Cele 10 porunci în prediabet

Prediabetul, stare intermediară, între diabet și starea normală de sănătate

Diabetul zaharat poate fi considerat una dintre cele mai grave afecțiuni, inamicul insiduos și silențios care de obicei este descoperit prea târziu. Pentru a combate acest flagel una dintre arme ar fi identificarea persoanelor care prezintă factori de risc ridicat de a dezvolta boala. Din fericire, există un ”moment zero” în care lucrurile pot fi influențate, stadiul numindu-se prediabet. Această condiție intermediară, între diabetul zaharat și starea normală de sănătate, este caracterizată de valori ale glicemiei la repaus situate între100 și 125 mg/dl.

Citeste și: Neuropatia diabetică, complicație periculoasă a diabetului zaharat

Federația Internațională a Diabetului (IDF) atrage atenția asupra dimensiunilor fenomenului prediabet. Se estimează că, la nivel global, există aproximativ 344 milioane de subiecți, iar în 2030 această cifră va crește la 472 milioane, cu o prevalență, în populația cu vârsta cuprinsă între 20 și 79 de ani, destinată să varieze de la 10,2 până la 11%. Prin urmare, necesitatea urgentă a unei intervenții care să combat răspândirea epidemiei de diabet zaharat, împiedicând debutul acestuia de la primele sale stadii, adică de la prediabet, este prezentă.

 

Citeste și: Screeningul pentru neuropatie diabetică, obligatoriu în lupta împotriva diabetului

- Articolul continua mai jos-

Persoanele obeze au risc de diabet de 10 ori mai mare

Specialiștii avertizează că persoanele supraponderale și obeze au risc de 10 ori mai mare de diabet decât cele normoponderale. De asemenea, cei care prezintă un nivel mai mult decât normal al glucozei în sânge, care au istoric familial de diabet zaharat de tip 2 apărut la vârste de peste 45 de ani, au mult mai multe șanse să fie afectați la rândul lor de boală. Nici femeile care au suferit de diabet gestațional și au născut copii cu greutate mai mare de 4 kg nu sunt înafara pericolului.

De aceea, în stadiul de prediabet, la aceste personae și nu numai, este absolute necesar controlul glicemic printr-o dietă echibrată, săracă în alimente bogate în zaharuri. Mai multe studii de specialitate au arătat, totodată, că activitatea fizică, chiar modestă, reduce semnificativ probabilitatea apariției diabetului. Chiar și simplele plimbări pe jos pot adduce beneficii nesperate.

Pentru diagnosticul de prediabet se măsoară glucoza la repaus sau hemoglobina glicată sau curba de încărcare a glucozei pe cale orală. Odată pus diagnosticul medical currant va institui la nevoie și tratamentul medicamentos. Pe lângă acesta factorii comportamentali pot îmbunătăți mult prognosticul.

Cele 10 porunci în prediabet

10 măsuri care țin de stilul de viață al persoanei cu prediabet și care pot ajuta la prevenția și încetinirea apariției diabetului zaharat sunt:

  • Greutatea va fi păstrată cât mai aprope de normal, în funcție de înălțime și constituție;
  • O porție consistentă de legume la fiecare masă;
  • Cel puțin două porții de fructe pe zi;
  • Cerealele integrale, de preferat să fie integrale;
  • Moderație în consumul brânzeturileor și semipreparatelor din carne;
  • Mâncareava fi servită în porții rezonabile;
  • Dulciurile sunt premise o dată, de două ori pe săptămână, dar se vor bea foarte puține băuturi dulci;
  • Cafeaua se va consuma fără frică, însă vinul va fi limitat la un pahar pe zi, iar băuturile spirtoase dulci vor fi interzise cu desăvârșire;
  • Va fi evitat atât fumatul active cât și cel pasiv;
  • Plimbările zilnice de minimum 30 de minute vor deveni regula de aur.

Iata mai multe detalii despre aceasta afectiune, care sunt simptomele acesteia, care sunt riscurile si multe alte informatii :

1. Introducere / Definitie

Acesta afectiune indica o anomalie a glicemiei a jeun sau o intoleranta la glucoza. Pentru oamenii care sufera de diabet zaharat tip 1 sau 2, pancreasul nu isi mai indeplineste, total sau partial, functia normala de a produce insulina.

- Articolul continua mai jos-

In cazul celor de sufera de aceasta afectiune, producerea de insulina este deficitara, insa poate fi corectata prin schimbarea stilului de viata.

Aceasta afectiune, este putin cunoscuta si prea tarziu depistata, care apare atunci cand nivelul de zahar din sange este mai ridicat decat nivelul normal, insa nu atat de ridicat incat sa indice instalarea diabetului.

Atunci cand are loc rezistenta la insulina, glucoza ramane in sange, iar afectiunea se declanseaza.

Rezultatele a numeroase studii medicale dovedesc faptul ca aceasta boala este semnalul de alarma pe care il primim pentru a lua toate masurile necesare pentru a preveni instalarea diabetului, o afectiune deosebit de grava.

Si mai alarmant este faptul ca peste 15% din oamenii de peste 40 de ani sunt afectati de aceasta boala.

Afectiunea este vindecabila daca este diagnosticata la timp, pe cand diabetul este incurabil. Asadar, boala poate fi interpretata ca un avertisment pentru a intreprinde toate demersurile necesare pentru normalizarea valorilor glicemiei in organism.

-Articolul continua mai jos-

• Ce este si ce inseamna aceasta afectiune?

Este o faza incipienta a diabetului. Astfel, in cazul acestei afectiuni, valorile glicemice depasesc valorile normale, insa nu sunt suficient de mari incat pacientul sa fie diagnosticat cu diabet.

Acum pancreasul trebuie ajutat sa produca suficienta insulina pentru ca glucoza sa NU mai ramana in sange, iar organismul sa nu fie rezistent la efectele insulinei.

• Valorile glicemiei

Valorile glicemiei specifice pentru aceasta afectiune sunt:

o intre 100 mg/dl si 125 mg/dl pentru sangele recoltat de la persoana aflata in repaus alimentar pentru cel putin 8 ore;
o intre 140 mg/dl si 199 mg/dl pentru testul de toleranta la glucoza administrat oral la 2 ore dupa primul test – TTGO;
o intre 5.7% si 6.4% pentru testarea hemoglobinei glicozilata – HbA1c.

Chiar daca la inceput valorile glicemiei sunt foarte putin crescute fata de valorile normale, sanatatea pacientului trebuie monitorizata deoarece in aceasta faza glicemia creste de la an la an.

Afectiunea se dezvolta lent, simptomele pot sa nu fie evidente, insa rezistenta la insulina creste.

• Ce inseamna de fapt aceasta afectiune ?

Aceasta apare premergator diabetului zaharat de tip 2, fiind diagnosticat odata cu efectuarea analizelor uzuale de sange.

Aceasta presupune valori glicemice mai mari decat in mod normal, insa insuficient de mari pentru stabilirea diagnosticului de diabet zaharat tip 2 si poate fi inlaturat prin alegeri sanatoase in viata.

• Statistici realizate de Federatia Internationala a Diabetului

Conform studiilor realizate de Federatia Internationala a Diabetului, la nivel global boala afecteaza aprox. 350 de mil. de persoane, iar in 2030 se preconizeaza ca aproximativ 470 de mil. de oameni cu varste cuprinse intre 20 si 80 de ani se vor afla in faza de pre-diabet.

In Romania sunt diagnosticati in fiecare an aproximativ 5% dintre romani si jumatate dintre acestia ajung sa sufere de diabet zahar de tip 2 in primii 5-10 ani de la depistarea afectiunii. In tara noastra numarul persoanelor cu aceasta afectiune este in crestere.

Boala este asimptomatica sau apare cu simptome care pot fi asociate cu alte afectiuni, tocmai de aceea este diagnosticat prea tarziu, cand diabetul este deja instalat.

2. Simptome

Daca depistam boala in faza incipienta, atunci putem preveni imbolnavirea de diabet zaharat de tip 2. Insa de cele mai multe ori afectiunea este asimptomatica, iar diagnosticarea se face mai tarziu decat ar trebui.

Tocmai de aceea medicii ne recomanda sa ne verificam glicemia cel putin o data pe an sau chiar la 6 luni daca:

o suntem persoane supraponderale sau obeze;
o avem o silueta de tip mar, adica circumferinta abdomenului este mare;
o suntem dependenti de zahar;
o suntem dependenti de alcool;
o suntem dependenti de tutun;
o suferim de guta;
o in familie avem persoane cu diabet;
o suferim de ovare polichistice;
o suntem persoane preponderent sedentare;
o consumam produse cu zahar mai mult decat ar trebui.

Chiar daca boala este preponderent asimptomatica, acesta poate fi intuit datorita urmatoarelor indicii:

o portiunile de piele pigmentate in rosu, galben sau maro, cu aspect solzos, pot indica aceasta afectiune;
o pielea se poate ingrosa din cauza nivelului ridicat de zahar din sange;
o guta este insotita, de cele mai multe ori, si de pre-diabet sau diabet;
o parul incepe sa cada;
o se instaleaza oboseala cronica;
o vederea se incetoseaza;
o creste senzatia de sete;
o urinarea este mai frecventa.

Atunci cand ne confruntam cu toate au doar cu o parte din aceste simptome este bine sa ne adresam medicului de familie sau medicului specialist pentru verificarea glicemiei.

3. Analize

Diabetul zaharat de tip 1 se instaleaza imediat, deosebit de rapid si de agresiv, dupa aparitia leziunilor organice de la nivelul pancreasului.

Diabetul de tip 2, in schimb, poate fi prezent in organism timp de ani de zile, in stare latenta, fara ca pacientul sa prezinte simptome sau stari specifice acestei afectiuni.

Manifestarea clinica poate fi remarcata doar prin valorile anormale ale glicemiei.

Exista doua forme ale acestei boli:

o forma usoara este indicata de alterarea glicemiei a jeun;
o forma mai grava este indicata de toleranta alterata la glucoza – in acest caz, exista sanse de 99% ca persoana respectiva sa devina o persoana diabetica.

• Test de toleranta la glucoza

Testul de toleranta la glucoza se realizeaza dimineata la prima ora, pe stomacul gol.

Testarea se efectueaza astfel:

o pacientul ingereaza 75 de grame de glucoza;
o pacientului i se recolteaza imediat sange pentru efectuarea glicemiei;
o la 2 ore se mai recolteaza o noua proba de sange pentru testarea glicemiei.

In cele 2 ore dintre prima recoltare a sangelui si a doua recoltare a sangelui, pacientul nu are voie sa manance, sa bea, sa faca efort sau sa fumeze.

Daca primul test indica o glicemie intre 100 mg/dl si 125 mg/dl, iar al doilea test indica o glicemie intre 140 mg/dl si 199 mg/dl, atunci persoana in cauza sufera de aceasta afectiune si trebuie sa ia masuri imediate pentru a preveni sau intarzia instalarea diabetului de tip 2.

Daca glicemia este normalizata si mentinuta in parametri normali, atunci persoana respectiva poate sa NU dezvolte niciodata diabet de tip 2, mai ales daca vorbim de forma usoara, indicata de alterarea glicemiei a jeun.

4. Preventie / Ce trebuie sa facem in viitor? / Cum se pune diagnosticul?

Odata ce diagnosticul este o certitudine, acum trebuie intreprinse actiunile de prevenire a diabetului sau de intarziere a acestuia.

Iata cum putem preveni imbolnavirea cu diabet zaharat:

o trebuie sa adoptam un stil de viata sanatos;
o trebuie sa avem o dieta alimentara bogata in legume;
o trebuie sa avem o alimentatie cu un aport adecvat de lipide, glucide si proteine, dar sarac in grasim saturate;
o trebuie sa ne mentinem o greutate normala;
o trebuie sa ne asiguram o igiena orala adecvata;
o trebuie sa adoptam un stil de viata activ, cu 30 de minute de miscare in fiecare zi;
o trebuie sa renuntam la fumat;
o trebuie sa renuntam la alcool sau sa il consumam cu moderatie;
o trebuie sa ne verificam glicemia anual;
o trebuie sa dormim cel putin 7 ore pe noapte;
o practicarea tehnicilor de relaxare, precum yoga, pot ajuta in prevenirea diabetului.

Fumatul faciliteaza instalarea diabetului cu 50% deoarece tutunul creste rezistenta la insulina. Asadar, renuntati la fumat.

Lipsa somnului faciliteaza, de asemenea, instalarea diabetului deoarece calitatea proasta a somnului si insomniile deregleaza metabolismul glucozei, favorizand rezistenta la insulina. Asadar, odihniti-va.

Stresul creste nivelul de cortizol si impacteaza intr-un mod deosebit de negativ efectele insulinei in organism. Asadar, eliminati stresul din viata voastra pe cat posibil.

Infectiile din cavitatea bucala provoaca schimbari metabolice care pot favoriza instalarea acestei afectiuni si a diabetului, de aceea este deosebit de important sa avem o igiena orala adecvata.

• Cum poti amana diabetul daca ai fost diagnosticat cu aceasta afectiune ?

Chiar daca suntem diagnosticati, sfatul numarul 1 este acela de a nu ne panica sau inspaimanta.

Diabetul poate fi prevenit sau amanat daca tinem cont de recomandarile medicului specialist si daca ne transformam viata, adoptand cu seriozitate un stil de trai sanatos, cu o alimentate adecvata si miscare zilnica.

Ajuta in prevenirea diabetului evitarea exceselor alimentare sau alcoolice, mentinerea unei greutati corporale normale si respectarea schemei de tratament indicate de medic, in cazul in care colesterolul este ridicat sau suferim si de hipertensiune.

Aceasta afectiune este un avertisment si un prilej de a ne reinventa, nicidecum o tragedie medicala.

5. Riscuri

• Care sunt riscurile?

Daca afectiunea este lasata in voia sortii si nu adoptam toate masurile necesare pentru a normaliza nivelul zaharului din sange, atunci ne putem imbolnavi de:

o diabet zaharat de tip 2;
o afectiuni cardiovasculare;
o AVC;
o Alzheimer;
o afectiuni renale;
o afectiuni oftalmologice;
o cancer.

• Factori de risc

Exista numerosi factori de risc care conduc la aparitia afectiunii, iar acestia sunt:

o Greutatea : Persoanele obeze sau supraponderale sunt mai predispuse sa dezvolte pre-diabet decat cele cu o greutate normala. Ba chiar mai mult decat atat, tesutul gras din jurul abdomenului favorizeaza aparitia bolii deoarece celulele devin mai rezistente la insulina. Asadar, circumferinta taliei poate sa oglindeasca si rezistenta la insulina.

o Alimentatia : Hrana poate sa previna sau sa favorizeze aparitia acestei afectiuni. Carnea rosie, carnea procesata, bauturile acidulate si indulcite cu mult zahar si dulciurile favorizeaza aparitia acestuia.

o Sedentarism : Sendentarismul favorizeaza aparitia afectiunii, pe cand un stil de viata activ previne afectiunea deoarece glucoza din sange este transformata in energie, greutatea este mentinuta in parametri normali, iar celulele devin mai receptive la efectele insulinei.

o Inaintarea in varsta : Numeroase persoane de peste 40 de ani pot dezvolta aceasta afectiune.

o Mostenirea genetica : Daca rudele de gradul 1 sufera de diabet zaharat de tip 2, atunci persoana in cauza este predispusa la aparitia acestei boli si a diabetului.

o Sindromul de ovare polichistice. Persoanele care sufera de sindromul ovarelor polichistice pot dezvolta si aceasta afectiune.

o Hipertensiunea arteriala , valori scazute ale colesterolului bun si valori ridicate ale trigliceridelor pot determina si instalarea acestei afectiuni.

o Diabetul gestational. Daca in timpul sarcinii se dezvolta acest tip de diabet, dupa nastere atat mama, cat si fatul pot suferi de aceasta boala.

o Odihna. Persoanele cu tulburari de somn dezvolta rezistenta la insulina si, astfel, pot dezvolta si aceasta afectiune.

o Sexul. Boala este mai des intalnit la barbati decat la femei.

o Etnia. Latino-americanii, africanii si asiaticii sunt mai predispusi.

o Stresul favorizeaza aparitia pre-diabetului si a diabetului.

o Bolile psihice conduc la un stil de viata haotic, regim alimentar dezechilibrat si sedentarism, iar acestea favorizeaza aparitia afectiunii.

6. Regim

Pentru ca cea mai mare parte din glucoza din sange este provenita din hrana pe care o consumam, primul pas in vindecare este adoptarea unui regim alimentar adecvat.

Pentru vindecarea acestei boli, dar mai ales pentru prevenirea diabetului, medicii specialisti recomanda consumarea celor trei mese principale ale zilei, in cantitati moderate, bogate in alimente care stimuleaza eliberarea unei doze optime de insulina.

Alimente permise sunt:

o multe legume crude sau gatite la abur / fierte, mai ales cele cu fibre: fasole verde, broccoli, conopida si morcovi;
o oua fierte;
o ulei de masline;
o cereale integrale si orez brun deoarece contin glucide complexe;
o alimente pe baza de proteine, carnea slaba de peste, pui, curcan sau vita la gratar sau la cuptor;
o alimente bogate in fibre;
o branzeturi si lactate dietetice: lapte degresat, iaurt degresat, branza degresata;
o painea si garniturile din glucide sunt recomandate in cantitati moderate: orez, paste, cartofi, mamaliga, mazare, etc.;
o fructe in cantitati moderate, proaspecte, preferabil ca gustari intre mese.

Hidratarea este importanta, asadar consumati multa apa!

Alimente interzise :

o alimentele grase, bogate in grasimi saturate;
o alimentele pe baza de carbohidrati;
o dulciurile;
o bauturile alcoolice spirtoase, cu un continut ridicat de zahar;
o mancarurile de tip fast-food;
o mancarurile semipreparate;
o mancarurile prajite / cu prajeala.

Fructele permise , deoarece au indice glicemic scazut, sunt:

o ciresele;
o prunele;
o piersicile;
o grapefruit;
o caisele;
o merele;
o perele;
o capsunele;
o portocalele;
o kiwi;
o strugurii;
o rodia;
o bananele.

Pepenele rosu este interzis deoarece are un continut ridicat de zahar.

7. Exercitii fizice

Desi pare greu de crezut, activitatea fizica zilnica scade cu 30% riscul imbolnavirii cu diabet zahar tip 2.

Medicii specialisti recomanda cel putin 30 de minute de sport in fiecare zi, insa daca nu puteti realiza exercitii fizice timp de 30 de minute fara intrerupere, puteti imparti timpul in cate 10 minute, de 3 ori pe zi. Activitatea fizica poate fi la o intensitate moderata, important este sa facem miscare.

Iata care sunt activitatile fizice care ajuta in lupta cu aceasta afectiune:

o mersul pe jos intr-un ritm usor alert;
o urcatul scarilor;
o alergatul;
o mersul cu bicicleta;
o inotul;
o exercitiile fizice in casa cu propria greutate corporala;

Este deosebit de important sa limitam timpul pe care il petrecem stand. Astfel, la fiecare 2 ore de inactivitate trebuie sa ne ridicam pentru a efectua cativa pasi, pentru cel putin 5 minute.

Miscarea scade riscul imbolnavirii cu 10% pentru cei care lucreaza la birou si decid sa faca miscare la un interval regulat de timp.

Daca doriti sa va rezumati la mersul pe jos, este foarte bine, insa este indicat sa va stabiliti un numar de pasi pe care sa il efectuati in fiecare zi.

Exista tot felul de aplicatii mobile gratuite cu ajutorul carora va puteti stabili si monitoriza numarul zilnic de pasi astfel incat sa fiti intotdeauna siguri ca v-ati indeplinit obiectivul.

Daca sunteti persoane mai sedentare, puteti incepe cu un numar de 500 de pasi pe zi, marind in timp, gradual, numarul pana la 10.000 de pasi.

Activitatea fizica si obiectivele sportive ne mentin departe de boli, ne ajuta sa obtinem o greutate corporala normala, ne imbunatatesc functiile organismului, ne ajuta sa ne odihnim si sa devenim mai activi si mai fericiti.

8. Medicamente

Boala este insotita, de cele mai multe ori, si de hipertensiune arteriala, valori scazute ale colesterolului bun sau valori ridicate ale trigliceridelor.

Medicamentele prescrise de medicul specialist sunt, de regula, pentru a normaliza tensiunea arteriala, nivelul colesterolului si nivelul trigliceridelor.

Daca pacientul sufera doar de aceasta boala, atunci nu este necesar un tratament medicamentos, nivelul glicemiei putand fi normalizat din alimentatie si exercitii fizice.

Cu toate acestea, pentru rezultate mai rapide sau pentru ameliorarea afectiunii care are o forma ingrijoratoare, pot fi recomandate medicamente care sa ajute la imbunatatirea functiei insulinei cu scopul de a ameliora aceasta boala.

Aceste suplimente pot sa contina:

o acid alfa-lipoic;
o R-alfa-lipoic cu biotina;
o crom;
o magneziu;
o vitamina D;
o altele.

De asemenea, pot fi recomandate chiar si tratamente utilizate in tratarea diabetului zaharat de tip 2, iar acestea pot fi pe baza de metformina si acarboza.

9. Tratamentele naturiste sunt, de obicei, pe baza de armurariu, scortisoara, ginseng, stevie, pepene amar, turmeric si curcuma deoarece aceste plante ajuta la vindecarea afectiunii si in prevenirea diabetului.

In lume, exista peste 70 de substante naturale care si-au demonstrat eficacitatea din punct de vedere clinic in prevenirea diabetul zaharat si in vindecarea acestei afectiuni.

Avand in vedere toate cele scrise in acest articol, odata ce am fost diagnosticati trebuie sa luam masuri IMEDIATE pentru a impiedica instalarea diabetului zaharat de tip 2 care este incurabil si care, daca este netratat, poate provoca moartea.

Sfaturile si recomandarile medicului specialist cu privire la adoptarea unui stil de viata sanatos trebuie urmate cu seriozitate!

Multa sanatate!

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari