„În anul 2020, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Cluj-Napoca a devenit partener într-un proiect european de telemedicină pentru terapie intensivă în Covid-19, numit ICU4Covid”, a declarat pentru Ziar Medical Prof. Dr. Mihaela Lupșe, Medic șef al Secției Clinice Boli Infecțioase I – Adulți Tratament – Covid-19.
Scopul proiectului a fost acela de a crea o rețea europeană de telemedicină pentru terapie intensivă, având la bază necesitatea comunicării între secțiile de terapie intensivă, resimțită puternic în timpul pandemiei de Covid-19.
Proiectul unește parteneri din aproape toate țările europene, astfel că scopul a fost ca și în România să existe posibilitatea ca tot mai multe spitale cu secții de terapie intensivă să fie conectate la rețeaua europeană de telemedicină.
La momentul actual, spitalele din Cluj-Napoca, deja conectate la această rețea sunt Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, Spitalul Municipal, Institutul Regional de Gastroenterologie și Hepatologie „Prof. Dr. Octavian Fodor”, Spitalul de Pneumoftiziologie „Leon Daniello”.
În alte orașe din țară se regăsesc Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale „Dr. Victor Babeș” din București și Institutul Clinic Fundeni, tot din București.
Acest program este mai mult decât necesar, deoarece telemedicina răspunde necesităților terapiei intensive. În terapia intensivă este în permanență nevoie de sprijin, de împărtășirea experienței și expertizei, mai ales în cazurile grave, unde este recomandată părerea mai multor specialiști.
Ca urmare, odată cu implementarea acestui sistem, la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase au loc conferințe săptămânale cu medici ai spitalului Aachen din Germania, cu care se face schimb de experiență în cazul pacienților din terapie intensivă din România.
De asemenea, colaborarea s-a extins de curând și cu medici ai Spitalului Clinic Județean de Urgență din Târgu Mureș, care și-au instalat deja sistemul de telemedicină.
Aceste practici sunt extrem de benefice pentru pacienți, care sunt tentați, în mod normal, să solicite și o a doua opinie. Astfel, cu ajutorului sistemului de telemedicină, nu mai este necesar ca pacienții să se deplaseze pentru părerea altui specialist, pentru că se ocupă medicii din România de colaborarea cu valoroși parteneri din alte spitale europene.
Un alt aspect favorabil este reprezentat de posibilitatea învățării. Medicii au ocazia să ia contact cu diferite cazuri care apar mai rar, învățând cele mai bune practici de abordare a situațiilor delicate, de la colegii care se confruntă în prezent cu ele.
Abordarea telemedicinei în terapia intensivă este absolut nouă, pentru că odată cu începutul pandemiei, telemedicina a fost propusă foarte mult pentru ramura medicinei de familie, reducându-se astfel, contactul dintre cadru medical și pacient.
Telemedicina reușește să suplinească un deficit de personal cu pregătire foarte înaltă. Putem obține expertiză din orice parte a lumii și pentru orice nivel de terapie intensivă. Este o plus valoare enormă pentru pacient faptul că poate fi consultat din orice loc în care se află, de către cei mai buni medici din domeniu.
Obiectivele pe termen lung sunt la fel de ambițioase și reflectă o situație pe care și-o doresc foarte mult intensiviștii și anume: monitorizarea pacienților și conectarea tuturor aparatelor la sistemul de telemedicină. Se pot obține, astfel, informații în timp real despre starea și funcțiile vitale ale unui pacient.
Ca exemplu, dacă un medic este acasă, dar își dorește să vadă ce face pacientul pe care îl are în grijă, îi poate vedea analizele și parametrii în timp real, iar contactul poate fi unul permanent.
Pacienții trebuie să rețină, așadar, faptul că prin intermediul rețelei de telemedicină, chiar dacă sunt tratați la un spital din România, aceștia beneficiază de aceeași expertiză precum în marile spitale și clinici din Europa.
Acest proiect, care s-a desfășurat pe parcursul a 2 ani, se termină în decembrie 2022. De aceea, planurile sunt ca începând cu anul 2023, Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Cluj-Napoca să fie live în sistemul de telemedicină din Europa.
Descoperă AICI mai multe interviuri cu experți din domeniul sănătății!