Indicaţiile şi contraindicaţiile apelor termale în tratamentele balneare

Indicaţiile şi contraindicaţiile apelor termale în tratamentele balneare

Pentru că beneficiile apelor termale sunt în mare cunoscute, am încercat cu ajutorul doamnei dr. Maria Nădejde, medic specialist recuperare, medicină fizică şi balneologie de la staţiunea termală Tăşnad să identificăm contraindicaţiile. Nu de alta, dar apele extraordinare ale staţiunii sătmărene au atât de multe calităţi, între care termalitatea ridicată, prin cele 72-78 de grade celsius cu care iese din pământ, lista lungă de componente chimice conţinute şi radioactivitatea scăzută, încât e mai uşor să enumeri la ce nu sunt bune apele. În plus, e bine ca acum, când putem profita de zilele frumoase ale unei toamne încă generoase, când canicula nu ne mai opreşte să petrecem o zi întreagă într-un ştrand termal, să ştim căror afecţiuni nu le sunt indicate aceste ape.

Continuăm, aşadar  cu alte indicaţii ale apelor de la Tăşnad, care sunt foarte multe şi pe câteva le-am enumerat în prima parte a discuţiei nostre, dar trecem în revistă şi contraindicaţiile.

DSC 0141

- Articolul continua mai jos-masca medicala

De la dr. Maria Nădejde citire

Toată lumea care ezită să vină aici se teme de tensiunea arterială. Pentru valorile tensionale foarte ridicate, evident, nu sunt indicate apele termale în general, iar expunerea la soare care este asociată cu ştrandurile în aer liber este evitată de aceştia, însă nici piscinele acoperite din staţiune nu sunt o soluţie pentru ei. Apoi, nu merg bine pacienţii cu afecţiuni ale glandei tiroide, nu-mi place cum reacţionează, deşi nu aş pune-o chiar în categoria contraindicaţiilor, dar e necesară multă precauţie în cazul lor. Le-am observat atent pe pacientele care suferă de aceste afecţiuni ale tiroidei şi mi s-a părut că le agită. Însă la Felix reacţia lor era mult mai puternică, din cauza nivelului ridicat al radioactivităţii apei.

DSC 0159

Tot din acestă cauză nu merg apele termale pentru cei cu afecţiuni psihice, cum ar fi schizofrenia. Deşi staţiunile cu lume multă nu prea se potrivesc, în general, cu aceşti pacienţi, mai sunt unii diagnosticaţi cu sindrom discordant şi nu pomenesc de el, crezând că dacă îl ţin sub control cu medicaţia, este suficient. Ei ignoră voit sau inconştient că radioactivitatea apelor termale îi poate cu uşurinţă decompensa. Nu am întâlnit aici cazuri, dar la Felix au fost cîteva şi nu tocmai plăcute.

Mai sunt apoi adenoamele de hipofiză, iar la Felix am avut paciente operate, care nu au ţinut cont de contraindicaţia apelor termale şi adenoamele au recidivat. Deşi eu le atrăsesem atenţia să evite apa termală şi să apeleze la restul procedurilor de recuperare, adecvate afecţiunii lor, ele au venit în anul următor şi am remarcat schimbarea, iar ele au mărturisit că au fost în bazin, la recomandarea profesorului care le operase la Bucureşti. Aşadar, nu doar pacienţii, ci chiar unii medici nu cunosc îndeajuns efectele neterapeutice ale apelor termale asupra unor categorii, mai restrânse de pacienţi.

De bun simţ este ca pacienţii care au suferit intervenţii chirurgicale recente să nu apeleze la tratamentul balnear, nici dacă au trecut deja 5-6 luni de atunci.

- Articolul continua mai jos-

DSC 0169

La afecţiunile neurologice sunt rezultate, dar acestea sunt mai dificile. E vorba de accidentele vasculare cerebrale, hemiplegiile,  care se recuperează mai greu, nu din cauza calităţilor apei termale, ci pentru că pacientul este unul mai complicat.

Dacă valorile tensionale se menţin la cote ridicate nu rişti să indici apa termală, şi atunci pentru această situaţie aplicăm kinetoterapie la sală, însă fără apă, rezultatele nu mai sunt atât de bune. La acest capitol sunt puţin reţinută, dar am avut câteva cazuri tare faine, care s-au recuperat, dar îţi trebuie şi pacientul care să coopereze şi perseverenţă din partea lui. Acest tip de pacient, bietul de el, a stat, a făcut tratament multă vreme şi recuperarea sa e mai dificilă, a spus dr. Maria Nădejde.

Cu rezultate foarte bune sunt numeroase afecţiuni dermatologice. Toate dermatitele, toate eczemele merg foarte bine. Cantitatea de sare care este în apă, la care se adaugă restul componentelor e suficient de mare, încât să prevină răspândirea lor, şi dimpotrivă, ajută foarte bine la vindecarea lor.

DSC 0135

Celor care se tem de astfel de boli de piele le spun că frica lor este fără temei, pentru că apa se schimbă des aici, iar cantitatea de sare opreşte proliferarea ciupercilor. În plus, mulţi se tem de Psoriazis şi alte eczeme urâte, dar acestea după apa termală de la Tăşnad s-au temperat în intensitatea iritaţiei. Există reticenţa, pentru că nu avem suficientă cultură şi educaţie medicală să ştim că Psoriazisul nu se transmite. Când e văzut un pacient în bazin, cu coatele pline de cruste, sărmanul, pe corp, unii sunt reţinuţi în a intra în apă. Inclusiv pacientul respectiv e reţinut în a se expune şi preferă să nu iasă în public. Ei pot să vină la piscinele interioare, acoperite, dacă doresc să evite contactul cu mulţimea.

-Articolul continua mai jos-

Articole similare:

Congresul Naţional de Recuperare, Medicină Fizică şi Balneologie din România

Video recomandat

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari

Cele mai citite articole în ultima săptămână

Picioarele umflate – trei leacuri naturiste din bătrâni

Picioarele umflate sunt nu doar inestetice, ci și dureroase. Membrele inferioare sunt predispuse la umflături şi inflamaţii, deoarece sunt organele care trebuie să suporte...

LIPSA DE FIER ÎN ORGANISM – ce boli provoacă și ce alimente o combat

Lipsa de fier în organism (sau carența de fier) poate genera boli grave cum ar fi anemia feripiva. Când nivelul fierului din organism scade...

Febra albă la copii – când apare și ce poți face ca să scapi de ea

Ai auzit vorbindu-se despre febra albă sau febra roșie? Vine sezonul rece, iar odată cu acesta se întețesc cazurile de viroze și răceli în...

Dr. Daisa Delia – Tehnica PRP de rejuvenare vaginală în tratarea incontinenței urinare

Dr. Daisa Delia, medic specialist în Obstetrică-Ginecologie la clinica VenArt Cluj, oferă într-un interviu pentru Ziar Medical informații despre o metodă de rejuvenare vaginală...

Pietrele la rinichi – cum le poți elimina printr-o metodă naturistă

Pietre la rinichi tratament naturist - Nu de puține ori v-ați dorit să aflați care sunt cele mai eficiente tratamente naturiste pentru o boală...