SCARLATINA – 8 lucruri pe care trebuie să le știi despre ea

Scarlatina este o boală bacteriană al cărei diagnostic este întâlnit în copilărie. Iată 7 informații pe care trebuie să le cunoști despre SCARLATINĂ.

#1 Febra scarlatinei este cauzată de un streptococ

Scarlatina se datorează unui streptococ din grupa A și anume „Streptococcus Pyogenes”, care este responsabil pentru un număr mare de infecții comune, cum ar fi angina eritematoasă, faringita, impetigo. De asemenea, poate provoca infecții invazive, cum ar fi sindromul de șoc toxic.

Este un streptococ special, care excretă toxinele. Tulpinile responsabile de scarlatină secretă această toxină eritrogenă (responsabilă de erupții cutanate).

#2 Scarlatina afectează mai ales copiii cu vârsta peste 2 ani

Copiii sub 3 ani fac rareori febră provocată de scarlatină, deoarece sunt protejați de anticorpii materni, dobândiți la naștere. De aceea, testele rapide de diagnostic nu se fac de obicei înainte de 36 de luni. Copiii cu vârsta cuprinsă între 3 și 8 ani sunt cei mai afectați de scarlatină. Această infecție apare în special în sezonul rece. Aceasta afectează comunitățile și pot provoca epidemii.

- Articolul continua mai jos-

#3 Scarlatina este destul de contagioasă

Contaminarea se face cel mai adesea prin contact direct cu un copil bolnav sau cu purtător sănătos, prin secreții orofaringiene. Între 10 și 25% dintre copii sunt purtători sănătoși ai streptococilor beta-hemolitici ai Grupului A (GAS).

#4 Perioada de incubație este de 1 până la 4 zile cea mai mare parte a timpului, dar poate fi mai lungă

Terapia cu antibiotice este utilizată în principal pentru a reduce contagiozitatea, de la 3 săptămâni de infecțiozitate la 24 de ore-48 de ore. Întrucât este necesar să aștepți 48 de ore după începerea tratamentului cu antibiotice pentru ca pacientul-copil să nu mai fie contagios, acesta nu poate merge la școală în această perioadă.

#5 Simptomele scarlatinei includ erupții cutanate

Febra stacojie ori scarlatina, cum mai este ea cunoscută, este o angină bacteriană, la bază. Prima fază a bolii este caracterizată de dureri de gât severe, febră ridicată, deteriorare generală a stării de sănătate, uneori cu dureri abdominale și vărsături. O erupție cutanată apare 24 până la 48 de ore mai târziu. Microbul a excretat o toxină care provoacă o erupție foarte caracteristică: este foarte albă, limba devine roșie-zmeură și pielea capătă o nuanță de roșu aprins pe piept, apoi pe membre și este aspră la atingere.

#6 Copiii pot avea scarlatină de mai multe ori

Ca și în cazul tuturor infecțiilor bacteriene, copiii pot avea scarlatină de mai multe ori. Există mai multe tipuri de Streptococcus A. Imunitatea definitivă este dobândită pentru tipul care a provocat infecția, dar sunt și alte tipuri de la care se pot infecta. La 10 ani, 80% dintre copii au dezvoltat anticorpi de protecție împotriva Streptococcus A. În prezent, nu există vaccin împotriva Streptococcus A.

#7 Există un test de diagnostic rapid (RDT)

Ca în cazul oricărei angine, se confirmă diagnosticul cu un test rapid de diagnostic. Această eșantionare se face în gât (este puțin neplăcută, dar nu dureroasă) și poate evidenția prezența Streptococcului A. Dacă este un Streptococcus, se prescriu antibiotice (Amoxicilină) timp de 5 până la 6 zile.

#8 Complicațiile scarlatinei sunt mai rare

Complicațiile febrei scarlatine au fost cândva temute. Acestea au fost în principal complicații cardiace, articulare și renale din cauza Streptococcus A. Bacteria s-a modificat și este mai puțin virulentă acum, și datorită impactului antibioticelor. Complicațiile au devenit extrem de rare.

- Articolul continua mai jos-

Citește mai mult despre stil de viațăsfatul medicului și idei practice.

Citește și: Artrozele, cum le tratăm – 4 întrebări și răspunsuri

Poliartrita reumatoidă, cauze,simptome și diagnostic

Imunologia şi reumatologia pediatrică – ce trebuie să știm

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari