Risc crescut de diabet, după vârsta de 45 de ani

Ce categorii de prsoane prezintă risc crescut de diabet, care sunt simptomele bolii și cum o putem preveni și/sau ține sub control – acestea sunt doar câteva dintre temele dialogului cu dna prof. univ. dr. Maria Moța, reputat diabetolog român.

Risc crescut de diabet – la ce semne trebuie să fim atenți, chiar dinainte de a ajunge la medic

Ziar Medical – Dacă în trecut nu se putea vorbi de procente atât de mari de pacienți cu diabet și prediabet iată că statisticile ultimilor ani sunt mai mult decât îngrijorătoare: 11,6 % dintre români au o formă de diabet și 16,5% dintre ei au prediabet. Deci mai mult de un sfert din populația României se află în această zonă de risc mediu sau maxim. Totuși, în ciuda mediatizării tot mai puternice a acestei stări de lucruri, românul încă nu face corect distincția între diabetul zaharat de tip 1, cel de tip 2 și prediabet. Care sunt caracteristicile fiecărei afecțiuni și la ce semne trebuie să fim atenți, chiar dinainte de a ajunge la medic?

Prof. univ. dr. Maria Moța – Simptomele caracteristice diabetului sunt: sete intensă și polidipsie, adică pacientul consumă zi și noapte lichide, putând să depășească chiar 10 litri pe zi; urinat mult și des, foame excesivă, cu consum crescut de alimente, cu preferință către dulciuri; cu toate acestea, majoritatea pacienților scad în greutate masiv, mai ales pacienții cu diabet de tip 1, care pot slăbi zeci de kilograme în zile-săptămâni. Pacienții cu diabet de tip 2 pot inițial să crească în greutate, dar majoritatea slăbesc zeci de kilograme, de-a lungul timpului. Alte acuze: vedere încețoșată, crampe musculare etc. Diabetul insulinodependent se diagnostichează, în general rapid, în ore-zile-săptămâni, în caz contrar evoluția este fatală, în comă diabetică. În diabetul de tip 2, însă, la peste 50% dintre pacienți nu există nici un simptom sau semn de boală și de aceea el se depistează după ani sau zeci de ani de evoluție, când sunt deja prezente complicații cronice, la peste 50% dintre pacienți. Este evident, din cele relatate, că diabetul trebuie să se depisteze activ, mai ales la persoanele cu risc crescut, cum ar fi: rude de gradul 1 cu diabet, prezența supraponderii și a obezității, prezenta hipertensiunii și a altor boli cardiovasculare, prezența dislipidemiei, a diabetului gestațional (apărut în sarcină); femeile care au născut copii peste 4000 g sau au prezentat avorturi spontane au risc crescut de diabet; dar poate foarte important e faptul că orice persoană peste 45 de ani are risc crescut de diabet! Prediabetul este o stare de risc crescut, aceste persoane se dispensarizează, pentru ca jumătate dintre ele pot dezvolta diabet în următorii 10 ani, dacă nu se intervine asupra stilului de viață.

Risc crescut de diabet – care sunt complicațiile bolii

Ziar Medical – S-a vorbit la un moment dat despre diabet ca despre o „hidră” cu mai multe capete, în sensul în care maladia nu poate fi „capsulată” și tratată singular, ci în interdependență cu o serie de alte boli, de care este condiționată, pe care le condiționează sau le provoacă – de la obezitate la orbire, de exemplu. Care sunt cele mai frecvente complicații ale diabetului?

- Articolul continua mai jos-

Prof. univ. dr. Maria Moța – Diabetul zaharat este o boală extrem de complexă. Aș diferenția diabetul zaharat de tip 1 (insulinodependent), care este, poate, afecțiunea cu cel mai dificil și complex tratament din câte există, astfel încât pacientul pentru a se trata trebuie să atingă, după educația terapeutică nivelul unui diabetolog (desigur, legat numai de problemele practice, de dobândirea de “îndemânări, abilități”); această afecțiune însă, corect tratată poate asigura, la ora actuală o viață “condiționat normală” – dar deloc simplă; când diabetul nu este echilibrat timp îndelungat pot să apară, după 5-10 ani de evoluție, complicații cronice ireversibile, cum ar fi: complicații oculare, care merg până la pierderea vederii, complicații renale, care merg până la insuficiență renală, ce necesită transplant renal sau dializă, complicații nervoase și alte modificări ale picioarelor, crescând riscul de amputații de zeci de ori etc. Pot să apară însă și complicații cardiovasculare, cum ar fi infarctul de miocard, accidentul vascular cerebral, arteriopatia obliterantă etc. Toate acestea apar însă mai rar comparativ cu pacienții cu diabet de tip 2. Trebuie precizat însă că lupta cu viața este permanentă, putând să apară complicații acute ce pun viața în pericol imediat, dacă nu se intervine: hipoglicemia și coma hipoglicemică, comele hiperglicemice. Diabetul zaharat de tip 2 poate însă să evolueze nediagnosticat zeci de ani, putând să fie diagnosticat extreme de tardiv. Boala aterosclerotică generalizată, boala Alzheimer se pot asocia în procent crescut.

Risc crescut de diabet – ce măsuri de prevenție se iau

Ziar Medical – Se vehiculează tot mai des termenul de „prevenție a diabetului”. Care sunt, concret, pașii care se pot face sau care deja se fac, în România?

Prof. univ. dr. Maria Moța – Un program structurat în România ar trebui să cuprindă toată populația (prevenție primordială), nu numai aceea cu risc crescut, întrucât, la un moment dat, orice individ ar putea avea risc, mai ales in ceea ce priveste diabetul de tip 2. Obezitatea, odată apărută, are o evoluție naturală spre agravare, cu creșterea continuă a greutății, fiecare intervenție activă putând conduce, dacă ea nu este științific coordonată, la agravarea situației de la care s-a pornit. Cel mai indicat este ca obezitatea să fie prevenită. Medicul de familie sau medicul pediatru, după caz, ar trebui să urmărească atent creșterea și dezvoltarea fiecărui copil în parte și să ajute la educația familiei, pentru a se institui un stil de viață sănătos: se va evita supraalimentația, și implicit creșterea în greutate; se va da o atenție specială efectuării de exerciții fizice, corelat cu vârsta, starea de sănătate, se va evita fumatul, consumul de droguri, consumul excesiv de alcool. Fiecare medic, indiferent de specialitate, ar trebui să depună eforturi pentru combaterea obezității, în situația în care peste 60% din populația adultă a României are surplus ponderal (studiul PREDATORR). Copiii de astăzi cu suprapondere și obezitate vor fi adulții obezi de mâine. Și totuși în România a fost demarat, în urmă cu un an, un Program de Prevenție a Diabetului Zaharat de Tip 2 și a Bolilor Civilizatiei, “înCerc”, demarat și derulat de către Asociația Medicover, eu împreună cu Prof. Univ. Dr. Gabriela Roman asigurând garanția derulării lui corecte din punct de vedere medical, științific, în calitate de membre ale Consiliului Științific al Programului. Programul, demarat din septembrie 2017, cu elevii de clasa a cincea (în vârstă de 10-12 ani) a prezentat deja primele date; peste 30% dintre copii au surplus ponderal și au fost incluși într-un program de consiliere, de 6 sedințe, cu durata de 80 de minute fiecare, din echipa de consiliere făcând parte un medic de familie, un psiholog, un specialist în exerciții fizice și un nutriționist (câte 20 minute fiecare); la programul de consiliere participă familia extinsă, adică participă cât mai multe persoane implicate în îngrijirea copilului sau care există în imediata lui apropiere. Programul este unul complex, care analizează gradul de antrenament fizic al fiecărui copil, alimentația copiilor etc. Programul s-a extins, începând din acest an, și în orașul Cluj-Napoca.

SFATUL MEDICULUI Risc crescut de diabet – care e alimentația corectă

Ziar Medical – Care sunt cele mai simple reguli de alimentație corectă pe care oricine trebuie să le urmeze – fie că există sau nu temerea instalării unei forme de diabet?

Prof. univ. dr. Maria Moța – Personal consider ca o dietă moderat hipocalorică, pe termen lung, cu 3 mese pe zi, complexă, în care să intre toate grupele de alimente (pentru a nu apărea diverse carențe), alături de cât mai multă mișcare, reprezintă recomandarea ideală; trebuie precizat că micul dejun este obligator, că este necesar să se evite alimentele procesate, fast food-ul, grăsimile animale, băuturile răcoritoare carbogazoase îndulcite.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari