Majoritatea persoanelor consideră că nu are nevoie de susținători plantari, deoarece aceștia sunt destinați doar celor cu probleme ortopedice. O afirmație total eronată, deoarece folosirea plantarilor a devenit utilă atât pentru adulții activi, cât și pentru copii sau bunici.
Pentru a susține această idee, vă redăm în cele ce urmează cinci motive pentru care ar trebui să vă analizați picioarele cu rigurozitate și să decideți să le protejați pentru a vă bucura de libertatea mișcării! Interlocutor este dna Corina Hinkov, specialist Podiometrie.
Susținători plantari – motivul #1 Rețeta echilibrului și a armoniei
„Susținătorii plantari, împreună cu încălțămintea, creează o armonie, iar structura piciorului este obligată să urmeze o postură corecta și stabilă”, spune Corina Hinkov. „Așa cum nu există două persoane cu amprente identice, la fel nu există nici două persoane cu picioare identice. Din acest motiv este important ca piciorului să i se potriveasca perfect încălțămintea. Pentru că pantofii cumpărați din majoritatea magazinelor nu sunt personalizați, este recomandat să purtam plantari pentru o mai bună adaptare a mersului”.
Susținători plantari – motivul #2 – Distribuirea corectă a presiunii biomecanice
„Susținătorii plantari în viața persoanelor active sunt garanția că picioarele se vor bucura de libertatea mișcării dar… nu se vor mișca în încălțăminte, prevenind astfel eventuale accidentări”, spune podiatrul Corina Hinkov. Plantarii distribuie corect presiunea din timpul mersului pe întreaga suprafață a tălpii, astfel încât… „pasul nu va ezita niciodată”.
Susținători plantari – motivul #3 – Pot fi adaptați pentru mai multe tipuri de încălțăminte
Grosimea plantarilor variază în functie de scopul pentru care îi realizezi: materialele sintetice anti-alergice pot fi folosite atât pentru plantari subțiri (0,1 mm), pentru pantofi cu toc înalt (pana la 10 cm), cât și pentru plantari mai groși (2,3 mm) adaptați pentru diferite tipuri de încălțăminte. Plantarii se potrivesc aproape în orice fel de pantofi, pentru orice activități: dans, jogging, ciclism, fotbal și chiar în ghete de ski.
Susținători plantari – motivul #4 – Impactul senzitiv și protecția
Pacienții cu diabet sunt predispuși la apariția ulcerațiilor în zona picioarelor. „Plantarii pentru piciorul diabetic sunt acoperiți cu un material senzitiv și plăcut la atingere. Pacientul nu trebuie să se teamă că materialele din plantari le vor provoca neplăceri, ci dimpotrivă”, spune Corina Hinkov.
Susținători plantari – motivul #5 – Influența plantarilor asupra întregului corp
Deficiențele funcționale ale picioarelor influențează dezvoltarea întregului corp. „Distribuirea incorectă a presiunii pe suprafața tălpilor afecteaza genunchiul, șoldul, pelvisul și poate dăuna coloanei vertebrale. Acest lucru poate fi asemănat cu structura unei cladiri: cand fundația/temelia este instabilă, întreaga clădire este în pericol de prăbușire”, spune Corin Hinkov.
Astfel, oricine a suferit accidente în una dintre zonele enumerate, sau care observă apariția unor bătături în anumite zone ale picioarelor, are nevoie de realizarea unor plantari pentru a reduce presiunea în zona respectivă.
Susținători plantari – Sfatul medicului
„Crează-ți reflexul de a consulta un podolog. Acest obicei permite evitarea sau vindecarea a tot felul de patologii: negi plantari, bătături, unghii încarnate, deficiențe de postură.
Dacă evităm întâlnirea cu specialistul, se pot declanşa complicaţii grave. Persoanele care suferă de diabet, cele vârstnice, persoanele cu afecţiuni arteriale sau cu artroza, dar și copiii şi sportivii ar trebui să consulte regulat un podolog, în medie o dată pe an”.
Corina Hinkov, Centrul de Podologie Ahile, București.