Stresul de la serviciu generează boli grave! Poliartrita reumatoidă –143.000 de români sunt afectați

Poliartrita reumatoidă, afecțiune care poate fi generată de stresul la serviciu. În anul 1950 Hans Selye, medicul canadian  de origine austro-ungară, a introdus în lumea toată, noțiunea de stres. Tot la acea vreme, Hans Selye vorbea despre stres în diferitele țări ale lumii, prin prezența la conferințe de specialitate. Astfel au aflat francezii, sau germanii că nu au niciun cuvânt în limbile lor care să redea noțiunea de stres Și l-au adoptat!  La fel s-a întâmplat și în alte țări, pe măsură ce dr. Hans Selye înainta cu discursul sau despre stres, în lume.

Selye a definit stresul ca un ansamblu de reacții al organismului uman față de acțiunea externă a unor agenți cauzali – fizici, chimici, biologici și psihici, constând în modificări morfo-funcționale, cel mai adesea endocrine.

De la acel moment, când lumea lua cunoștință cu noțiunea de “stres” – și până azi, cercetătorii au făcut numeroase dezvăluiri despre efectele stresului asupra organismului uman, a bolilor pe care le poate induce.

Astfel, astăzi se afirmă indubitabil că stresul social, stresul la locul de muncă are un efect negativ, și de mare impact, asupa sănătății angajaților.

- Articolul continua mai jos-

Stresul de la serviciu – generează boli grave!

Suntem foarte obișnuiți să auzim, să citim despre managementul stresului. De cele mai multe ori, specialiștii, ziarele, revistele și mediul on-line ne îndreaptă atenția către stresul de acasă, cel din viața personală. Stres înseamnă un divorț, o naștere, o îmbolnăvire a unei persoane dragi, o intervenție chirurgicală, sau un schimb de locuință, ori un nou job! Dar, am observat că nu vuiește internetul despre stresul la locul de muncă! Stresul generat de prea multă muncă, cu mult peste norma legală cuprinsă în contractul de muncă! Stresul generat de un coleg agresiv, sau hărțuitor, stresul generat de un întreg colectiv care își poate izola pe unul din interior și poate acționa ca un grup stresor, sau stresul generat de acceptarea unei funcții care depășește capacitatea individului. Atunci când din orgoliu, sau din nevoia unui creșteri salariale accepți o funcție care reprezintă o pălărie prea mare pentru capul tău, fii sigur că acele frici și temeri sunt cei mai aprigi dușmani ai sănătății tale! Ca să nu mai vorbim de stresul generat de șeful unei organizații! Șefii care conduc prin teroare, prin agresiune psihică și care, semănând frica și spaima, aduc și multiple probleme de sănătate angajaților!

Lipsa de comunicare, sau o comunicare defectuoasă, reponsabilitățile mari și numeroase într-o organizație, nerecunoașterea valorii personale într-un colectiv, nerecunoașterea muncii tale și a reușitelor în muncă, lipsa de respect a colegilor sau a șefului, orele suplimentare care nu intră în categoria celor asumate de angajat, managementul defectuos al unei organizații, insatisfacțiile la locul de muncă, toți sunt factori stresori! Cercetătorii de la Universitatea California (Los Angeles), au efectuat un studiu la care au participat 124 de voluntari. Ulterior acestui studiu, cercetătorii au anunțat că stresul social favorizează procesele inflamatorii în organism, iar coordonatorul studiului, George Slavich a afirmat că “răspunsul la stresul social acut este cu certitudine inflamația, astmul, artrita reumatoidă, bolile cardiovasculare și depresia.”

Afecțiunile musculo-scheletale, determinate de stresul la serviciu

Afecțiunile musculo-scheletice (AMS) reprezintă una dintre cele mai frecvente probleme de sănătate legate de muncă din întreaga lume, iar în Europa sunt milioane de oameni afectați. Afecțiunile musculo-scheletice se referă la probleme apărute la nivelul articulațiilor și țesuturilor de la nivelul spatelui, umerilor, gâtului și membrele superioare și inferioare. Sănătatea este afectată și poate apărea disconfort, durere sau chiar probleme grave de sănătate, care să necesite tratament medical.

Stresul de la serviciu – Cum sunt afectați românii?

Majoritatea afecțiunilor musculo-scheletale profesionale se dezvoltă în timp și  nu au o cauză unică, ci sunt provocate de diverși factori care acționează combinat și există tot mai multe dovezi care stabilește o corelație între afecțiunile musculo scheletale și factorii de risc psihosociali cum ar fi de exemplu o munca solicitantă și nivelul scăzut de satisfacție în muncă!

Studii de specialitate efectuate, au arătat că aproximativ 42% dintre angajații români sunt afectați de afecțiuni musculo-sheletice, iar acest procent este unul dintre cele mai ridicate în rândul țărilor europene; 30% dintre angajații români acuză dureri musculare la nivelul gâtului, umerilor și membrelor superioare, în timp ce 143.000 dintre români suferă de artrită reumatoidă!

Poliartrita reumatoidă, afecțiune care poate fi generată de stresul la serviciu.

Poliartrita reumatoidă este o boala inflamatorie cronică boala inflamatorie cronică, autoimună. Poliartrita reumatoidă afectează articulațiile, dar mai poate afecta ochii, pielea, plămanii sau vasele de sânge. Această afecțiune este cea mai frecventa boală reumatică de tip inflamator.  În această afecțiune, sistemul imunitar nu mai recunoaște anumite structuri (celule) ale propriului organism și atacă membranele sinoviale care îmbracă articulațiile, producând erodarea și distrugerea acestora.

- Articolul continua mai jos-

Poliartrita reumatoidă apare pe un fond genetic, deseori în istoricul unui pacient cu poliartrită reumatoidă se găsește un părinte cu aceeași boală, dar poate să se instaleze pe fondul unui stres puternic și de durată.

Poliartrita reumatoidă – factori de risc

  • sexul feminin (boala este de 9 ori mai frecventa la femei)
  • varsta (după 40 de ani)
  • istoricul familial
  • obezitatea
  • Stresul psiho-social

Cum recunoștem semnele poliartritei reumatoide?

Poliartrita reumatoidă apare întâi la nivelul articulațiilor mici ale mâinilor și picioarelor. Afectează de regulă  prin simetrie, iar pe măsură ce boala avansează sunt prinse și celelalte articulații: genunchi, pumn, șold, umeri.

Primele semne ale bolii constau în durerea articulațiilor mici, durere care este spontană sau la atingere, însoțită de rigiditate (înțepenire) articulară, care apare mai cu seamă dimineața la trezire și dispare după ce se începe activitatea. Dar această boală nu se rezumă doar la afectarea articulațiilor, un procent foarte mare dintre acești pacienți vor avea afectate de poliartrită și ochii (sindromul Sjongren), pielea, inima, glandele salivare.

SFATUL MEDICULUI: Stresul la serviciu – dacă aveți dureri articulare pentru o durată de mai mult de o lună, apelați la consult de specialitate! Diagnosticul nu se pune decât în cabinetul medicului reumatolog, în urma consultului și analizelor medicale (analize de sânge specifice depistării bolilor inflamatorii și radiografii).

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari