fbpx
Acasă Sănătatea copilului Importanța vaccinării la copil - Istoria unui scandal internațional: vaccinul ROR

Importanța vaccinării la copil – Istoria unui scandal internațional: vaccinul ROR

Profesor dr. Viorel Șerban (Diabet, Nutriție și Boli metabolice, Universitatea de medicină și farmacie Timișoara) spunea că și-ar fi dorit să trăiască la începutul secolului XX, atunci când, în medicină, se descopereau și se implementau pe scară largă, vaccinurile. Pentru că ele, vaccinurile, mai mult chiar decât antibioticele, au revoluționat cu adevărat starea de sănătate a populației.
Și, având în vedere că în multe din epidemiile lumii au pierit mai mulți oameni decât în războaie, este mult adevăr în afirmația domniei sale.

Activiști împotriva vaccinării au apărut imediat cu primele vaccinuri și activitatea acestora a dus, paradoxal, la creșterea cercetărilor în domeniul vaccinurilor și la crearea unor vaccinuri cât mai sigure, nu numai din punct de vedere al efectului de protecție împotriva bolii, ci și pentru starea generală de sănătate a fiecărui pacient în parte.

Vaccinul ROR – Istoria unui scandal internațional

Asta până în anul 1998, când un medicul britanic Andrew Wakefield, gastroenterolog, publică în prestigioasa revistă Lancet –, cu mare recunoaștere în întreaga lume medicală, un studiu fals, care ar fi ”dovedit” o corelație între un anumit vaccin ( vaccinul ROR ) și apariția autismului. Toată povestea aceasta a dus la o isterie planetară. Numeroasele studii clinice, de data asta adevărate, publicate ulterior și care combat aceasta teorie fantezistă, par să fie inutile până în ziua de azi.

Articolul continua mai jos

Și nu a avut mare impact nici faptul că medicului respectiv i s-a retras titlul de doctor și i-a fost interzisă mai practice medicina după ce s-a dovedit că acel studiu a fost fals. Nici scuzele publice pe care le-a prezentat respectiva publicație, nici dovezile statistice de necontestat ale eficienței vaccinării în menținereastării de sănătate a populației generale nu mai reușesc să fie suficient de convingătoare în ochii părinților.

Părințiiau început sa citească prospectele cu atenție. Și unii dintre ei nu mai vor să asculte nici un argument. Degeaba li se explică faptul că orice companie farmaceutică trece în prospect orice fel de reacție suspectă, oricât de rară, pentru a se proteja de procese și că totdeauna trebuie să cântărești riscul și beneficiul. Cum poți cântări riscul versus beneficiu doar citind prospectul?!

În prospect nu scrie nimic despre boala împotriva căreia te protejează un vaccin . Care sunt simptomele acestei boli, care sunt complicațiile.
Cât de des apar reacțiile adverse la vaccin și cât de des apar complicații teribile dacă face copilul boala? Cum altfel, fără să cunoști aceste informații, poți să iei cea mai bună decizie?

Exista psihologi care au elaborat lucrări pentru această atitudine a unei parți a populației. Se pare că este mult mai ușor să credem lucruri simple, care pot fi exprimate într-opropoziție, decât să acceptam teorii, comparații, studii. Adică ne este mai ușor să acceptam un fals simplu exprimat, decât argumente complexe. Și, de obicei, oamenii de știință nu știu să spună lucrurile minimalist.

Pentru că ei iau în calcul cât mai multe variabile. Ei gândesc astfel încât să cântărească bine dacă beneficiul merită prețul plătit.
Poliomielita este o boala infecțioasă, produsă de un virus care se transmite foarte ușor (cu contagiozitate ridicată).

Evoluția acestei boli este adesea decesul, sau invaliditatea. Nu există nici un tratament eficient. Ultimul caz menționat în Romania a fost în 1992 la un copil care refuzase vaccinarea.

În acest moment există 3 țări în care este declarată prezența poliomielitei: Afganistan, Nigeria și Pakistan. Dar în 2015 au fost semnalate cazuri sporadice în Ucraina, de exemplu. Orice copil căruia i se refuză azi vaccinarea anti poliomilitei trăiește cu riscul ca, peste 20 de ani, întâlnindu-se într-un aeroport al lumii cu un purtător de virus să se îmbolnăvească și să facă această boală teribilă.

Fiecare părinte care nu-și vaccinează copilul speră totuși ca toți ceilalți părinți să-și asume riscul vaccinării pentru copilul lor și să contribuie astfel la eradicarea poliomielitei.
Dar eradicarea bolilor transmisibile începe și continuă cu fiecare copil vaccinat. Și fiecare vaccin îl protejează pe copil de boli grave, invalidante sau cu complicații devastatoare.
De exemplu, un singur bacil Koch – cel responsabil pentru tuberculoză, poate să omoare un sugar. Iar tuberculoza (sau TBC-ul) NU este eradicată în România!

SFATUL MEDICULUI
Discută cu medicul tău momentul optim pentru vaccinare. Schemele de vaccinare sunt reglementate de Ministerul Sănătății în funcție de tipul de vaccin, și ele se pot schimba. Discută cu medicul tău despre fiecare boală în parte și despre fiecare tip de vaccin în parte. Ia hotărârea în cunoștință de cauză. Fă-o pentru sănătatea copilului tău!

Alte articole:

Citeste si

Urmăreşte ultimele ştiri medicale pe Youtube şi Facebook

15,917FaniÎmi place
1,210AbonațiAbonați-vă

SFATUL MEDICULUI Infecția cu virus hepatitic. Riscuri, prevenție, diagnosticare și tratament

Cele mai citite

ULTIMELE ARTICOLE

Recomandări ZM

Ce este alergia sezonieră? Cum se manifestă, diagnostic, tratament

Cu venirea primăverii, pentru mulți oameni vine și o perioadă marcată de debutul alergiilor...

Prof. Dr. Andrada Seicean, IRGH Cluj, despre tratamentul pancreatitei acute și cancerul pancreatic

Institutul Regional de Gastroenterologie și Hepatologie Prof. Dr. Octavian Fodor, din Cluj Napoca, se...

Cinci recomandări dentare pentru femeile însărcinate

Sarcina este pentru orice femeie o perioadă pe cât de delicată, pe atât de...

Ce este embolia pulmonară?

Tromboembolismul pulmonar (TEP) este o boală frecventă şi potenţial fatală. Reprezintă a doua cauză...

Dependența de internet – diagnostic și terapie

Internetul este o prezență din ce în ce mai constantă în viața tuturor, fapt...

Ciroza hepatică și alte boli avansate ale ficatului – simptome, diagnostic și tratament

Ciroza hepatică este o definiție histologică, în general, dar este bine cunoscută de toată...