Alergia la latex este o reacție a sistemului imunitar la anumite proteine găsite în latexul de cauciuc natural, un produs realizat din arborele de cauciuc. Reacția alergică la latex apare atunci când corpul confundă latexul cu o substanță nocivă.
Alergia la latex se poate manifesta prin mâncărimi ale pielii și urticarie sau chiar anafilaxie, o afecțiune care poate pune viața în pericol, provocând umflarea gâtului și dificultăți severe de respirație. Medicul poate determina dacă aveți o alergie la latex sau dacă sunteți în pericol de a dezvolta o alergie la latex.
Înțelegerea alergiei la latex și cunoașterea surselor comune de latex pot contribui semnificativ la prevenirea reacțiilor alergice.
Alergie la latex – simptome
Persoanele alergice la latex pot manifesta simptome specifice după ce au atins produse din cauciuc sau din latex, cum ar fi mănuși sau baloane. De asemenea, pot apărea simptome în cazul inhalării unor particule de latex care sunt eliberate în aer atunci când cineva își scoate mănușile de latex.
Simptomele alergiei la latex variază de la ușoare la severe. Severitatea unei reacții depinde de cât de sensibilă este persoana alergică la acest tip de alergen și de cantitatea de latex pe care o atinge sau o inhalează. Reacția alergică se poate agrava cu fiecare expunere suplimentară la latex.
Simptome moderate
Simptomele ușoare până la moderate ale alergiei la latex includ:
- Mâncărime
- Înroșirea pielii
- Urticarie sau erupție cutanată
Simptome mai accentuate și severe
Acestea includ:
- Strănut
- Secreții nazale
- Mâncărime la nivelul ochilor
- Ochi înlăcrimați
- Dureri și uscăciune în gât
- Respirație dificilă
- Respirație șuierătoare
- Tuse
Simptome care pun viața în pericol: Anafilaxia
Cea mai gravă reacție alergică la latex este anafilaxia, care poate fi mortală. O reacție anafilactică se dezvoltă imediat după expunerea la latex la persoanele extrem de sensibile, dar se întâmplă rar la prima expunere.
Semnele și simptomele anafilaxiei includ:
- Dificultăți de respirație
- Urticarie sau umflături
- Greață și vărsături
- Respirație șuierătoare
- Scăderea tensiunii arteriale
- Amețeli
- Pierderea conștienței
- Confuzie
- Puls rapid sau slab
Din ce cauză apare alergia la latex?
O alergie apare atunci când sistemul imunitar identifică o substanță, în acest caz latexul, ca fiind dăunătoare și declanșează anumiți anticorpi pentru a o combate. La următoarea expunere, acești anticorpi spun sistemului imunitar să elibereze histamina și alte substanțe chimice în sânge, producând o serie de semne și simptome de alergie. Cu cât este expusă de mai multe ori la latex, cu atât sistemul imunitar al persoanei alergice va răspunde mai puternic. Aceasta se numește sensibilizare.
Alergia la latex poate apărea în următoarele moduri:
- Contact direct. Cea mai frecventă cauză a alergiei la latex implică atingerea produselor care conțin latex, inclusiv mănuși, prezervative și baloane din latex.
- Produsele din latex, în special mănușile, eliberează particule de latex, care pot fi inhalate atunci când plutesc în aer. Cantitatea de latex în aer provenit din mănuși diferă foarte mult în funcție de marca mănușii utilizate.
Este posibil să apară și alte reacții ale pielii în urma expunerii la latex. Acestea includ:
- Dermatită de contact alergică. Această reacție rezultă din aditivii chimici utilizați în timpul producției obiectelor din latex. Simptomul principal este o erupție cutanată cu formare de vezicule la 24 până la 48 de ore după expunere, similară cu cea provocată de iedera otrăvitoare.
- Dermatită de contact iritativă. Aceasta nu este o alergie, ci o iritație a pielii cauzată de purtarea mănușilor de cauciuc sau de expunerea la pudra din interiorul acestora. Semnele și simptomele includ zone uscate, mâncărime, iritații, de obicei pe mâini.
Nu toate produsele din latex sunt fabricate din produse naturale. Produsele care conțin latex artificial (sintetic), cum ar fi vopseaua cu latex, este puțin probabil să provoace o reacție alergică.
Alergia la latex – factori de risc
Anumite persoane prezintă un risc mai crescut de a dezvolta alergie la latex:
- Persoanele cu spina bifida. Riscul de alergie la latex este cel mai mare la persoanele cu spina bifida – un defect congenital care afectează dezvoltarea coloanei vertebrale. Persoanele cu această tulburare sunt adesea expuse la produse din latex prin îngrijire medicală precoce și frecventă. Persoanele cu spina bifida ar trebui să evite întotdeauna produsele din latex.
- Persoane care suferă mai multe intervenții chirurgicale sau proceduri medicale. Expunerea repetată la mănuși de latex și produse medicale crește riscul de a dezvolta alergie la latex.
- Persoane care lucrează în domeniul medical. Angajații din domeniul sănătății prezintă un risc crescut de a dezvolta o alergie la latex.
- Persoane care lucrează în industria cauciucului. Expunerea repetată la latex poate crește sensibilitatea.
- Persoane cu antecedente personale sau familiale de alergii. Riscul de a dezvolta alergie la latex este mai crescut la persoanele care au și alte alergii ar fi febra fânului sau o alergie alimentară. De asemenea, alergiile sunt frecvente în cadrul familiilor.
Legătura dintre alergiile alimentare și alergia la latex
Anumite fructe conțin aceiași alergeni găsiți în latex. Acestea includ:
- Avocado
- Banană
- Castane
- Kiwi
- Fructul pasiunii
Persoanele alergice la latex au șanse mai mari să fie alergice la aceste alimente.
Alergia la latex – prevenție
Multe produse obișnuite conțin latex, dar de obicei pot fi găsite destul de ușor alternative potrivite. O alergie la latex poate fi prevenită evitând aceste produse:
- Mănuși de spălat vase și menaj
- Unele tipuri de covoare
- Baloane
- Jucării din cauciuc
- Termofoare
- Tetine pentru biberon
- Unele scutece de unică folosință
- Benzi elastice din cauciuc
- Radiere
- Prezervative
- Diafragme
- Ochelari de înot
- Mânerele rachetelor de tenis
- Ghidonul motocicletelor și bicicletelor
- Manșetele tensiometrelor
- Stetoscoape
- Tuburi pentru perfuzii
- Seringi
- Respiratoare
- Măști chirurgicale
- Diga dentară
În multe unități medicale se folosesc mănuși fără latex. Cu toate acestea, deoarece alte produse medicale pot conține latex sau cauciuc, asigurați-vă că informați medicii, asistentele, stomatologii și alți lucrători din domeniul sănătății despre alergia dumneavoastră înainte de toate examenele sau procedurile. Purtarea unei brățări de alertă medicală poate informa pe alții despre alergia dumneavoastră la latex.
Alergia la latex – diagnostic
Diagnosticarea alergiei la latex este uneori o provocare. Medicul examinează de obicei starea pielii și pune întrebări despre simptome și istoric medical. Spuneți medicului dumneavoastră despre reacțiile pe care le aveți la latex și dacă ați avut alte semne și simptome de alergie. De asemenea, medicul vă va adresa întrebări pentru a exclude alte motive pentru simptomele dumneavoastră.
Un test de piele vă poate ajuta să determinați dacă pielea dumneavoastră reacționează la proteina din latex. Medicul va folosi un ac mic pentru a plasa o cantitate mică de latex sub suprafața pielii de pe antebraț sau de pe spate. Dacă sunteți alergic la latex, va apărea o umflătură. Doar un alergolog sau un alt medic cu experiență în testarea pielii ar trebui să efectueze acest test.
De asemenea, pot fi efectuate teste de sânge pentru a verifica sensibilitatea la latex.
Alergia la latex – tratament
Deși sunt disponibile medicamente pentru a reduce simptomele alergiei la latex, nu există un tratament. Singura modalitate de a preveni o reacție alergică la latex este evitarea produselor care conțin latex.
În ciuda eforturilor depuse pentru a evita latexul, este posibil să intrați în contact cu acesta. Dacă ați avut o reacție alergică severă la latex, s-ar putea să fie nevoie să aveți cu dvs. epinefrină injectabilă în orice moment. Dacă aveți o reacție anafilactică, va trebui să mergeți de urgență la spital pentru o injecție imediată de adrenalină (epinefrină).
Pentru reacțiile mai puțin severe, medicul dumneavoastră vă poate prescrie antihistaminice sau corticosteroizi, pe care le puteți lua după expunerea la latex pentru a vă controla reacția și a ajuta la ameliorarea disconfortului.