Totul despre vaccinarea COVID-19 în sarcină și alăptare

Totul despre vaccinul COVID-19 în sarcină și alăptare, Vaccinul Comirnaty. Persoanele care sunt însărcinate și care fac parte dintr-un grup recomandat să primească vaccinul COVID-19 pot alege să fie vaccinate. Dacă au întrebări despre vaccinarea lor, o discuție cu medicul obstetrician sau de familie i-ar putea ajuta să ia o decizie în cunoștință de cauză.

Articol recomandat: Menstruațiile abundente – cauze și tratament

Care sunt riscurile vaccinului COVID-19 pentru gravide?

Gravidele prezintă un risc crescut de boală severă din cauza COVID-19, inclusiv internare în terapie intensivă, ventilație mecanică și deces, comparativ cu femeile care nu sunt însărcinate de aceeasi vârsta. În plus exista un risc crescut de naștere prematură, comparativ cu femeile gravide fără COVID-19.

Dacă aflați că sunteți însărcinată după ce ați primit vaccinul, nu vă îngrijorați, vaccinurile nu conțin organisme care se multiplică în corp, așadar nu pot cauza infecția COVID-19 la copilul nenăscut. Ca și în cazul altor vaccinuri, Sănătatea publică din Anglia stabilește un sistem de monitorizare pentru urmărirea femeilor care sunt vaccinate din greșeală în timpul sarcinii.

- Articolul continua mai jos-

Ce se cunoaște până acum despre vaccinul COVID în cazul gravidelor?

Există date limitate despre siguranța vaccinurilor COVID-19 pentru gravide pentru că vaccinurile nu se testează pe femei gravide si despre vaccinul COVID-19 în sarcină și alăptare.

În prezent sunt disponibile date limitate din studiile de toxicitate asupra dezvoltării și reproducerii animalelor. Nu s-au demonstrat probleme de siguranță la șobolanii care au primit vaccinul Moderna COVID-19 înainte sau în timpul sarcinii; studiile privind vaccinul Pfizer-BioNTech sunt în curs de desfășurare.

Vaccinul COVID-19 în sarcină și alăptare. Sunt planificate studii la persoanele gravide.

Articol recomandat: Simptome sarcina: Cum sa iti dai seama daca esti gravida

Ambii producători de vaccinuri monitorizează persoanele din studiile clinice care au rămas însărcinate. Vaccinurile cu ARNm nu conțin virusul viu care provoacă COVID-19 și, prin urmare, nu poate da cuiva COVID-19.

În plus, vaccinurile ARNm, Vaccinul Comirnaty,  nu interacționează cu ADN-ul unei persoane, deoarece ARNm nu intră în nucleul celulei. Celulele descompun ARNm rapid. Pe baza funcționării vaccinurilor cu ARNm, experții consideră că este puțin probabil să prezinte un risc specific pentru persoanele gravide.

- Articolul continua mai jos-

Vaccinul COVID-19 în sarcină și alăptare (Vaccinul Comirnaty). Vaccinarea este o alegere personală pentru persoanele gravide.

Persoanele care sunt însărcinate și care fac parte dintr-un grup recomandat să primească vaccinul COVID-19, Vaccinul Comirnaty, cum ar fi personalul medical, pot alege să fie vaccinate. O conversație între pacientele însărcinate și clinicienii lor le poate ajuta să decidă dacă să se vaccineze sau nu. Deși o conversație cu medicul curant poate fi utilă, vaccinarea nu se face la indicația acestuia.

Ce treuie sa tina cont gravidele in cazul vaccinarii COVID?

1. Probabilitatea expunerii la SARS-CoV-2, virusul care cauzează COVID-19
2. Riscuri de COVID-19 pentru ele și riscuri potențiale pentru fătul lor
3. Ce se știe despre vaccin, Vaccinul Comirnaty: cât de bine funcționează pentru a dezvolta protecție în organism, efectele secundare cunoscute ale vaccinului și lipsa datelor în timpul sarcinii

Gravidele care decid să se vaccineze trebuie să respecte în continuare măsurile de protecție pentru a preveni răspândirea COVID-19 după vaccinare.

Vaccinul COVID-19 în sarcină și alăptare asta înseamnă:

1. Purtarea măștii
2. Distanțarea socială
3. Evitare mulțimilor
4. Dezinfectarea și spălarea mâinilor

-Articolul continua mai jos-

Care sunt efectele secundare ale vaccinului anti-covid pentru persoanele însărcinate?

Efectele secundare pot apărea după administrarea oricăruia dintre cele două vaccinuri COVID-19 disponibile, mai ales după a doua doză.

Nu este de așteptat ca aceste reacții adverse să fie diferite pentru persoanele însărcinate decât pentru persoanele care nu sunt însărcinate. Persoanele însărcinate care suferă de febră după vaccinare pot primi acetaminofen (paracetamol), deoarece febra a fost asociată cu rezultate adverse ale sarcinii.

Acetaminofenul poate fi oferit ca opțiune și pentru femeile însărcinate care se confruntă cu alte simptome post-vaccinare.

Unele persoane au prezentat reacții alergice după primirea vaccinului.
Testarea de rutină pentru sarcină înainte de vaccinarea COVID-19 nu este recomandată.

Vaccinul COVID-19 în sarcină și alăptare pentru viitoarele mamici

Femeile care încearcă să rămână însărcinate nu trebuie să evite sarcina după ce au primit un vaccin ARNm COVID-19.

Vaccinul COVID-19, Vaccinul Comirnaty în sarcină și alăptare.

Care sunt riscurile pentru persoanele care alăptează?

Nu există date privind siguranța vaccinurilor COVID-19, Vaccinul Comirnaty, la femeile care alăptează sau despre efectele vaccinurilor ARNm asupra sugarului alăptat sau asupra producției / excreției de lapte. Nu se crede că vaccinurile cu ARNm reprezintă un risc pentru sugarul care alăptează.

Persoanele care alăptează și care fac parte dintr-un grup recomandat să primească un vaccin COVID-19 pot alege să fie vaccinate.

Fertilitatea

În ceea ce privește fertilitatea, în studiile pe modele animale nu au fost evidențiate efecte dăunătoare directe sau indirecte asupra fertilității feminine.

Colegiul Regal de Obstetricieni și Ginecologi a cerut guvernului britanic să finanțeze studii de cercetare privind vaccinul și adecvarea acestuia pentru femeile însărcinate și cele care alăptează.

Potrivit specialiștilor, vor continua studiile pe această temă. Dr. Faden, de la Universitatea de Medicină din Maryland, a afirmat: „pur și simplu, nu poți să le vaccinezi pe aceste femei de la bun început”.

Ce vaccinuri sunt permise in timpul sarcinii?

Administrarerea oricãrui vaccin, mai ales vaccinul COVID-19 în sarcină și alăptare, unei femei gravide trebuie facutã numai la recomandarea medicului, atunci cãnd:

  • probabilitatea expunerii la boalã este mare;
  • infecția poate reprezenta un risc pentru mama şi/sau fãt;
  • posibilitatea ca vaccinul sã determine reacții adverse este redusã.

Vaccinul COVID-19 în sarcină și alăptare. Recomandarea unui vaccin se face în funcție de riscurile şi beneficiile vaccinãrii, atăt pentru mamã, cát și pentru fat.

Vaccinul gripal

Femeile însãrcinate sunt expuse unui risc crescut de complicații datorate gripei, în special gripa cu virusule care au circulat în ultimii ani.

Vaccinul tetanic / Vaccinul dittero-tetanic (dT)

Administrarea este recomandatã în trimestrul 11 sau III de sarcinã, dacã au trecut mai mult de 10 ani de la ultima dozã de vaccin tetanic și/sau diftero-te- tanic. Ca orice alt vaccin pentru femeia gravidă, aceste două tipuri de vaccinuri trebuie recomandate/prescrise numai de către medic.

Orice vaccinare în timpul sarcinii, pentru călätorii, se va face numai la stricta recomandare a medicului.

De ce este bine sa ne vaccinam in timpul sarcinii?

Prevenirea îmbolnãvirii femeii in timpul sarcinii;

Asigurarea unei imunitãti pentru nou-nãscut in primele luni de viațã, avànd in vedere că: imunitatea se transmite prin placentă;

nou nãscutul are o cantitate de anticorpi asemãnãtoare cu a mamei, care persistã 5 – 6 luni după naştere, protejănd astfel copilul şi în același timp asiguránd un rãspuns imun mai bun şi mai rapid la dozele de vaccin pe care le va primi ulterior.

Viitoarea mama ar trebui sa aibă un minin de cunoștinte și despre vaccinurile care tre- buie administrate înainte de sarcină și care protejează atât mama cât și Patul de apariția unor malformații congenitale.

Astfel, administrarea a 2 doze de vaccin rujeolă-oreion-rubeolă (ROR) previne avortul spontan și deasemenea previne malformațiile congenital (sindromul rubeolic congenital). Dacă femeia care își planifică o sarcină nu este vaccinată cu vaccin ROR conform calendarului de vaccinare din Romănia, se recomandă ca acest vaccin să îi fie administrat cu cel puțin o lună înaintea sarcinii. Istoria vaccinală a mamei se recomandă a fi verificată înainte și după fiecare sarcină.

Vaccinul COVID-19 în sarcină și alăptare cunscut sub numele de Vaccinul Comirnaty: Informații preluate de pe site-ul cdc.gov

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari