În perioada pandemiei, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase din Cluj-Napoca a fost considerat una dintre cele mai performante unităţi medicale Covid19 din România.
Acest lucru a fost posibil datorită personalului specializat în îngrijirea pacienților cu patologie infecțioasă respiratorie, a laboratorului de diagnostic şi a echipamentelor ultraperformante din Terapia Intensivă, a echipamentelor de radiologie și imagistică și datorită posibilităților de transformare a tuturor paturilor spitalului în paturi de terapie intensivă și terapie intermediară.
Ec. Mureşan Ioan, Managerul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase a oferit un interviu pentru Ziar Medical în care a expus punctele forte ale spitalului și felul în care serviciile acestuia se aliniază serviciilor medicale internaționale.
„Acțiunea noastră se dorește a fi una de informare a publicului larg cu privire la posibilitățile de diagnostic și tratament ale Spitalul Clinic de Boli Infecțioase din Cluj-Napoca și nicidecum o reclamă. Nici în pandemia de COVID 19 nu ne-am dorit acest lucru. Am preferat să vorbim mai puțin și ne-am văzut cât mai bine de treabă.
Acum, însă, în perioada în care ne aflăm, constatăm o reticență a pacienților în a se adresa spitalului nostru, explicată parțial prin anxietatea asociată infecției COVID19 și care dorim să fie atenuat percepută.
Noi am luat în mod foarte serios act la Strategia Națională de Sănătate pentru perioada 2014 – 2020, reușind să îndeplinim principalele direcții care ne privesc.
Am observat, de asemenea, faptul că aceste direcții au fost luate și în Strategia Națională de Sănătate pentru perioada 2022 – 2023, întrucât la nivel național rezultatele au fost minime”.
Acest lucru se referă la transferul eșalonat al serviciilor medicale de spitalizare continuă, care în prezent sunt în proporție covârșitoare din punct de vedere al volumului și posturilor în sfera serviciilor ambulatorii, servicii clinice, paraclinice, servicii spitalizare de zi”.
Manager SCBI: „Toate paturile spitalului pot funcționa ca paturi de terapie intensivă”
„În realizarea acestor obiective care sunt îndreptate în folosul pacienților, răspunsul spitalului clinic a fost următorul: în domeniul spitalicesc a fost realizată infrastructura necesară pentru creșterea gradului de complexitate a serviciilor medicale, astfel că, în caz de nevoie, toate paturile spitalului pot funcționa ca paturi de terapie intensivă.
Acest aspect a fost foarte benefic în perioada pandemiei, întrucât chiar dacă n-am avut destui medici cu specializarea ATI, suficienți pentru toate paturile spitalului, majoritatea celorlalte paturi au funcționat ca paturi de terapie intensivă intermediară, cu personal propriu, medici infecționiști, în colaborare cu medicii de terapie intensivă”.
Rezultatul a fost unul îmbucurător: gradul de supraviețuire a pacienților internați în Spitalul Clinic de Boli Infecțioase a fost menținut, pe toată perioada pandemiei, foarte ridicat.
Managerul spitalului, ec. Mureșan Ioan mai subliniază următoarele:
„În activitatea ambulatorie, am dezvoltat capacitatea de răspuns a ambulatoriului integrat, de pe strada Moților nr. 19, răspunzând nevoilor de diagnostic precoce ale pacienților și Sistemului de Sănătate prin aproximativ 70 de cabinete medicale de specialitate.
Acestea funcționează susținute de 5 laboratoare medicale și participă integrat în echipe multidisciplinare la realizarea unor servicii medicale oportune și de calitate.
Ne propunem să îmbunătățim și mai mult activitatea ambulatorie cu rol de diagnostic preventiv și precoce în evoluția bolilor, astfel ca pacienții să ajungă cât mai rar sau niciodată în fazele terminale ale bolilor”.
În ceea ce privește terapia intensivă, spitalul face parte dintr-un proiect european în rețea, cu 40 de spitale din 8 țări europene, de telemedicină și monitorizare a pacienților.
„Suntem bucuroși când reprezentanți din marile spitale din Germania apreciază faptul că nu există diferențe de calitate a serviciilor care se realizează în spitalul clinic, față de spitalele din Germania.
Chiar dacă legislația nu ține pasul cu nevoile sistemului și are mari rămâneri în urmă, ne-am bucurat de susținerea Consiliului Județean Cluj care ne-a sprijinit mereu cu fonduri pentru investiții, fie direct fie prin atragerea de fonduri europene.
Am avut mereu înțelegere în abordarea tuturor problemelor curente și de aceea, vrem să le mulțumim”.