Cum funcționează testul rapid COVID ?
Testele rapide pentru detectarea infecției active cu COVID-19 sunt bazate pe detectarea prezenței antigenelor virale ( proteinele coronavirusului care determină răspunsul imun la acest virus ) printr-o metodă imunocromatografică rapidă. Metoda imunocromatografică se bazează pe reacția antigen-anticorp ( imuno ), antigenul fiind orice substanță străină organismului, care determnă o reacție de răspuns din partea acestuia, iar anticorpii, substanțele prin care corpul nostru luptă cu antigene și (cromatografic ) pe reacția vizibilă dintre cei doi.
Articol recomandat: Totul despre procedura Burch – Metoda de tratament a incontinenței urinare de efort
Probele de secreție nasofaringiană recoltate de la pacienți ( exudatul nasofaringian ) se pun pe o bandeletă care conține anticorpi specifici pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, anticorpi care, dacă intră în contact cu antigenele virale din structura acestui virus, o să creeze o reacție vizibilă între anticorpii din cadrul testului și antigenele din exudatul recoltat de noi și, prin migrarea antigenului până în lovul specific, unde sunt plasați anticorpii, pe caseta testului o să apară o linie colorată.
Cât de precis este testul rapid covid ?
Comparat cu testele RT-PCR, testele rapide au o sensibilitate: 91.4 % si o specificitate: 96.0 %, la mai mult de 2 săptămîni de la infecție.
- La 4-5 zile după infecție, sunt detectate maximum 50 % din cazuri.
- Între 1 si 2 săptămâni de la infecție, sunt detectate 70-80 % din cazuri.
- La peste 2 săptămîni de la infecție, sunt detectate 92-96 % din cazuri.
Chiar dacă pacientul prezintă simptome specific infecției cu Sars-CoV-2, este posibil ca organismul acestuia să nu producă anticorpi în timp util, iar aceștia dacă nu ating pragul de detecție a testului rapid în momentul testării, testul o să fie negativ, chiar dacă subiectul testat este infectat. Acest timp de formare a anticorpilor despinde de fiecare organism în parte și diferă foarte mult.
Care sunt avantajele și dezavantajele unui test rapid covid ?
Testul rapid covid prezintă mai multe avantaje și dezavantaje. În cazul acestor teste putem afirma că renunțăm la precizie în favoarea accesibilității, prețului și timpului scurt de testare si rezultat.
Principalele avantaje în efectuarea unui test rapid covid
- Rezultate rapide ( 10-15 minute de la începerea testării )
- Sunt ușor de aplicat – de aceea este posibilă și testarea individual, acasă
- Pot indica infecția și la persoane asimptomatice ( lipsite de orice simptom ), putând fi folosite pe post de teste de screening (test care nu are ca scop fixarea unui diagnostic ci mai degrabă identificarea persoanelor ale căror teste sunt pozitive) pentru detectarea infecției în cazul acestora ( mai ales în cadrul unor instituții )
- Pot indica infecția într-o fază acută a bolii
Care sunt dezavantajele unui test rapid covid?
- Lipsa dovezilor privind performanța acestora de aceea și Organizația Mondială a Sănătății nu recomandă utilizarea testelor rapide pentru diagnostic
- Depinde foarte mult de calitatea exudatului și probei recoltate, putând foarte ușor să apară erori în efectuarea testului
- Concentrația virală ( cât de mult a reușit virusul să se multiplice ) poate influența calitatea testului – diferă de la persoană la persoană
- Dau în multe cazuri rezultate fals-negative sau fals-pozitive
- Probleme cu rezultat pozitiv trebuie confirmate cu rezultatul testului RT-PCR pentru a fi posibilă stabilirea diagnosticului de infecție cu COVID-19
De unde pot să cumpăr testul rapid covid ?
Testul rapid covid este foarte accesibil, putând fi achiziționat de la orice farmacie, existând și o multitudine de alte magazine care comercializează aceste teste rapide covid, atât fizic cât și online.
Ce conține kitul pentru testare rapidă COVID-19 ?
Kitul pentru testare rapidă Covid-19 trebuie să conțină:
- Instrucțiuni de folosire
- Casete de testare
- Tampon steril pentru recoltarea exudatului (bețisorul de prelevare)
- Un recipient cu buffer și picurător
Cum efectuăm testul rapid covid ?
Testul va fi puțin neplăcut și neobișnuit pentru majoritatea persoanelor . Dacă este posibil, faceți o procedură de antrenament folosind oricare dintre materialele de testare. Poate fi de ajutor să urmăriți o prezentare video online pentru a vedea cum se face testul.
Cum se face testul rapid covid IgG / IgM Anticorpi senzitiv sânge
Pentru a efectua un test rapid COVID-19 trebuie să ne asigurăm de unele lucruri în prealabil, cum ar fi :
- Așteptați cel puțin 30 de minute după ce ați mâncat sau ați băut ceva ultima dată înainte de a începe testul rapid covid.
- Nu efectuați testul rapid covid dacă ați avut o sângerare nazală în ultimele 24 de ore
- Dacă aveți un piercing, introduceți bețișorul de prelevare în cealaltă nară, iar dacă aveți în ambele nări se recomandă îndepărtarea unuia
- Înainte de a începe să vă spălați mâinile timp de 20 de secunde în săpun și apă caldă sau folosiți un produs de dezinfectare pentru a nu contamina kitul de testare covid.
- Utilizați o suprafață curată, plană, dacă faceți mai mult de un test, asigurați-vă că vă igienizați mâinile de fiecare data
Pasul doi este să vă pregătiți testul în momentul în care sunteți pregătit să îl efectuați. Citiți cu atenție instrucțiunile înainte de deschidere. Scoateți testul din kit și plasați-l pe o suprafață plană și curată. Odată deschis, testul trebuie efectuat în maxim 30 de minute.
Urmează recoltarea exudatului nazal. Pentru aceasta se desigilează recipientul din plastic cu buffer ( care conține lichid ) și tamponul steril folosit pentru recoltare. Apoi se introduce tamponul cu grijă în cavitatea nazală. Acest pas produce un nivel relativ de discomfort, dar este foarte important să fie executat correct, asftel ca testul să fie unul care reflectă realitatea.
După recoltare, se introduce tamponul cu proba de exudat în recipientul de plastic și se atinge de pereții tubului aproximativ 10 secunde, efectuând mișcări circulare. Se agită timp de 10 secunde.
Următorul pas constă în înșurubarea capacului pentru a închide recipientul de plastic și deschiderea capacului transparent al picurătorului, care se află în partea opusă.
Adăugați cu grijă 3 picături de lichid din recipientul de plastic în partea de jos a casetei testului, în zona indicate. Apoi așteptați 10 minute pentru a citi rezultatul testului.
Asemănător altor teste care se bazează pe acest principiul, testul este valid doar în condițiile în care în dreptul literei C, care reprezintă zona de control, apare o linie colorată. Asta ne spune că testul a funcționat și lichidul prelevat și picurat a străbătut testul pentru a putea reacționa cu substanțele de la acel nivel. Astfel, pe casetă trebuie să apară întotdeauna o linie în zona de control și în funcție de rezultatul testului, poate să apară una și în zona de test, notată cu litera T. Așadar, un test negativ o să afișeze o linie colorată, iar unul pozitiv o să afișeze două linii.
Cum se efectueaza testul rapid covid antigen VIDEO
Dacă testul rapid covid este pozitiv, am COVID-19 ?
Din păcate, efectuarea unei testări rapide este mai mult orientativă și nu asigură un rezultat 100% corect. Singurul test pe baza căruia se poate pune diagnosticul sigur de infecție cu virusul Sars-CoV-2 este testul RT-PCR. Totuși, testul rapid poate fi folosit ca un test de screening, foarte rapid și în multe cazuri eficient.
Pe baza testului rapid, în funcție de rezultatul acestuia și de mai mulți factori, printre care și simptomatologia pe care o prezentați, medicul dumneavostră vă poate recomanda efectuarea unui test RT-PCR, pentru a confirma diagnosticul și pentru a lua măsurile necesare de izolare.
Există și teste antigen, care testează nivelul de IgM și IgG din sânge, nivele care ar trebui să fie crescute începând cu ziua 7-8 de infecție.
Testul rapid COVID – Tot ce trebuie să știi despre el și cum îl efectuăm. Autor: Fer Laura-Antonia