Puțin cunoscută și greu de diagnosticat, spondilita anchilozantă este adesea confundată cu alte afecțiuni și încadrată tardiv.
Este o afecțiune dureroasă și progresivă, provocată de o inflamație ce afectează inițial scheletul axial, articulațiile coloanei vertebrale și articulațiile sacroiliace, în mod simetric, și apoi întreaga coloană vertebrală, cu toate că nu este neobișnuită nici afectarea umerilor, șoldurilor, genunchilor și picioarelor.
Citește și: Poliartrita reumatoidă, cauze,simptome și diagnostic
Spre deosebire de alte forme de artrită, în care inflamația cauzează o pierdere de substanță osoasă, spondilita determină o creștere a țesutului osos
Ceea ce duce la o lipire într-o poziție fixă a coloanei vertebrale cu pelvisul. Este o patologie care duce la fibroza și osificarea progresivă (anchiloză) a structurilor implicate. Și, din nefericire,până acum nu există tratamente care să determine remiterea ei.
Citește și: Artrozele, cum le tratăm – 4 întrebări și răspunsuri
Factorii genetici joacă un rol determinant în apariția bolii, încă din anii 1970 știindu-se că aproape toți pacienții cu spondilita anchilozantă sunt purtătorii unei anumite gene, HLA-B27. Legătura dintre spondilita anchilozantă și gena HLA-B27 este una dintre cele mai puternice asociații cunoscute, iar în ultimii ani cercetătorii australieni ai Universității din Queensland au descoperit că o mutație într-o a doua genă, numită ERAP1, apare numai la pacienții pozitivi HLA-B27.
Citește și: Imunologia şi reumatologia pediatrică – ce trebuie să știm
Spondilita anchilozantă afectează cel mai mult tinerii de sex masculin cu vârsta peste 25 de ani.
Are simptome care sunt foarte vagi, astfel încât pentru a ajunge la un diagnostic de certitudine poate dura înmedie de la 7 la 10 ani. Prea mult pentru o boală care poate progresa limitând semnificativ capacitatea de mișcare a corpului, cu consecințe grave asupra calității vieții. Este o condiție clinic ce poate fi însoțită adesea de depresie, anxietate și izolare. Alte complicații pot include debutul osteoporozei, uveita, inflamația valvei aortice, psoriazisul și inflamația intestinală.
DE REȚINUT: Atunci când există dureri constante din spate, pentru mai mult de trei luni, în special noaptea și/sau rigiditate dimineața, care se îmbunătățește făcând mișcare, este bine să se consulte un reumatolog.
Spondilita anchilozantă – Boală cu patern intermitent
Spondilita anchilozantă este o tulburare cronică cu patern intermitent, alternând perioadele de activitate a bolii cu perioade de remisie.
Nu există un tratament capabil să resolve complet boala, ci doar o abordare care poate ameliora simptomele și poate evita o progresie rapidă. În ciuda acestui fapt, supraviețuirea pacienților cu spondilită anchilozantă nu este redusă, iar majoritatea pacienților trăiesc o viață complet normală.
Spondilita anchilozantă – Tratament
Tratamentul spondilitei anchilozante implică combinarea unei terapii non-farmacologice și a unei terapii medicamentoase instituite de medical reumatolog.
Pentru bunul control al bolii se recomandă scăderea în greutate și exercițiu fizic pentru a preveni anchiloza articulațiilor. Înotul este cunoscut în special ca un sport care minimizează stresul asupra coloanei vertebrale.
De asemenea, sunt de evitat toți factorii de mediu care stimulează progresia bolii, cum ar fi: expunerea la frig și umiditate, băile reci, munca grea, micro-traume repetate care pot apărea ca urmare a conducerii autovehiculelor cu suspensii rigide pe drumuri accidentate, staționarea prelungită în ortostatism sau în șezând.