Știi că o aluniță de pe pielea aparent sănătoasă poate să ascundă un cancer cutanat? Testează-te gratuit la Spitalul Clinic Județean Mureș

Cancerul cutanat poate să apară pe pielea indemnă, aparent sănătoasă, sau poate rezulta din transformarea malignă a unor leziuni avute de mult timp pe piele, cu care ne-am obișnuit și sunt considerate banale. Apare la orice vârstă, chiar și la copii. Doar o simplă consultație la medicul specialist poate confirma dacă există pericolul dezvoltării unui cancer de piele. Pacienții din județul Mureș pot beneficia de consultație gratuită în cadrul campaniei de informare, educație și depistare precoce a leziunilor cutanate maligne, derulată de Universitatea de Medicină și Farmacie din Tîrgu-Mureș, în parteneriat cu Spitalul Clinic Județean Mureș, Societatea Română de Dermatologie, Asociația Medicilor de Familie Mureș și Liga Studenților din Tîrgu-Mureș. Consultațiile au loc Clinica de Dematologie și la Policlinica II.

Dr. Silviu Morariu – În România, potrivit statisticilor oficiale, incidența cancerului de piele era în 2012 de 4,5%000 de locuitori cu mult sub media Uniunii Europene de 13 %000 de locuitori.

Potrivit coordonatorului acestei campanii, Prof. Dr. Silviu Morariu, șeful Clinicii de Dermatologie din cadrul Spitalului Clinic Județean Mureș, obiectivul acestei campanii este urmărirea evoluției incidenței cancerului de piele în municipiul Tîrgu-Mureș, ”identificarea factorilor ce influențează depistarea relativ tardivă a diferitelor forme de cancer cutanat, precum și modul în care o campanie susținută de informare și educație a populației poate influența depistarea precoce a bolii”.
”De ce acest program? Pentru că avem o creștere alarmantă a numărului de cazuri de cancer de piele și deși numărul cazurilor depistate în România este net inferior numărului cazurilor depistate în alte țări din Europa, mortalitatea în România este mult mai mare decât în alte țări.

Dr. Silviu Morariu – Cancerul de piele, în forma sa de debut poate avea un aspect banal, deloc impresionant, ce poate fi confundat cu un număr mare de alte afecțiuni

Ce exprimă asta? Că noi depistăm puțin și, din păcate, în fază avansată, când nu mai avem ce să facem. Conștientizarea problemei bolii, cunoașterea și latura de educație a populației este al doilea obiectiv, să știm cum să ne protejăm, de ce trebuie să ne protejăm, când trebuie să ne alertăm, când trebuie să ne prezentăm la medicul de familie”, a explicat Prof. Dr. Silviu Morariu.

În România, potrivit statisticilor oficiale, incidența cancerului de piele era în 2012 de 4,5%000 de locuitori cu mult sub media Uniunii Europene de 13 %000 de locuitori. În schimb, rata mortalității prin cancer cutanat era de 1,7 %000 de locuitori în România față de doar 2,2%000 de locuitori în Uniunea Europeană.

- Articolul continua mai jos-

Dr. Silviu Morariu – Consultațiile pentru depistarea cancerelor cutanate nu necesită bilet de trimitere de la medicul de familie.

Procentul pacienților decedați cu cancer de piele, din totalul pacienților diagnosticați în ultimii 5 ani, este de 9,8% în România față de 4,8% în Uniunea Europeană.
Melanomul malign, carcinomul bazocelular și carcinomul spinocelular sunt doar o parte dintre afecțiunile maligne cutanate dintr-o largă paletă de astfel de afecțiuni. Nevii nevocelulari, cunoscuți sub denumirea de alunițe, pot prezenta modificări minore, ce pot fi sesizate doar de către medicul specialist. Cancerul de piele, în forma sa de debut poate avea un aspect banal, deloc impresionant, ce poate fi confundat cu un număr mare de alte afecțiuni, însă în formele avansate pot să apară nodozități mari, intens colorate, infiltrate sau ulcerații mari, neregulate, cu secreții. Medicul specialist poate să confirme sau să infirme, pe baza unor analize amănunțite și complexe.

Dr. Silviu Morariu – Acolo unde depistăm leziuni cu un risc înalt, unde avem suspiciunea în urma examenului dermatoscopic că este o tumoră cutanată, pacientul va fi îndreptat spre medicul de familie și acesta îi va elibera un bilet de trimitere către serviciul dermatologic chirurgie pentru excizia leziunii și analizele suplimentare.

Consultațiile pentru depistarea cancerelor cutanate nu necesită bilet de trimitere de la medicul de familie. Consultațiile constă în: semnarea unui consmițământ informat, efectuarea anamnezei, completarea unui chestionar, examenul clinic al întregului tegument, examenul dermatoscopic al leziunilor cutanate, elaborarea unui program de monitorizare, eliberarea unei scrisori medicale către medicul de familie cu planul de monitorizare sau intervenție, în baza căruia medicul de familie va elibera bilete de trimitere la medicul specialist. Pentru eliberarea prescripțiilor medicale în vederea tratării altor afecțiuni cutanate, pacientul are nevoie de un bilet de trimitere de la medicul de familie.

”Se va face un examen clinic al întregului organ cutanat și acolo unde avem leziuni suspecte se va face și un examen dermatoscopic. Examenul dermatoscopic este o metodă neinvazivă. Cu un aparat care se pune pe piele se măresc imaginile și se pot analiza în detaliu. De asemenea, se vor face imagini ale leziunii, se vor fotografia și se vor înmagazina și imagini dermatoscopice astfel încât acolo unde există suspiciuni să putem să comparăm. Pacientul va fi rechemat și vom compara leziunile inițiale să vedem în dinamică dacă au apărut modificări care ar justifica analize suplimentare. Acolo unde depistăm leziuni cu un risc înalt, unde avem suspiciunea în urma examenului dermatoscopic că este o tumoră cutanată, pacientul va fi îndreptat spre medicul de familie și acesta îi va elibera un bilet de trimitere către serviciul dermatologic chirurgie pentru excizia leziunii și analizele suplimentare. Acestea vor intra pe serviciile decontate de Casa Județeană de Asigurări de Sănătate”, a explicat Prof. Dr. Silviu Morariu.

Campania se desfășoară la Clinica de Dermatologie (strada Gheorghe Doja, nr. 12) și la Policlinica II (bulevardul 1 Decembrie 1918).
Programul consultațiilor la Clinica de Dermatologie este de luni până vineri, în intervalul orar 10.00 – 12.00. Consultațiile din cadrul clinicii nu necesită programare, dar prioritate au cei care se programează la numărul de telefon 0365-882.534 pentru programul de Cancer cutanat.

Programul consultațiilor la Policlinica II:
Luni, 13.00 – 14.00 și 18.00 – 19.00
Marți, 13.00 – 14.00
Miercuri, 13.00 – 14.00 și 18.00 – 19.00
Joi, 13.00 – 14.00
Vineri, 10.00 – 12.00

Consultațiile din cadrul Ambulatoriului de Dermatologie de la Policlinica II se efectuează doar pe bază de programare la numărul de telefon 0265-263.585 interior 257 pentru programul de Cancer cutanat.

Articole similare:

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari