Doctor Tat Tiberiu, medic primar, șef de secție Anestezie și Terapie Intensivă, Institutul Oncologic Prof. Dr. Ioan Chiricuță Cluj-Napoca a oferit, într-un interviu pentru Ziar Medical, câteva date despre activitatea în blocul operator din cadrul Institutului. 12 săli de operație și 40 de anestezii generale pe zi cu pacienți din mai multe zone ale țării, conturează imaginea unei activități intense, cu intervenții, de cele mai multe ori, complicate și variate. Cu toate acestea, pacienții sunt îndrumați să aibă încredere în personalul medical și în pregătirea acestuia, căci, spune doctorul Tat Tiberiu, „dacă colaborăm ca o echipă și dacă ne aducem, cu toții, aportul pentru bunul mers al pacientului, lucrurile întotdeauna merg bine!”
Reporter: Cum anume se pregătește un pacient pentru o intervenție chirurgicală?
Doctor Tat Tiberiu: Clasic, acest lucru presupune examenul preanestezic, care se face cu cel puțin 24 de ore înainte de operație, asta în cazurile fericite… Există și pacienți cu multiple probleme și atunci se face un examen preanestezic cu recomandări încă cu o săptămână-două, când este văzut bolnavul în policlinică. Apoi, în ziua de dinaintea operației, se face examenul preanestezic, se lasă indicații, ce medicație trebuie urmată, ce anume trebuie continuat, date despre profilaxia trombozei, repaosul congestiv preoperator… Fiecare pacient are particularitatea sa.
Rep.: La ce anume trebuie să fie atent pacientul înainte de a fi supus unei operații?
Doctor Tat Tiberiu: Este foarte important să știm ce patologie asociată are pacientul, este la fel de important să știm ce medicație ia în mod curent pentru că există medicație care trebuie întreruptă înainte de intervețiile chirurgicale, mai ales că această chirurgie oncologică este de amploare și atunci trebuie să avem grijă cu aceste specte.
Rep.: Miturile nu au ocolit nici acest domeniu. Care ar fi cele mai cunoscute și ce e de reținut din ele?
Doctor Tat Tiberiu: Există mitul că nu ne mișcăm după anestezie! Ne mișcăm după anestezie după trecerea de blocul motor și senzitiv, ne putem mobiliza și nu mai există această contraindicație că nu ne mișcăm. Un alt mit care mai circulă e legat de faptul că ar exista posibilitatea ca pacientul să se trezească în timpul anesteziei. Mai rar se întâmplă așa ceva în zilele noastre pentru că există o tehnică de monitorizare extrem de avansată, există medicație, există personal care supraveghează, există semne care arată dacă bolnavul nu doarme suficient de profund. Cel puțin, de cât timp lucrez aici, nu am auzit pe nimeni să spună că s-a întâmplat ceva similar. Iar tehnologia ne ajută, aceasta avansează, tehnicile sunt tot mai performante.
Rep.: Referitor la acest aspect, cum se derulează lucrurile aici, în Institututul Oncologic Cluj?
Doctor Tat Tiberiu: Activitatea în Institut, în blocul operator, este foarte intensă. Dat fiind faptul că avem 12 săli de operație, ajungem la aproximativ 40 de anestezii generale pe zi. O parte dintre pacienți sunt îngrijiți la terapie intensivă, postoperator, o altă parte se întorc la salon, postoperator. Repet, intervențiile chirurgicale sunt extrem de complexe și variate, iar bolnavii au multiple patologii asociate, deoarece cazurile care nu pot fi rezolvate în județele din jur sunt trimise la Cluj. Noi nu mai avem unde să îi trimitem, trebuie să rezolvăm problemele care există. Sunt foarte multe operații…
Rep.: Ce ar fi de menționat despre personalul medical?
Doctor Tat Tiberiu: Asigurăm activitate de terapie intensivă și anestezie cu personal calificat. marea majoritate a personalului, pe lângă studiile de școală posticeală sanitară sunt și cu facultatea de asistente medicale.
Rep.: Ce le transmiteți pacienților?
Doctor Tat Tiberiu: Doresc să le transmit pacienților să fie încrezători în noi. Noi ne dorim să îi ajutăm, să îi însănătoșim. Este normal să fie anxioși înainte de o interveție chirurgicală, orice persoană reacționează astfel. Totuși, dacă colaborăm ca o echipă și dacă ne aducem, cu toții, aportul pentru bunul mers al pacientului, lucrurile întotdeauna merg bine. Așadar, bolnavii trebuie să vină cu încredere la noi!
26.000 de pacienți, tratați la Institutul Oncologic din Cluj