Tromboliza – tratamentul salvator în caz de AVC. Reduce la minim efectele

Tromboliza – tratamentul salvator în caz de AVC. Înainte de a defini ce este tromboliza, în ce context se folosește aceasta în spitalele din România și cu ce rezultate, să aflăm ce arată statisticile cu privire la riscul de AVC, în România.

Câteva statistici despre AVC și factorii lui de risc

Iată câteva date de natură să îngrijoreze:

  • Accidentul Vascular Cerebral (AVC) este a doua cea mai comună cauză de deces, în România, după infarctul miocardic.
  • România se află pe locul 3, în Europa, în ceea ce privește cazurile noi de AVC diagnosticate în fiecare an.
  • România se află pe locul 2, în Europa, în ceea ce privește cazurile de deces și de infirmități provocate de AVC.

Tromboliza – tratamentul salvator în caz de AVC. Să adăugăm aici un aspect de natură să ne îngrijoreze (și să arate de ce tromboliza este un act terapeutic care poate salva vieți și echilibra statisticile de mai sus): în România, prevalează trei dintre factorii principali de risc pentru AVC (datorați în principal unui stil de viață nesănătos), respectiv:

  • 32,5% dintre români suferă de tensiune arterială ridicată;
  • 45,8% dintre români au un nivel ridicat al colesterolului;
  • 30,5% dintre români fumează în mod regulat.

Ce este tromboliza

Tromboliza este o metodă terapeutică netraumatizantă prin care se pot dizolva cheagurile de sânge, la nivel cerebral. Practic, este vorba despre injectarea unei substanțe trombolitice (sau fribrinolitice, cum mai este ea numită) care are capacitatea de a ddizolva aceste cheaguri și de a restabili circulația sangvină în zona afectată. Acest lucru face ca țesutul cerebral parțial ischemiat să nu se mai necrozeze, ceea ce va ajuta la remiterea (aproape) completă a deficitului neurologic.

- Articolul continua mai jos-

Recomandarea generală este de a se face tromboliza în primele 4-5 ore după formarea cheagului, în așa numita „fereastră terapeutică”. Pentru utilizarea acestui tip de terapie există un protocol medical specific, pentru că nu se aplică tromboliza decât după respectarea unor criterii clinice și paraclinice foarte clare.

Pe de altă parte, trebuie să se țină seama că există și contraindicații și reacții adverse.

Citește și Risc crescut de diabet, după vârsta de 45 de ani

Când este contraindicată tromboliza

Această terapie s-a dovedit că poate creștere și riscurile pentru anumite categorii de pacienți, motiv pentru care este contraindicată, în următoarele condiții și situații:

  • operație chirurgicală recentă (mai puțin de 7 zile)
  • accident vascular cerebral recent
  • leziune susceptibilă să sângereze
  • puncție arterială recentă
  • pacient în vârstă.

De asemenea, trebuie știu că tromboliza (ca orișice alt tratament care presupune introducerea de substanțe în corp), poate genera alergii. Tromboliticile utilizate mai pot provoca: stare de șoc, complicații hemoragice, tulburări ale ritmului cardiac.

10 spitale din România, în programul pilot privind tromboliza în tratamentul AVC-ului

În anul 2015, în România doar cinci spitale aveau în protocolul de tratament pentru AVC și tromboliza. Este și momentul în care a fost aprobat Ordinul nr. 450/08.04.2015 privind aprobarea modului de administrare, finanţare şi implementare a acţiunilor prioritare pentru tratamentul intervenţional al pacienţilor cu accident vascular cerebral acut. Din 2015, începând, alte cinci spitale au derulat programul pilot al acţiunilor prioritare pentru tratamentul intervenţional al pacienţilor cu accident vascular cerebral acut, ceea ce înseamnă că numărul lor s-a ridicat la 10.

- Articolul continua mai jos-

Tromboliza – tratamentul salvator în caz de AVC. În aceste zile, un proiect de ordin privind completarea și modificarea Ordinului 450/2015 se află în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Sănătății, iar din 2019 alte 38 de spitale din toată țara ar putea intra în programul citat.

Tromboliza intravenoasă se aplică de acum și la SJ Constanța

De acum, cei care au suferit un atac cerebral vascular vor putea face tromboliză și la Spitalul Județean Constanța, după ce medicii din cadrul secției Neurologie au participat zilele trecute la o simulare națională pentru efectuarea trombolizei, desfășurată sub observația specialiștilor de la Spitalul Universitar București.

Dr. Axelerad Docu, medic șef al secției Neurologie, atrage atenția că peste 200 de persoane cu AVC ajung în fiecare lună la spitalul constănțean, din care un procent de 20-30% îl reprezintă pacienții între 30 și 50 de ani:

„Media de vârstă este între 60 şi 70 de ani, dar avem un procent de 20-30% de pacienţi între 30 şi 50 de ani, deci vorbim de pacienţi foarte tineri. Chiar în momentul de faţă avem pacienţi între 18 şi 25. Procentul nu este mare, vorbim de un procent de sub 5%, dar există”.

Tromboliza – tratamentul salvator în caz de AVC. Lucrul cel mai important, în caz de AVC, este recunoașterea rapidă a simptomelor de atac cerebral acut, spune medicul. „Chiar aparţinătorul, chiar cel de lângă tine poate să vadă dacă ţi-a scăzut forţa în vreo mână, în vreun picior, dacă faţa devine asimetrică, dacă vorbeai până într-un punct şi din acel punct nu mai poţi să vorbeşti, dacă puteai să mergi şi dintr-o dată ai tulburări de coordonare sau de stabilitate şi nu mai poţi să mergi, tulburări de vedere, ţi se amputează câmpul vizual pe un ochi – acestea ar fi semnele, pe care, teoretic, cu uşurinţă, oricine poate să le perceapă ca şi un posibil accident vascular cerebral şi să ajungă la noi, neurologii, în 4 – 5 ore”.

Verificarea tensiunii arteriale şi a glicemiei, precum şi adoptarea unui stil de viaţă sănătos şi renunţarea la fumat – sunt câteva dintre măsurile de prevenţie care pot fi luate, pentru a reduce riscul de accident vascular cerebral.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari