Tășnad era liber de multă vreme postul şi cum m-am pensionat, într-o zi am decis să vin, sfătuită de medicul meu.  L-am luat pe Nădejde cu mine să vedem ce e la Tășnad. Am venit, mi-a plăcut şi mi-am zis „Hai să văd, să încercăm” . Cânad au aflat unde sunt, toată lumea m-a întrebat dacă apele de aici sunt mai bune decât cele de la Felix.

Rep.: Chiar aşa, care este adevărul, doamna doctor?

Dr. Maria Nădejde: La început nu am dat niciun răspuns, pentru că nu aveam experienţa apelor de la Tășnad. Am avut nevoie de timp şi mai ales să revăd pacienţi după tratament. Acum, după trei ani, pot spune că este mai bună apa de Tășnad decât cea de Felix.

- Articolul continua mai jos-

DSC 0138

Rep.: Chimic aşa se vede, pe hârtie, lista de componente fiind mai lungă. Cum e concret şi ce este mai important?

Dr. Maria Nădejde: În primul rând este mai bună pentru că radioactivitatea apei de Tășnad este extrem de scăzută. Compoziţia chimică nici nu este atât de importantă, după mine, cât termalitatea apei. La Felix, izvorul are 42 de grade, 43 cel mult, în timp ce aici apa ţâşneşte la 72-78 de grade. Mai merg pe o idee şi anume, că termalitatea este excelentă şi că nu are atât de multe contraindicaţii, aşa cum este apa de la Felix.

Tășnad – o stațiune termală valoroasă.  Cura termală cu apă de Tășnad poate fi prescrisă inclusiv celor care au făcut chimioterapie, adică pacienţilor operaţi de neoplazii, indiferent că era vorba de histerectomii, de extirparea sânului, tiroidă, în timp ce la Felix le era total contraindicată. E un bonus pe care îl are Tășnadul. Am pacienţi care vin şi fac cura termală cu rezultate bune. Iniţial am avut o reţinere, pentru că aveam experienţa de la Felix şi ştiam că acolo nu se putea, dar radioactivitatea scăzută de aici mi-a dat curaj. Am prescris cura de apă termală şi nu am avut niciun rezultat negativ.

Afecţiunile care se tratează aici se tratează şi la Felix cu rezultate foarte bune. În primul rând afecţiuni articulare, care pot să fie degenerative, mai ales după o anumită vârstă, afcţiuni cu manifestări inflamatorii. Reumatisme acute nu am prea prins aici, dar spondilite, poliartrite reumatoide, care sunt afecţiuni reumatice inflamatorii merg foarte bine. Toate afecţiunile post-traumatice, sechelele după fracturi, protezele de şold, protezele de genunchi, au avut aici nu rezultate bune, ci foarte bune.

DSC 0135

-Articolul continua mai jos-

Rep.: Ce alte afecţiuni au înregistrat bune rezultate în urma curei termale la Tășnad?

Dr. Maria Nădejde: În gută merge foarte bine, artritele gutoase, nodulii gutoşi de la mâini, chiar pacienţii cu diabet zaharat, tulburările de circulaţie toate acestea se potrivesc de minune cu apele de aici, dar încă multe altele. Îţi trebuie doar răbdare şi pacienţii nu sunt, în general, dotaţi cu răbdare şi ar vrea aşa, de pe o zi pe alta să se întâmple o minune.

Rep.: Aşadar răbdare şi Nădejde ar fi formula vindecării aici?

Dr. Maria Nădejde: Hahaha, da! Când am venit aici n-am ştiut cum va fi, am avut emoţii şi nu ştiam dacă voi persevera.

Rep.: De câţi ani veniţi aici?

Dr. Maria Nădejde: Sunt deja de trei ani aici.

Rep.: Vă simţiţi bine la Tășnad?

Dr. Maria Nădejde: Da, îmi place, e mai linişte, e mai puţină forfotă, mai puţină nebunie. Ce îmi place foarte mult e baza de tratament, pentru că au aparate în totalitate noi şi foarte bune. La Felix îţi cam vine să plângi acum, aparatura e învechită şi baza de tratament urâtă, pentru că nu s-a mai investit în ea.

DSC 0167

Tășnad – Vocea experienţei

Doctoriţa Nădejde nu e acolo doar pentru pacienţi, ci şi pentru tinerii ei colegi, pentru care şi-a asumat aspra şi frumoasa misiune a mentoratului şi e mare lucru să ai disponibilitatea de a-i învăţa gratuit pe alţii.

Rep.: Cu cine mai lucraţi aici?

Dr. Maria Nădejde: Sunt încântată de colectivul de tineri care îmi sunt atât de dragi. Eu, practic, sunt prietena lor. Întotdeauna îi îndemn să mă întrebe dacă nu ştiu ceva. Când consult un pacient mai deosebit îi chem repede, pentru că trebuie să le explici ce să facă.

Şi pe mine m-au învăţat alţii şi atunci mi se pare lipsit de sens să ţii informaţia numai pentru tine. Nu ştiu să le spun exerciţiul pe care trebuie să-l facă, dar ştiu ce am nevoie să recuperez, pe ce musculatură să lucreze, pe ce articulaţie, cum să lucreze cu ea şi atunci totul merge bine. Iar ei au o bună pregătire şi ştiu ce trebuie să facă.

DSC 0140

Tășnad – o stațiune termală valoroasă. Când am început activitatea la Felix, în 1978, nu existau profesori de kinetoterapie, nici nu exista specialitatea, iar profesorii care erau acolo erau absolvenţi de educaţie fizică şi sport. Eram mulţi atunci, 10-15 doctori şi fiecare avea repartizat un asistent de recuperare şi un profesor de sport. Acesta nu ştia nici ce e o spondiloză, o gonartroză, ei învăţau la sport doar afecţinile traumatice, aşa că prin rotaţie, toţi medicii i-am învăţat patologia, ce avem nevoie şi ce trebuie să recuperăm. Mulţi dintre acei profesori de sport au ajuns kinetoterapeuţi şi îşi amintesc şi azi ce puţin ştiau atunci şi câte m-au întrebat.

Băieţii de aici sunt tot aşa, receptivi. Merge greu recuperarea postratumatică după operaţii cu şuruburi, cu plăci şi vin să mă întrebe ce ar putea face. Merge greu, pentru că oamenii vin târziu şi ortopedul nu le spune întotdeauna să facă recuperare şi cu ape termale. Uneori acesta uită că nu există numai el, că după ce scoate un picior din gips, există şi alte locuri şi ar trebui să îndrume pacienţii. Noi îi aşteptăm cu drag, o bază de tratament cu aparate noi şi apă termală vindecătoare.

DSC 0149

Discuţia noastră a avut loc după consultarea ultimului pacient pe ziua respectivă, la Tășnad, aşa că atunci când doctoriţa Nădejde m-a condus să văd dotarea din baza de tratament, în cabinete erau pacienţi care sub aparatele noi, mânuite cu multă bunăvoinţă şi sub mâinile maseurilor entuziaşti îşi depuseseră durerile şi suferinţa. Dar cu apa cea binefăcătoare, perseverenţa şi devotamentul doctoriţei Maria Nădejde, deşi iarna nu va întârzia, îi va găsi pregătiţi să înfrunte frigul. Vor reveni la Tăşnad, pentru că aici întâlneşti la tot pasul oameni care de 20-25 de ani şi-au găsit  alinare şi bună dispoziţie în aceast staţiune.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari