Ce este vaccinarea? Care sunt vaccinurile din schema de vaccinare obligatorie în România? Vaccinarea este calea simplă, sigură și eficientă de a proteja oamenii împotriva bolilor dăunătoare, înainte de a intra în contact cu ele. Folosește sistemul natural de apărare al organismului, pentru a construi rezistența la o infecție specifică și a face sistemul imun mai puternic.
Vaccinurile învață sistemul nostru imun să creeze anticorpi, la fel ca atunci când suntem expuși la boală. Cu toate acestea, deoarece vaccinurile conțin doar forme de germeni ucise sau slăbite, aceasta nu cauzează boala și nu vă pun în pericol.
De ce este vaccinarea importantă?
Vaccinarea este o cale sigură de a preveni boli și a salva vieți, acum, mai mult ca niciodată. În zilele de astăzi, există vaccinuri disponibile să ne protejeze împotriva a cel puțin 20 de boli. Împreună, aceste vaccinuri salvează viețile a până a 3 milioane de oameni în fiecare an.
Când ne vaccinăm , nu ne protejăm doar pe noi, ci îi protejăm și pe ceilalti din jurul nostru. Unele persoane, cum ar fi cei care au contraindicații să se vaccineze datorită anumitor boli, depind de restul dintre noi care ne vaccinăm și scădem riscul de răspândire a bolii. Afla care este schema de vaccinare obligatorie în România.
Cum funcționează vaccinurile?
Vaccinurile reduc riscul de a face o boală lucrând împreună cu sistemul nostru imunitar pentru a construi protecție. Când ne vaccinăm, sistemul nostru imunitar răspunde:
- Recunoaște germenul invadant, la fel ca și cum ar recunoaște virusul sau bacteria
- Produce anticorpi. Anticorpii sunt proteine produse în mod natural de sistemul imunitar pentru a lupta cu boala
- Ține minte boala și cum să lupte cu ea. Dacă suntem expuși la germen în viitor, sistemul nostru imunitar poate rapid să il distrugă înainte de a face boala
Sistemul nostru imunitar este conceput pentru a-și aminti. O dată expusi la una sau două doze de vaccin, noi rămânem protejați împotriva bolii ani, decenii sau chiar o viață intreagă. Acest fapt face vaccinul foarte eficient. Mai bine previi o boală, decât să o tratezi după ce este constituită, deoarece nu știm înainte ce fel de formă putem avea.
Care sunt vaccinurile din schema de vaccinare obligatorie în România?
Schema de vaccinare obligatorie în România:
- La naștere: Vaccinul hepatitic B, Vaccinul de tip Calmette Guerin BCG
- 2 luni, 4 luni, 11 luni: Vaccin Hexavalent, Pneumococic – PCV13
- 12 luni, 5 ani: Vaccin ROR
- 6 ani: Vaccin Tetravalent
- 11-14 ani: HPV
- 14 ani: Bivalent
Ce boli previn vaccinurile din schema de vaccinare obligatorie în România?
- BCG – Tuberculoza
- HepB – Hepatita B
- ROR – Rujeolă (Pojar), Oreion, Rubeolă (Pojărel) – Articol recomandat: Importanța vaccinării la copil – Istoria unui scandal internațional: vaccinul ROR
- Hexavalent – Difterie, Tetanos, Tuse convulsivă, Infecție cu Haemophilus influenzae de tip B, Poliomielită, Hepatita B
- Tetravalent – Difterie, Tetanos, Tusea convulsivă, Poliomielită, fac parte din schema de vaccinare obligatorie în România.
- Bivalent – Difterie, Tetanos fac parte din schema de vaccinare obligatorie în România
- Pneumococic – infecții pneumococice fac parte din schema de vaccinare obligatorie în România.
- HPV – leziuni genitale precanceroase cervicale, vulvare și vaginale, leziuni anale precanceroase, veruci genitale. Articol recomandat: Ce este vaccinul anti-HPV? Care sunt lucrurile esențiale de știut despre el?
Tuberculoza este cauzată de o bacterie numită Mycobacterium tuberculosis. Bacteria de obicei atacă plămânii, dar poate ataca mai multe părți ale corpului cum ar fi rinichii, măduva spinării și creierul. Articol recomandat: Tuberculoza Pulmonară: Simptome, factori de risc, tratament și prevenție
Hepatita B este o infecție virală care atacă ficatul și poate cauza boală acută sau cronică. Infecția cronică pune pacientul la un risc mare de a face ciroză sau cancer hepatic. Articol recomandat: Ce este hepatita? Ce înseamnă viral?
Cum se transmite virusul hepatic C și cum scăpăm de el? Dr. Teodora Man, medic specialist gastroenterolog, la Clinica GastroMed, din Cluj-Napoca.
Rujeola (Pojarul) este o infecție respiratorie foarte contagioasă. Sunt prezente erupții cutanate pe întregul corp, febră înaltă, rinoree, tuse și conjunctivită. În cazuri severe se poate complica cu pneumonie, encefalită, diaree și rar, deces.
Oreionul este cauzat de un virus și prezintă febră, dureri de cap și inflamarea glandei parotide (glanda salivară situată aproape de ureche). Uneori, Oreionul poate să se complice cu meningită sau encefalită.
Rubeola (Pojărelul) este o infecție virală. Pacientul prezintă erupții cutanate, febră și adenopatii. Este extrem de periculoasă pentru femeile însărcinate deoarece cauzează surditate, orbire și leziuni la nivelul creierului la un copil nenăscut.
Difteria este o patologie serioasă care poate duce rapid la probleme respiratorii. Este cauzată de o bacterie care afectează mucoasa nasului, gurii și gâtului. Poate afecta și inima și în cazuri severe poate duce la moarte.
Tetanosul este o boală dureroasă care afectează mușchii. Poate cauza probleme respiratorii, rigiditate musculară și spasme musculare severe. Boala este cauzată de o bacterie comună găsită în sol și care intră în organism prin leziuni la nivelul pielii.
Tusea convulsivă este o infecție serioasă care poate cauza tuse și sufocare ceea ce determină dificultate în respirație.
Virusul poliomielitic, cel care determină Poliomielita, este un virus găsit în nas și gat. Este răspandit prin tuse, strănut sau prin băutul din pahare comune. El afectează intestinele dar poate afecta și sistemul nervos. În cazuri severe, poate cauza paralizie și chiar moarte.
Haemophilus influenzae de tip B este o bacterie pe care o găsim în nas și gât și care se răspândește prin tuse și strănut. Poate cauza boli majore, cum ar fi meningită, epiglotită, pneumonie. Toate aceste boli pot duce la deces dacă nu sunt tratate rapid.
Infecția cu pneumococ este una dintre cele mai comune cauze de meningită, infecții severe ale urechii și pneumonie.
Sunt vaccinurile sigure?
Vaccinarea este sigură și reacțiile adverse sunt de obicei minore și temporare, cum ar fi durere în umăr sau febră ușoară. Efectele adverse serioase sunt rare. De asemenea toate vaccinurile sunt testate riguros trecând prin multiple faze înainte de a fi aprobate spre utilizare.
Beneficiile vaccinării cu siguranță depășesc riscurile, multe boli și chiar decese ar putea fi în lume dacă nu ar există vaccinurile.
Articol recomandat: Totul despre vaccinarea COVID-19 în sarcină și alăptare
Pot copiii să primească mai mult de un vaccin în același timp?
Dovezile științifice arată că nu are efecte negative administrarea mai multor vaccinuri în același timp. Copiii sunt expuși la sute de substanțe străine care antrenează raspunsul imun în fiecare zi. Simplul fapt că mănâncă introduce noi germeni în corp și numeroase bacterii trăiesc în gură și nas.
Când o vaccinare multiplă este posibilă (de exemplu DTP – difterie, tetanus, tuse convulsivă), înseamnă mai puține injecții și reduce disconfortul copilului. De asemenea, în acest fel copilul primește vaccinul potrivit la momentul potrivit și reduce riscul de a face o boală potențial mortală.
Este vreo legatură între vaccin și autism?
Nu există evidențe cu privire la legătura dintre vaccin și autism. Acest fapt a fost demonstrat in multiple studii, desfășurate pe o populație mare. De aceea sunt aprobate si schema de vaccinare obligatorie în România.
Studiul din 1998 care a ridicat îngrijorări cu privire la o posibilă legătură între vaccinul ROR și autism, s-a dovedit ulterior a fi fraudulos. Lucrarea a fost retrasă ulterior din jurnalul în care a fost publicată iar medicul care a publicat-o și-a pierdut licența medicală. Din păcate, publicația sa a creat frică care a dus la o scădere a ratei de imunizare în unele țări și la focare ale acestor boli.
Care sunt vaccinurile din schema de vaccinare obligatorie în România?
Autor: Cucuiet Teodora – Ionela, Medicină generală, anul 5