Parcul Ştiinţific de la Măgurele a găzduit, timp de două zile, conferinţa „Medicina nucleară”, la care, printre participanți, s-a numărat și un medic specialist dintr-un reputat spital clujean, dr. Gabriel Andrieș. Ziar Medical a realizat un interviu în exclusivitate cu acesta, pe care îl vom reda în continuare, nu înainte însă de a trece în revistă câteva dintre ideile vehiculate în cadrul evenimentului.
În următorii 10 ani medicii ar putea avea un nou aliat în tratamentul pacienţilor oncologici, un izotop nou care se va folosi la tomografii pentru stabilirea oportunităţii chimioterapiei. Va fi produs cu ajutorul Laserului de Mare Intensitate de la Măgurele. Procedura va fi posibilă doar utilizând noua tehnologie. Conform declarației directorului general al Institutului de Fizică şi Inginerie Nucleară şi al proiectului ELI-NP, academicianul Nicolae Zamfir: „Există un izotop Platinum 196, care este radioactiv. Ar fi posibil de produs numai la ELI, şi acesta ar folosi la un fel special de tomografie, şi anume, de a detecta dacă tratamentul prin chimioterapie e propice pacienţilor, spre 25% dintre pacienţii care suferă acest tratament, pentru că e o suferinţă, îl fac inutil, pentru că substanţa chimică se duce în tot corpul, numai unde trebuie nu, în tumoarea canceroasă” (sursa). Să trecem însă la următorul palier, cel al medicinei nucleare aplicate, și să aflăm ce așteptări au specialiștii.
Spital clujean de top, tehnologie de vârf
- interviu cu conf. univ. dr. Gabriel Andrieș, medic primar, Laboratorul de Medicină Nucleară al Spitalului Clinic Județean Cluj
Ziar Medical – Domnule conf. univ. dr. Gabriel Andrieș, mai e puțin până ce Laserul de Mare Intensitate de la Măgurele va deveni funcțional, în sensul că aici vor putea să fie experimentate tehnici noi, produse noi, soluții ingenioase, specifice medicinei nucleare. Și vă întreb ce a însemnat pentru dv., reprezentantul unui spital clujean de elită, participarea la această conferință?
Conf. univ. dr Gabriel Andrieș – Conferința reprezintă o mare provocare pentru comunitatea celor care lucrăm, hai să spunem, într-un domeniu mai puțin cunoscut de publicul larg, poate chiar de pacienți, m-aș hazarda să spun chiar și de mulți dintre medici. Este o provocare pentru că e vorba de o realizare chiar fascinantă. Ea poate să aducă noi orizonturi de terapie și de diagnostic în domeniul medicinii nucleare. Noi încercăm să fim aproape de cercetătorii de mare valoare care sunt aici, să fim aproape din punctul de vedere al participării noastre efective la activitatea clinică. Pentru că noi suntem clinicieni. Noi suntem prima linie care întâlnește pacientul, care cunoaște patologia, care cunoaște avantajele și, de multe ori, neajunsurile acestei specialități. Avem posibilități mari, în fiecare spital clujean, dar mai ales în Laboratorul de Medicină Nucleară din Spitalul Clinic Județean Cluj. Așa cum, în multe domenii, Clujul este un pol de excelență, și în domeniul medicinii nucleare avem, aș putea spune, o dotare de excepție, aparatură de ultimă generație. Există aparate inovatoare și sunt niște tehnici hibride, care combină medicina nucleară cu computer-tomografia, avem chiar și o instalație PET-CT, avem o adresabilitate foarte mare, ca și în celelalte domenii ale practicii medicale.
Ziar Medical – Cât de mare este rolul pe care îl joacă, pentru sănătatea oamenilor, Laboratorul de Medicină Nucleară pe care îl conduceți în reputatul spital clujean?
Conf. univ. dr Gabriel Andrieș – Probabil nu știți, dar deservim zece județe înconjurătoare care nu dispun de o astfel de tehnică,deci ne adresam la 5-6 milioane de oameni, suntem chiar copleșiți de multe ori, dar încercăm să facem față. Facem aproximativ 10.000 de examinări pe an. Probabil că nu este singurul aspect al activității noastre, pentru că, așa cum știți, noi avem un centru medical foarte puternic suntem, probabil, primul centru din România ca formatori în medicina nucleară. Suntem primul centru de îndrumare în rezidențiat – avem cei mai mulți rezidenți. Ne preocupă pregătirea asistenților – le spunem tehnologiști medicali – care au o pregătire superioară, ei sunt tehnicieni licențiați, deci ne ajută foarte mult în cadrul echipei care lucrează în medicina nucleară. Ne ocupăm și de fizicienii medicali, împreună cu facultatea de fizică – catedra de fizică medicală -; avem foarte mulți doctoranzi. Deci, dacă ar fi să fac un corolar, avem o activitate clinică foarte intensă, avem o activitate educațională care, practic, formează diverși specialiști care lucrează în acest domeniu și, nu în ultimul rând, suntem implicați într-o serie de proiecte de cercetare naționale și internaționale. Ca o concluzie, începutul acestui centru, ELI-NP, poate fi o legătură între activitatea noastră clinică, activitatea de cercetare și, toate împreună, nu știu în ce orizont de timp, dar cred că vor duce la îmbunătățirea actului medical în domeniul medicinii nucleare și, în general, al terapiei în medicina clasică.
Ziar Medical – Care sunt atuurile medicinei nucleare, la Cluj-Napoca?
Conf. univ. dr Gabriel Andrieș – Dacă este să vorbim de realizările noastre la nivel de centru universitar, la Cluj-Napoca, un lucru cu care ne mândrim este faptul că am fost, probabil, primii din țară care am introdus sistemele hibride. Sunt niște tehnici imagistice noi, care combină, practic, o examinare funcțională, așa cum este cea din medicina nucleară, cu o tehnică anatomică, respectiv computer-tomografia. Realizarea e importantă și din punct de vedere administrativ, pentru că în Cluj avem trei astfel de dispozitive. Suntem, probabil, cel mai puternic centru din Romania, dar asta presupune și din partea celor care lucrează pe aparate o dublă specializare, adică trebuie să știm să lucrăm și cu substanțele radioactive, trebuie să știm să mânuim și aparatele de computer-tomograf sau de rezonanță magnetică. Am introdus această tehnică – iarăși ca un lucru inedit – ea a fost pusă în practica clinică, la nivel mondial, în 2004 și noi am avut-o în Cluj în 2008. Acum sunt trei aparate. De un an, există încă un asemenea sistem hibrid, un PET-CT, așa că eu cred că este o mare realizare. Mai mult decat atât, pentru că vorbeam despre formare profesională, acest spital clujean a devenit și un centru în care vin colegi din țară cărora, cu toată prietenia și cu toată modestia noastră, încercăm să le împărtășim din experiența noastră. Am prezentat lucruri concrete, cazuri pe care noi le-am examinat și pe care le-am prezentat chiar și la congresele europene – și să știți că am fost acceptați și am fost chiar felicitați pentru acest domeniu de vârf. Deci… imagistica hibridă – e unul dintre atuurile noastre. Sună ca la mașini, ca o combinație între benzină și electricitate. Imagistica hibridă este viitorul acestei specialități, se lucrează foarte mult în acest domeniu, au aparut primele aparate hibride PET-RMN, care au aplicații incredibile în domeniul neurochirurgiei, de exemplu – așa încât putem spune că și aici am fost avangardiști. Și încercăm să ținem ștacheta cât mai sus și să fim un model pentru colegii noștri. Vrem să fim la același nivel cu centrele cel mai bine dotate și cotate din Europa.
Ziar Medical – Vom putea arata lumii si realizări romanești de top în medicina nucleară?
Conf. univ. dr Gabriel Andrieș – Categoric, cu acest laser – care reprezintă un lucru unic în Europa -se poate ajunge la performanțe, la descoperirea de noi posibilități terapeutice. Sunt sigur. Avem oameni – și vorbesc în primul rând de fizicieni – pentru că am avut și încă avem o școală de fizică foarte înaltă. Eu sunt medic și poate că intru într-un alt domeniu – dar sunt sigur că în ce privește aceste noi tehnologii, „luptăm” și lucrăm de la egal la egal, alături de alte mari puteri, care finanțează foarte bine cercetarea. Se pare că vom putea ajunge chiar la noi metode de diagnostic și, mai ales, de tratament. Este o mare realizare și le doresc mult succes. Noi, din punct de vedere clinic, vom fi dispuși și deschiși să participăm la astfel de studii, proiecte, să venim cu experiența noastră sau char să încercăm, să aplicăm în centrele noastre medicale – inclusiv în reputatul spital clujean în care activez – tot ce se poate realiza aici, la Măgurele.
Vezi și Medicina nucleară – o șansă pentru bolnavii de cancer
SFATUL MEDICULUI
„Suntem, probabil, cel mai puternic centru din Romania, dar asta presupune și din partea celor care lucrează pe aparate o dublă specializare, adică trebuie să știm să lucrăm și cu substanțele radioactive, trebuie să știm să mânuim și aparatele de computer-tomograf sau de rezonanță magnetică.”