Ce este operatia Burch? Incontinența urinară – pierderea controlului vezicii urinare – este o problemă care apare frecvent și este adesea jenantă pentru persoana în cauză.
Deși apare mai des pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, incontinența urinară nu este o consecință inevitabilă a îmbătrânirii. Dacă incontinența urinară vă afectează activitățile zilnice, nu ezitați să vă adresați medicului dumneavoastră. Pentru majoritatea oamenilor, stilul de viață simplu și modificările dietetice sau îngrijirea medicală pot trata simptomele incontinenței urinare.
Articol recomandat: Lipsa de fier in organism. Ce boli provoacă și ce alimente o combat
Anatomia si fiziologia aparatului excretor
Aparatul excretor este alcatuit din:
- rinchi
- cai urinare
Caile urinare sunt reprezentate de: calice mici, calice mari, pervis renal sau bazinet, uretere , vezica urinara si uretra.
Rinichiul reprezinta principalul organ care elimina apa in exces si toxinele din organism. Are rolul de a mentine constant volumul lichidelor in organism, secreta renina, eritropoietina, iar prin schimburile ionice contribuie la mentinerea echilibrului acido-bazic.
Vezica urinara este un organ care depozitează urina produsa de rinichi. Urina ajunge în vezică prin uretere, fiind eliminată la exterior prin uretră. Vezica urinara este poziționată extraperitoneal, înapoia oasele pubiene și superior diafragmei pelviene.
Forma, dimensiunile și capacitatea vezicii urinare diferă de la o persoană la alta. În general, vezica are forma unei piramide, prezentând 3 porțiuni: vârful, fundul și corpul.
Vezica urinară este capabilă să se extindă și să se contracte deoarece este înfășurată într-un strat muscular, numit mușchi detrusor, iar în interiorul acestuia, căptușirea vezicii urinare în sine este un strat de epiteliu de tranziție care conține „celule umbrelă”. Aceste celule umbrelă își poartă numele deoarece se întind fizic pe măsură ce vezica se umple, la fel ca o umbrelă care se deschide cu mișcarea lentă. La un adult crescut, vezica se poate extinde până la 750 ml, puțin mai puțin la femei decât la bărbați, deoarece uterul ocupă spațiu care înghesuie puțin vezica
După cum am mai precizat, rolurile vezicii urinare sunt de a stoca și elimina urina. Vezica urinara se umple progresiv cu urină, iar în momentul în care se ajunge la o anumită tensiune intravezicală, se declanșează reflexul nervos de micțiune. Acesta determină micțiunea sau dorința conștientă de a micționa.
Dacă urina nu este eliminată la exterior, pe parcursul umplerii vezicii cu urină, reflexul devine tot mai accentuat. Dacă reflexul de micțiune ajunge la un anumit prag, există 2 posibilități: intervine un alt reflex care inhibă sfincterul extern al vezicii sau inhibiția la nivel cerebral este mai puternică și se declanșează urinarea.
Ce este incontinența urinară?
Incontinența urinară este o problemă în care procesul de urinare, numit și micțiune, are loc involuntar, ceea ce înseamnă că o persoană ar putea urina fără să intenționeze.
Incontinența urinară afectează igiena personală a unei persoane, precum și viața socială a acesteia într-un mod care poate fi foarte limitativ.
Incontinența urinară poate fi cauzată de obiceiurile zilnice, de afecțiunile medicale subiacente sau de problemele fizice. O evaluare amănunțită vă poate ajuta să determinați ce se află în spatele incontinenței.
Anumite băuturi, alimente și medicamente pot acționa ca diuretice – stimularea vezicii urinare și creșterea volumului de urină, cauzând o incontinență urinară temporară (tranzitorie) . Printre acestea se numără și : alcoolul, cofeina, băuturile carbogazoase, îndulcitorii artificiali, alimentele bogate în condimente, zahăr sau acizi, doze mari de vitamina C sau unele medicamente folosite în tratamentul problemelro cardiace, în special a tensiunii arteriale.
Ce este incontinenta urinara de efort – Dr. Oleg Cebotari VIDEO
De câte tipuri poate fi incontinența urinară?
Există câteva tipuri de incontinență urinară.
Primul este incontinența de urgență, care este atunci când cineva are un impuls brusc de a urina din cauza unei „vezici hiperactive”, urmată imediat de urinare involuntară. Acest lucru se datorează, de obicei, unui mușchi detrusor neinhibat care se contractă aleatoriu. Consecintele vezicii hiperactive duc la urinare frecventă, mai ales noaptea.
Pentru tratarea incontinenței urgente, accentul se pune pe scăderea activității musculare detrusoare.
Tehnicile de relaxare pentru relaxarea vezicii urinare, precum și medicamentele antimuscarinice pot reduce contracțiile musculare ale detrusorului.
Apoi, apare incontinența urinara de stres, care se datorează presiunii abdominale crescute care copleșește mușchii sfincterului și permite scurgerea urinei.Cauze frecvente sunt reprezentate de efort, cum ar fi strănutul, tusea, râsul – orice presiune asupra vezicii urinare.
Acest lucru este relevant și în timpul sarcinii, când un copil în creștere exercită o presiune extraordinară asupra vezicii urinare și provoacă incontinență la stres la unele femei.
Tratamentul incontinentei urinare de stres se concentrează de obicei pe întărirea mușchiului sfincterului extern, făcând lucruri precum exercițiile Kegel. De asemenea, operatia Burch poate fi un tratament pentru incontinenta de stres.
Un alt tip este incontinența urinara de preaplin care este, de obicei, cauzată de o problemă a golirii vezicii urinare. Acest lucru se poate datora blocării fluxului de urină prin intermediulu unei prostate hipertrofică la bărbați care apasă uretra sau un mușchi detrusor ineficient.
Se manifesta prin eliminarea de urina sub forma de picaturi, chiar si cand vezica este plina.
Tratamentele vizează restabilirea unei căi clare pentru fluxul de urină prin intermediul cateterizarii sau medicamentelor, precum alfa-blocante, care relaxează mușchii netezi pentru a ajuta la urinare.
Ce este operatia Burch?
Operatia Burch este un tratament pentru incontinenta de efort.
Partea superioara a vaginului este ridicata si fixata în spatiul din spatele osului pubic. Prin aceasta se realizeaza un suport mai bun pentru colul vezical, astfel acesta ramânând închis.
Operatia Burch necesita o spitalizare între trei si cinci zile. Interventia se realizeaza sub anestezie generala si dureaza 1-2 ore în functie de tehnica utilizata, chirugie laparoscopica sau deschisa.
Un tub de dren poate fi necesar pentru eliminarea sângelui sau a diferitelor fluide pentru 48 ore. De asemenea un cateter pentru eliminarea urinii plasat prin uretra este necesar, urmând a fi scos la 1-2 zile.
Care sunt complicațiile posibile asociate cu operatia Burch?
Toate procedurile chirurgicale, indiferent de complexitate sau timp, pot fi asociate cu probleme neprevăzute. Acestea pot fi imediate sau chiar destul de întârziate.
În afară de complicațiile anestezice, o listă a posibilelor complicații, ar include, dar nu se limitează la:
Retenție urinară – Retenția este incapacitatea de a urina și apare la mai puțin de 5% din operatia Burch postoperator proceduri.
De obicei, un pacient este capabil să urineze normal în termen de 2-3 săptămâni după procedură, totuși dacă retenția este prelungită poate fi necesar un cateter. Retenția urinară, de obicei, se rezolvă cu timpul și cu observația. Cu toate acestea, în cazuri rare de retenție prelungită poate fi necesara o procedură suplimentară.
Eșecul tratamentului – Deși operatia Burch are o rată de succes ridicată, procedura poate eșua în câteva luni sau ani urmatori. Eșecul apare atunci când incontinența nu este vindecată sau dacă simptomele incontinenței de stres revin.
Durere cronică / Durere in timpul actului sexual – In orice procedura, un pacient poate dezvolta durere cronică într-o zonă care are a suferit o intervenție chirurgicală sau a prezenta durere in timpul actul sexual. De obicei, durerea dispare în timp, deși o anumită senzație de amorțeala poate persista.
Leziuni de organ – în timpul oricărei părți a procedurii, orice organ din abdomen sau pelvis (ficat, splină, colon, intestinului, vezicia urinara, stomac, ureter, etc.) pot fi rănite accidental. Se folosesc tehnici specifice pentru a proteja vezicia urinara în timpul acestei proceduri (operatia Burch), dar poate apărea vătămare.
Adesea leziunea este minoră și poate fi tratată cuușurință; cu toate acestea, dacă leziunea este majoră sau reparația este complicată, poate fi necesară o intervenție chirurgicală mai extinsă. Acesta poate prelungi șederea și recuperarea in spital și ar putea necesita, de asemenea, proceduri chirurgicale suplimentare
Operatia Burch. Autor: Muresan Delia-Elena
UMF „Iuliu Hatieganu”, Cluj Napoca, MG anul III
Clinica Venart este specializata in chirurgie ginecologica si in ginecologia oncologica.
Datorita medicilor cu o vasta experienta si a tehnicilor medicale inovatoare, asiguram o experienta operatorie la cele mai inalte standarde de calitate, cu rezultate exceptionale pe termen lung in tratarea afectiunilor ginecologice.
Clinica ginecologie cluj, programari (+40) 364 140 261. Luni – Vineri 08:00 -20:00