fbpx
Acasă Info Pacient Tuberculoza Pulmonară: Simptome, factori de risc, tratament și prevenție

Tuberculoza Pulmonară: Simptome, factori de risc, tratament și prevenție

Tuberculoza (TBC) este o boală infecto-contagioasă larg răspândită în întreaga lume, cauzată de bacteria Mycobacterium tuberculosis.  Este una dintre cele mai frecvente boli infecțioase din lume, de aceea e considerată o problemă de sănătate publică, diagnosticul și tratamentul fiind gratuite în România. Infecția se răspândește prin calea aeriană. Acest tip de transmisie înseamnă că, atunci când un pacient cu tuberculoză expiră, tușește sau strănută, picături mici de lichid care conțin bacili tuberculari sunt eliberați în aer. Aceaști bacili pot fi luați în pasajele nazale și plămânii unei persoane sensibile din apropiere. După inhalare, bacilii tuberculari pot ajunge în alveole, unde sunt preluați de celule numite macrofage. Bacilii se înmulțesc în aceste celule și apoi se răspândesc prin vasele limfatice către ganglionii limfatici din apropiere. Uneori bacilii se deplasează prin vasele de sânge către organe îndepărtate. Sunt două tipuri de infecții ale tuberculozei: latente si active. În cazul tuberculozei bacteriile rămân în organism într-o stare inactivă. Ele nu produc simptome și nu sunt contagioase, dar pot deveni active. În tuberculoza activă bacteriile produc simptome și pot fi transmise altora.                                                                              

Căi de transmitere:
Principala cale de transmitere: calea aeriană
Căi mult mai rare: transplacentară (de la mamă la făt), cutanată, digestivă(prin consumul de lapte de la animale contaminate)   .                                                                                                                                          

Cum se manifestă tuberculoza?

Articolul continua mai jos

Tuberculoza se poate localiza în orice organ, dar cel mai frecvent în plămân, producând tuberculoza pulmonară. Diagnosticul altor forme de tuberculoză se face de către medicul din specialitatea organului afectat. Simptomele bolii sunt tusea ce durează mai mult de 3 săptămâni care nu cedează la tratament, uneori hemoptizia (expectorație de sânge), oboseală, slăbiciune, transpirații noaptea, scăderea poftei de mâncare cu scădere în greutate.

Factori de risc pentru tuberculoză:

Urmatoarele categorii de persoane prezintă risc crescut pentru tuberculoză:

-vârstnicii

-sugarii

-persoanele cu sistem imunitar slăbit, de exemplu din cauza HIV/SIDA, chimioterapiei, diabetului sau a medicamentelor care slăbesc sistemul imunitar

Riscul de tuberculoză crește dacă:

-sunteți în jurul dumenavoastră oameni care au tubeculoză

-locuiți în condiții de viață aglomerate sau nesanitare

-aveți o dietă precară

O persoană cu tuberculoză activă poate avea simptome de tipul:

-tuse persistentă ințial seacă, ulterior productivă                                                                                                          –oboseală acentuată
-scădere în greutate
-pierderea poftei de mâncare
-febră prelungită
-tuse cu sânge
-transpirații nocturne

Cum se tratează tuberculoza?

Tratamentul tuberculozei sensibile se face cu 4 antibiotice (izoniazida, rifampicina, pirazinamida, etambutol) în doze corespunzătoare greutății corporale,zilnic timp de 2 luni. Următoarele 4 luni se vor administra doar izoniazida și rifampicina în doze mai mari deoarece acestea se vor administra doar 3 zile din săptămână.

Prevenție:

Câteva măsuri de precauție, cum ar fi evitarea condițiilor supraaglomerate și nesanitare, vă pot ajuta să evitați contactul cu bacteria infecțioasă. Cea mai importantă și eficientă metodă de prevenire este vaccinarea.

Cât timp sunt contagioși pacienții cu tuberculoză? 

Boala nu se transmite prin contactul cu obiectele sau hainele purtate de bolnavul cu tuberculoză.

Pacienții cu tuberculoză pulmonară care au rezultat pozitiv la examenul microscopic sunt contagioși până sunt diagnosticați și încep tratamentul. După inițierea tratamentului, ei devin rapid, în câteva zile, necontagioși. Se  recomandă izolarea și urmărirea lor timp de 2 săptămâni după inițierea tratamentului în spital sau la domiciliu.

În caz de diagnosticare tardivă sau nerespectarea tratamentului adecvat, pot apărea complicații:

Hemoptizie: presupune tuse cu sânge. Cel mai adesea cantitatea de sange este mică, amestecată cu sputa și dispare după inițierea tratamentului.

Pneumotorax: pătrunderea aerului între foițele pleurale care învelesc plămânul și colabarea plămânului cu senzație de respirație dificilă. Tratamentul constă în medicație anti-TBC, drenaj pleural sau chiar intervenție chirurgicală pentru fistulă pleurală.

Bronșiectazii: dilatații bronșice localizate, cauzate de fenomenele de inflamație și fibroză care exercită efecte de tracțiune asupra bronhiilor.

Distrucție pulmonară extinsă: se caracterizează prin afectarea progresivă și extensivă a unei zone pulmonare, a unui plămân în întregime sau a ambilor plămâni. Apare în tuberculoza la copil, dar și în cazul evoluției cronice la adult în lipsa tratamentului  adecvat.

 

Denisa Muntean

Citeste si

Urmăreşte ultimele ştiri medicale pe Youtube şi Facebook

15,917FaniÎmi place
1,220AbonațiAbonați-vă

SFATUL MEDICULUI Infecția cu virus hepatitic. Riscuri, prevenție, diagnosticare și tratament

Cele mai citite

ULTIMELE ARTICOLE

Recomandări ZM

Ce este insuficiența cardiacă și cum se tratează

Ce este insuficiența cardiacă? Insuficiența cardiacă desemnează condiția în care inima este incapabilă de a...

Albirea prematură a părului este un semn de longevitate

Cercetătorii spanioli au descoperit că albirea prematură a părului este un semn de longevitate....

Infecția cu virus hepatitic. Riscuri, prevenție, diagnosticare și tratament VIDEO

Diagnosticul rapid și, în consecință instituirea unui tratament eficient rapid, poate preveni progresia bolii....

Diabetul zaharat de tip 2: 4 simptome care trebuie să ne alerteze

Diabetul zaharat de tip 2, cunoscut și ca diabet secundar sau diabet non-insulino-dependent, este caracterizat...

Ce este sclerodermia? Simptome, diagnostic, tratament

Ce este sclerodermia? Termenul „sclerodermia" provine dintr-un cuvânt grecesc „scleroderma", care înseamnă „piele dură"....

Rezistența la antibiotice

În ultimii ani, rezistența bacteriană a devenit un fenomen mondial, ce presupune o adevărată...