Te chinuie artrozele și nu știi cum să ameliorezi durerea sau să le vindeci? Ai întrebări de pus și răspunsuri de primit? Atunci ai venit pe pagina potrivită.
Dr. Paul Năstase* – medic specialist cu competențe în chirurgia artroscopică, chirurgia artroscopică, artoplastia genunchiului, artoplastia șoldului, chirurgia mâinilor (decompresia tunelului carpian, traumatismul lui Dupuytren, traume etc.), examenul artroscopic și tratamentul leziunilor genunchiului – a răspuns mai multor întrebări despre cum se tratează artrozele. Vă prezentăm mai jos întrebările și răspunsurile primite (numele persoanelor care au cerut sfatul medicului nu va fi făcut public, pentru a le proteja pe acestea).
Artrozele și tratamentul lor. Operează varicele, înainte de o proteză pentru gonartroză!
Cazul #1 – Femeie, 68 de ani. „Am fost la ortopedie și am fost diagnosticată cu gonartroză bilaterală și m-a trimis la dr chirurg vascular să mă opereze de varice și să-mi pună proteză”.
Răspuns: „Aș începe un tratament de fiziokinetoterapie. Faceți o reevaluare ortopedică în care să se vadă cât de gravă e situația – se impune o radiografie de genunchi. Dacă artroza e inițială sau medie, mai există speranțe, dacă este os pe os – este recomandată proteza. Aș indica de asemenea fiziokinetoterapie – deci gimnastică medicală – cu accent pe kineto, într-o sală specializată, dar pacientul nu trebuie în nici un caz să se rezume pe fizioterapie, cu lasere, curenți, magneți, pentru că nu este o procedură completă. Kinetoterapia e esențială, pentru că e nevoie ca mușchii să fie competenți să susțină articulația. Altfel, dacă vă puneți proteza, proteza o să eșueze lamentabil și o să aveți mari probleme cu ea pentru că dv. nu aveți o musculatură antrenată să suporte o articulație normală”.
Artrozele și tratamentul lor. Reumatologia și ortopedia „merg mână în mână”
Cazul #2 – Femeie, 72 ani. „Merg anual la medicul reumatolog pentru artroza mâinilor. Iau tratament. Fizioterapie am făcut, aceste deformări ale degetelor nu mă dor, m-au durut atunci când au crescut ca niște noduri la încheietura primelor falange ale degetelor. Ce e de făcut”.
Răspuns: „Cel mai probabil este o afecțiune reumatismală, care întotdeauna merită să primească și o evaluare ortopedică. Cele două specialități, practic, merg mână în mână. Amândouă se ocupă de afecțiunile aparatului locomotor, numai că ortopedul operează, taie, injectează și reumatologul dă pastile. Medicul reumatolog va decide care este tratamentul adecvat pentru dv, atât într-un centru de fizioterapie și recuperare medicală, cât și în sesiuni anuale sau bianuale în anumite stațiuni balneare”.
Artrozele și tratamentul lor – Combinațiile de afecțiuni necesită o evaluare mai amănunțită
Cazul #3 – Femeie, 52 ani – „Am dureri la picioare, de la genunchi în jos. Am făcut o operație de menisc, la genunchiul stâng. Acum am genunchii umflați, iar mersul parcă mi-a devenit legănat”.
Răspuns: „Este posibil să fie o combinație de afecțiuni și atunci, din punctul meu de vedere, ar trebui să fie o evaluare mai amănunțită, mai ales că doamna a fost deja operată. Înainte de a lua orice altă decizie, trebuie să vedem din ce cauză a fost operată, care a fost cauza rupturii meniscului respectiv și numai după aceea să ne lămurim cum trebuie să acționăm”.
Artrozele și tratamentul lor – Artroscopia nu e niciodată prima soluție în artroze, ci ultima!
Cazul #4 – Femeie, 69 ani – „Mama mea a fost la un medic ortoped și i s-a spus că la genunchi are ceva care îi macină cartilagiul și că trebuie operată cu laserul. Nu știm dacă trebuie să se opereze sau nu”.
Răspuns: „Operația respectivă este de fap to artroscopie, practic e o cameră video pe care o băgăm să ne uităm în interiorul genunchiului, mama dv dacă este în vârstă cel mai probabil are artroză iar artroscopia este ultima soluție, nicidecum prima. Întotdeauna se începe cu metodele neinvazive de tratare a piciorului. Fiziokinetoterapia este prima metodă care trebuie aleasă și cea care ajută cel mai mult pacientul. Doar în cazul în care practic se ajunge, în artroză, să se miște os pe os trebuie să ne gândim la o artroscopie”.
*) Afli mai multe informații interesante și utile pentru tine, din domeniul medical, dacă urmărești în fiecare zi de joi, de la ora 10,00 la ora 11,00, emisiunea „Vrem să știi” de la Radio România Antena Satelor, realizată de Claudia Ruse și Robina Cornaciu.
Fotografii – https://www.facebook.com/dr.nastasepaul/