Ce este pneumonia? Pneumonia este o infecție a plămânilor cauzată de microbi și însoțită de inflamație. Inflamația favorizează acumularea lichidului în interstițiul pulmonar, iar acel lichid în exces, îngreunează respirația.
Respirația este alcătuită din două faze: inspirație și expirație. Inspirația presupune introducerea aerului din mediul înconjurător în plămâni, în timp ce expirația constă în expulzarea aerul din plămâni în mediul înconjurător. În timpul inspirației, aerul pătrunde pe nas și pe gură, ajunge în faringe, apoi în laringe și trahee, ca într-un final să ajungă la bronhiile principale. Există două bronhii principale, una pentru fiecare plămân. Bronhia principală pătrunde în plămân, ca mai apoi aceasta să se ramifice în bronhii, bronhiole, ducte, acini și alveole pulmonare.
Alveolele pulmonare sunt saci mici plini cu aer care seamănă cu ciorchinii de struguri. Alveolele sunt înconjurate de vase de sânge de mici dimensiuni (arteriole și venule). La acest nivel are loc schimbul de gaze respiratorii (oxigen, dioxid de carbon), între sânge și mediul extern. Oxigenul adus prin calea nazală până în alveole, trece în vasele de sânge de mici dimensiuni, aflate în vecinătatea alveolelor. Dioxidul de carbon urmează același proces, dar în sens invers. Din vasele de sânge, acesta trece în alveole, iar din alveole urmează traseul până în cavitatea nazală, unde este eliminat în exteriorul corpului.
În timpul inspirației, pe lângă aer, pot pătrunde și microbi. Organismul uman distruge majoritatea acestor microbi, dacă sistemul imunitar este funcțional. Alte mecanisme de protecție împotriva pătrunderii microbilor în organismul uman sunt: tusea, cilii respiratori (părți din celule) și macrofagele (leucocite).
Cu toate acestea, unii microbi reușesc să pătrundă în plămâni și să provoace o infecție, infecție numită pneumonie. Acești agenți infecțioși se multiplică și migrează din căile aeriene, în alte țesuturi, determinând inflamația în aceste țesuturi. În acel loc, se acumulează fluid, proteine, leucocite, hematii (unele vase de sânge sunt distruse în acea zonă), împiedicând desfășurarea optimă a proceselor fiziologice.
Tipuri de microbi care cauzează pneumonia
- Virusuri
- Bacterii
- Fungi
La adulți, cel mai des întâlnit tip de virus este Influenza. Adesea, această boală o întâlnim sub numele de gripă. Adulții, sunt infectați de Streptoccoccus Pneumoniae, Haemophilus influenza și Staphyloccoccus Aureus. De asemenea, mai există și alți agenți infecțioși mai puțin întâlniți precum: Mycoplasma Pneumoniae, Chlamydophila Pneumoniae, Legionella Pneumoniae.
Aceste ultime trei virusuri cauzează pneumoniile atipice. Au primit aceste denumiri deoarece provoacă simptome vagi, precum oboseala. Pentru organismele care au un sistem imun funcțional, infecția cu fungi (ciuperci) este rar întâlnită. Unii dintre agenții infecțioși sunt Cryptococcus și Pneumocystis Jiroveci.
Cum se ia pneumonia?
In funcție de modul în care este dobândită:
Din comunitate
Pneumonie contactată din comunitate. Este caracterizată de îmbolnăvirea oamenilor aflați în afara spitalelor.
Din spital (pneumonie nozocomială)
Această infecție se contactează în spital, pe perioada internării din alte motive medicale. Acestea sunt mai severe, deoarece pacienții au deja sistemul imun deteriorat. Din păcate, de cele mai multe ori, infecțiile nozocomiale sunt date de microbi deja rezistenți la antibiotice.
Pneumonie asociată ventilatoarelor mecanice
Se încadrează tot în categoria infecțiilor intraspitalicești (nozocomiale). Acești microbi sunt transmiși cu ajutorul ventilatorului pe care pacienții îl utilizează pentru facilitarea actului respirator. Microbii migrează din tubul ventilatorului în plămânii pacientului.
Prin aspirație
Acest tip de pneumonie survine în urma pătrunderii bolului alimentar pe calea respiratorie spre plămâni și nu pe cea digestivă, spre stomac. Acele resturi alimentare nu sunt sterile, mărind posibilitatea introducerii unui microb în organism. Dacă acești microbi infectează plămânul, afecțiunea se numește pneumonie prin aspirație. Alți factori cauzatori pot fi: alimente, băuturi, suc gastric (după vomă).
Acești pacienți se îneacă și încearcă să tușească resturile alimentare ajunse în plămâni. Există situații în care acest reflex de apărare, cel de tuse, este atenuat de consumul de alcool și medicamente, ori din cauza unor disfuncții cerebrale.
Un alt mod de a clasifica pneumonie, se face în funcție de zona pulmonară afectată:
- În bronhopneumonie, infecția se poate situa oriunde în plămân.
- În pneumonia atipică (interstițială), infecția se situează la nivelul interstițiului pulmonar.
- În pneumonia lobară, zona afectată este reprezentată de un singur lob al plămânului. Cel mai des întâlnit agent etiologic al acestei afecțiuni este Streptoccoccus Pneumoniae.
Pneumonia lobară evoluează în 4 etape: congestie, hepatizație roșie, hepatizație cenușie, rezoluție. Aceste etape durează aproximativ 4 săptămâni.
Care sunt simptomele pneumoniei
- Dispnee (dificultăți în timpul respirației)
- Durere la nivelul toracelui
- Tuse productivă (spută)
- Fatigabilitate (oboseală)
- Febră
Cum se pune diagnosticul de pneumonie
Diagnosticul se pronunță în baza unei radiografii pulmonare. Radiografia arată diferit, în funcție de care parte a plămânului este afectată. Aceasta este însoțită de hemoleucogramă și de analiza sputei.
Cum putem preveni pneumonia?
O bună igienă personală împiedică răspândirea germenilor. Este important ca persoanele care tușesc sau strănută să își acopere gura cu un servețel sau cu plica cotului. Este recomandată aruncarea șervețelului imediat după folosire. Spălarea regulată a mâinilor timp de 20-30 de secunde ajută la îndepărtarea germenilor care pot pătrunde cu ușurință în cavitățile oculare, nazală ori bucală, în urma contactului cu mâinile neigienizate.
Evitarea obiceiurilor nesănătoase precum fumatul, poate îmbunătăți imunitatea persoanelor și poate reduce riscul contactării unui agent infecțios.
Organizația Mondială a Sănătății recomandă vaccinarea, ea reprezentând cea mai bună formă de protecție dobândită de umanitate, până la momentul actual.
Cum se trateaza pneumonia?
Tratamentul depinde de severitatea afecțiunii. Există categorii de persoane care sunt mai predispuse la infecțiile pulmonare. Acestea au imunitatea compromisă sau insuficient dezvoltată.
Cea mai mare vulnerabilitate este atribuită sugarilor și copiilor foarte mici, persoanelor care fumează, persoanelor care au și alte afecțiuni pulmonare (astm, fibroză chistică), celor diagnosticați cu alte virusuri (HIV), celor recent transplantați sau persoanelor care au urmat un tratament cu chimioterapice. În anul 2017, pneumonia era responsabilă de moartea a 808.694 de copii sub 5 ani, ei reprezentând 15% din totalul deceselor infantile.
Din moment ce bacteriile sunt microbii cel mai des întâlniți ca agenți etiologici în cauzarea pneumoniei, se vor administra antibiotice ca tratament. De asemenea, asociem și medicație care să reducă durerea și tusea. Odihna și aportul de lichide grăbesc vindecarea organismului.
În concluzie, pneumonia este o infecție a plămânilor, caracterizată de umplerea plămânilor cu lichid. Boala poate fi clasificată drept comunitară, intraspitalicească, de aspirație sau asociată ventilării mecanice. De asemenea, o putem clasifica și în funcție de localizare: bronhopneumonie, interstițială sau lobară.
Autor: Ioana Muresan, Medici Pentru Tine
“Medici Pentru Tine” este un proiect dedicat comunității, un proiect în cadrul căruia studenți și cadre medicale lucrează împreună pentru a oferi publicului larg informații medicale corecte și complete.