Necroza aseptică de cap femural apare în momentul în care șoldul nu mai primește cantitatea de sânge necesară unei bune funcționări. Oasele șoldului au nevoie de vascularizaţie. În momentul în care aceasta nu mai are loc, capul femurului începe efectiv să se degradeze și să moară.
Dacă boala nu este stopată la timp, articulația șoldului poate fi distrusă complet, instalându-se coxartroza (artroza șoldului).Deși osteonecroza (necrozaosoasă), adică lipsa vascularizației în zona respectivă, poate apărea la orice os, necroza avasculară afecteazăcel mai des șoldul. Spitalele tratează anual mai bine de 20.000 pacienți care suferă de necroză aseptică de cap femural. În multe cazuri, ambele șolduri sunt afectate.
Șoldul este o articulație de tip minge-cavitate în care cavitatea este formată din acetabul, de la nivelul bazinului, iar „mingea” este formată de capul femural sau capătul superior al femurului.
Un țesut neted și alunecos, denumit cartilaj articular, acoperă suprafață capului femural și a acetabulului. Acesta determina o fricțiune redusă și contribuie la „alunecarea” oaselor unul peste celălalt, menținând o bună mobilitate a soldului.
Necroza aseptică de cap femural – CAUZE
Cu cât ești mai sănătos, cu atât ai mai puține riscuri de a dezvolta necroză de cap femural.Aceastaapare, de obicei, ca o cauzăsecundară a uneiafecțiuni medicale anterioare sau ca urmare a unui traumatism.
Necroza avasculară de cap femural ia naștere fie ca rezultat al unui eveniment traumatic, fie ca rezultat al unuifactor nontraumatic. Statisticile arată că până la 20% dintre oamenii care au șoldul dislocat dezvoltă necroză avasculară în regiunea capului femural.
Necroză avasculară care nu are legătură cu un traumatism poate fi cauzată de mai mulți factori, cum ar fi:
- consumul excesiv de alcool,
- medicamentele din clasa corticosteroizilor-se utilizează pentru tratarea mai multor boli precum: astm, artrita reumatoidă și lupusul eritematos sistemic; deși nu se cunoaște exact mecanismul prin care aceste medicamente duc la osteonecroză, studiile au arătat că există o legatură între această afecțiune și utilizarea pe termen lung a medicamentelor steroidiene
- din cauza cheagurilor de sânge/a oricăror leziuni ale arterelor care alimentează femurul
Următoarele boli/condiții sunt asociate cu necroza avasculară:
- pancreatita
- diabetul
- HIV/SIDA
- lupusul
- siclemia, boală cunoscută ca și anemia cu celule în formă de seceră
- bolile autoimune
- vasculita
Necroză avasculara are loc când circulația sângelui către un os (capul femural, de exemplu) este întreruptă sau redusă. Reducerea fluxului sanguin poate fi cauzată de:
- Un traumatism la nivelul articulației sau osului – cum ar fi o articulație dislocată, care ar putea să afecteze vasele de sânge din apropiere
- Tratamentele pentru cancer care implică folosirea radiațiilor pot să slăbească structura osului și să afecteze vasele de sânge
- Depozitele de grăsime din vasele de sânge – lipidele (substanțele grase) pot bloca vasele micide sânge, reducând circulația sângelui în vasele care alimentează oasele.
Necroza aseptică de cap femural – SIMPTOMATOLOGIE
Necroza avasculară necesită timp pentru a se instala. La început, este relativ asimptomatică, dar pe măsură ce progresează, durerea devine din ce în ce mai pronunțată. Gama, ori paleta de mișcări ale șoldului limitate de durere este simptomul „suprem”, iar durerea „coboară” pe toată lungimea piciorului. În general, durerea se va simți atunci când o presiune este exercitată pe os, lucru care include și mersul.
Necroza de cap femural poate, adeseori, să semene cu alte boli în stadiul incipient, având în vedere durerea generală care apare la nivelul șoldului, prin urmare este esențial ca medicul tău să înregistreze un istoric medical detaliat al stării tale de sănătate și să efectueze un examen clinic detaliat pentru a vedea dacă necroza avasculară este adevărat cauză a durerii tale de șold.
Mulți pacienți nu au simptome în stadiile incipiente ale necrozei avasculare de cap femural.Pemăsurăceboala se agravează, articulațiileafectatete dor și când pui doar puțină greutate pe ele.Încele din urmă, articulațiașolduluiarputeasătedoară chiar și atunci când stai întins în pat.
Durerea poate fi moderată sau severă și, de obicei, se dezvoltă treptat. Durerea asociată cu necroza avasculară de cap femural poate fi concentrată în zona inghinală, în coapse sau în zona feselor. Unii oameni dezvoltă necroză avasculară bilaterală – de exemplu, în ambele șolduri sau în ambii genunchi.
Evoluția bolii se întinde pe o durată de la câteva luni la câțiva ani. Foarte importantăeste diagnosticarea timpurie a boliideoarece, așa cum aratăunele studii, tratamentul în faza incipientă are rezultatemaibuneși e maipuțininvaziv.
METODE IMAGISTICE
Testele imagistice ajută medicul să confirme diagnosticul. Acestea cuprind:
- RADIOGRAFIILE oferă imagini asupra structurii osoase. Ele pot evidenția dacă capul femural s-a prăbușit și în ce măsură.
- RMN: Modificărileosoaseapăruteînfazeleincipiente ale bolii, ce nu pot fi identificate cu ajutorul radiografiilor pot fi detectate cu ajutorul examenului RMN. RMN-ul se utilizează pentru evaluarea gradului de afectare osoasă și poate identifica osteonecroza aflată în prima fază de evoluție, chiar înainte ca aceastasă se manifeste prin simptome (de exemplu, dacă este afectată și articulația celuilalt sold).
Necroza aseptică de cap femural – TRATAMENT
Cele mai eficiente metode de tratament pentru necroza aseptică de cap femural în stadii avansate sunt intervențiile chirurgicale. Boala se poate combate în fază incipientă și cu medicamente antiinflamatorii, oxigenoterapie hiperbară, cu schimbarea stilului de viață sau folosirea cârjelor o perioadă de timp, însă tot atunci când boala este în fază incipientă există și cele mai eficiente metode de tratament, care sunt intervențiile chirurgicale.
Decompresia capului femural și implantarea de grefe osoase – se găurește capul femurului pentru a elibera presiunea și pentru a permite noilor vase de sânge să se formeze și să înceapă să irige zona afectată din nou. Atunci când necroza aseptică de cap femural este diagnosticată în fază inițială, această intervenție poate salva capul femural de la colaps.
Grefele osoase – Această operațiune este strâns legată de cea de decompresie a capului femural, întrucât practic se ia os sănătos din altă parte a corpului și se pune în locul osului afectat. Grefele de os ajută la regenerarea capului femural afectat și la regenerarea articulației șoldului. Aceste grefe pot fi luate de la un donator, pot fi luate din propriul corp sau pot fi implantate grefe artificiale, sintetice.
Grefa fibulară vascularizată reprezintă una dintre cele mai eficiente grefe osoase pentru tratarea necrozei aseptice de cap femural aflată în stadiu incipient (înainte de intrarea în colaps a capului femural).Prin intermediul acesteia se face adiție osoasă de la nivelul fibulei (osul subțire al gambei), împreună cu artera și vena care asigură vascularizaţia osoasă.
Înlocuirea articulației de șold – se elimină porțiunea de os afectată de necroza aseptică de cap femural (întregul cap al femurului) alături de cartilajul din șold și se montează o proteză artificială. Această soluție este folosită cel mai adesea atunci când boala se află într-un stadiu destul de avansat și capul femural a intrat deja în colaps.
Operațiunea mai este cunoscută și sub numele de artroplastie totală de șold și este foarte eficientă, funcțiile șoldului fiind recuperate în proporție de aproape 95%. Aceasta este una dintre cele mai renumite intervenții chirurgicale din istoria medicinei. Uneori există și posibilitatea de a înlocui doar capul femural cu o proteză parțială de șold, în cazul în care acetabulul nu este afectat de artroză.
Autor: Racu Adelina, Medici Pentru Tine
“Medici Pentru Tine” este un proiect dedicat comunității, un proiect în cadrul căruia studenți și cadre medicale lucrează împreună pentru a oferi publicului larg informații medicale corecte și complete.