Pubertatea precoce – simptome, cauze, factori de risc, complicații, prevenție

Pubertatea precoce este atunci când în corpul unui copil debutează prematur tranziția către corpul de adult. Când pubertatea începe înainte de 8 ani la fete și înainte de 9 ani la băieți, este considerată pubertate precoce.

Pubertatea include creșterea rapidă a oaselor și mușchilor, modificări ale formei și dimensiunii corpului, dezvoltarea capacității corpului de a se reproduce, dar și importante schimbări psihologice.

Cel mai adesea, cauza pubertății precoce este foarte greu sau chiar imposibil de identificat. Rareori, anumite afecțiuni, cum ar fi infecții, tulburări hormonale, tumori, anomalii sau leziuni ale creierului – pot provoca debutul precoce al pubertății. Tratamentul pentru pubertatea precoce include de obicei medicamente ce au rolul de a întârzia dezvoltarea simptomelor pubertății.

Pubertatea precoce – simptome

Semnele și simptomele pubertății precoce includ dezvoltarea următoarelor caracteristici înainte de vârsta de 8 ani la fete și înainte de vârsta de 9 ani la băieți:

- Articolul continua mai jos-
  • Creșterea sânilor și prima menstruație la fete
  • Testicule și penis mărite, păr facial și voce îngroșată la băieți
  • Păr pubian sau la subraț
  • Creștere rapidă
  • Acnee
  • Miros corporal specific adulților

Pubertatea precoce – când să vă adresați la medic

Programați copilul pentru un consult medical de specialitate în cazul în care manifestă oricare dintre semnele și simptomele pubertății precoce.

Pubertatea precoce – cauze

Pentru a înțelege ce cauzează pubertatea precoce la unii copii, este util să știm ce cauzează începerea pubertății – creierul începe procesul de tranziție către corpul adult cu producerea unui hormon numit hormonul eliberator al gonadotropinelor (GnRH).

Când acest hormon ajunge în glanda pituitară – o glandă mică localizată la baza creierului, ce are forma unui bob de fasole – se declanșează producerea mai multor hormoni în ovare la femei (estrogen) și în testicule la bărbați (testosteron).

Estrogenul este implicat în creșterea și dezvoltarea caracteristicilor sexuale feminine. Testosteronul este responsabil pentru creșterea și dezvoltarea caracteristicilor sexuale masculine.

Motivele pentru care acest proces începe devreme la unii copii depind de tipul de pubertate precoce pe care îl manifestă – pubertate precoce centrală sau pubertate precoce periferică.

Pubertatea precoce centrală (gonadotropin dependentă)

Cauza acestui tip de pubertate precoce adesea nu poate fi identificată.

- Articolul continua mai jos-

În pubertatea precoce centrală, procesul de tranziție fizică și psihologică către viața adultă începe prea devreme. Modelul și sincronizarea pașilor din proces sunt de altfel normale. Pentru majoritatea copiilor cu această afecțiune, nu există nicio problemă medicală de bază și niciun motiv identificabil pentru pubertatea timpurie.

În cazuri rare, pubertatea precoce centrală poate fi cauzată de:

  • O tumoare la creier sau măduva spinării (sistemul nervos central)
  • Un defect al creierului prezent la naștere, cum ar fi acumularea în exces de lichid (hidrocefalie) sau prezența unei tumori necanceroase
  • Radiații la creier sau măduva spinării
  • Leziuni ale creierului sau ale măduvei spinării
  • Sindromul McCune-Albright – o boală genetică rară care afectează oasele și culoarea pielii și provoacă probleme hormonale
  • Hiperplazia suprarenală congenitală – un grup de tulburări genetice care implică producția anormală de hormoni de către glandele suprarenale
  • Hipotiroidism – o afecțiune în care glanda tiroidă nu produce suficienți hormoni

Pubertatea precoce periferică (gonadotropin independentă)

Acest tip de pubertate precoce este cauzat de hormonii estrogen sau testosteron prezenți în corpul copilului.

Mai rar întâlnită, pubertatea precoce periferică se instalează fără implicarea hormonului gonadotropină care declanșează în mod normal procesul de pubertate. Aceasta este cauzată de eliberarea în corp a estrogenului sau a testosteronului, ca urmare a unor probleme la ovare, testicule, glandele suprarenale sau glanda pituitară.

Atât la fete cât și la băieți, următoarele pot declanșa pubertatea precoce periferică:

  • O tumoare în glandele suprarenale sau în glanda pituitară care eliberează estrogen sau testosteron
  • Sindromul McCune-Albright, o tulburare genetică rară care afectează culoarea pielii și oasele și provoacă probleme hormonale
  • Expunerea la surse externe de estrogen sau testosteron, cum ar fi creme sau unguente

La fete, pubertatea precoce periferică poate fi de asemenea asociată cu:

-Articolul continua mai jos-
  • Chisturi ovariene
  • Tumori ovariene

La băieți, pubertatea precoce periferică poate fi de asemenea cauzată de:

  • O tumoare în celulele care produc spermatozoizi (celule germinale) sau în celulele care produc testosteron (celule Leydig)
  • O tulburare rară numită precocitate sexuală familială gonadotropin- independentă, care este cauzată de un defect al unei gene, poate duce la producția timpurie de testosteron la băieți, de obicei între 1 și 4 ani.

Pubertatea precoce – factori de risc

Factorii care cresc riscul unui copil de pubertate precoce includ:

  • Sexul – fetele sunt mult mai susceptibile de a dezvolta pubertate precoce.
  • Proveniența rasială – pubertatea precoce pare să afecteze afro-americanii mai des decât copiii din alte rase.
  • Obezitatea – copiii care sunt supraponderali semnificativ au un risc mai mare de a dezvolta pubertate precoce.
  • Expunerea la hormoni sexuali – intrarea în contact cu o cremă sau un unguent cu estrogen sau testosteron sau cu alte substanțe care conțin acești hormoni (cum ar fi medicamentele pentru adulți sau suplimentele alimentare) poate crește riscul copilului de a dezvolta pubertate precoce.
  • Afecțiuni medicale preexistente – pubertatea precoce poate fi o complicație a sindromului McCune-Albright sau a hiperplaziei suprarenale congenitale – afecțiuni care implică producția anormală de hormoni masculini (androgeni). În cazuri rare, pubertatea precoce poate fi, de asemenea, asociată cu hipotiroidismul.
  • Radioterapie la nivelul sistemului nervos central – tratamentul cu radiații pentru tumori, leucemie sau alte afecțiuni poate crește riscul de pubertate precoce.

Pubertatea precoce – complicații

Printre complicațiile posibile ale pubertății precoce se numără:

  • Înălțime mică – la început, copiii cu pubertate precoce pot crește rapid și pot fi mai înalți, în comparație cu semenii lor. Dar, pentru că oasele lor se maturizează mai repede decât în mod normal, ele încetează adesea să crească mai devreme decât de obicei. Acest lucru îi poate determina să fie mai scunzi decât media ca adulți. Tratamentul timpuriu al pubertății precoce, mai ales când apare la copiii foarte mici, îi poate ajuta să crească mai înalți decât fără tratament.
  • Probleme sociale și emoționale – fetele și băieții care încep pubertatea cu mult înaintea colegilor lor de aceeași vârstă, pot fi extrem de conștienți de schimbările care au loc în corpul lor. Acest lucru le poate afecta stima de sine și poate crește riscul de depresie sau abuz de substanțe.

Pubertatea precoce – prevenție

Unii dintre factorii de risc pentru pubertatea precoce, cum ar fi sexul sau proveniența rasială, nu pot fi evitați. Dar există lucruri pe care le puteți face pentru a reduce șansele copilului dumneavoastră de a dezvolta o pubertate precoce, inclusiv:

  • Protejați copilul de sursele externe de estrogen și testosteron – cum ar fi medicamentele prescrise pentru adulții din casă sau suplimentele alimentare care conțin estrogen sau testosteron
  • Încurajați și ajutați copilul să mențină o greutate corporală sănătoasă
Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari