Neuropatia diabetică, complicație periculoasă a diabetului zaharat

Neuropatia diabetică – Atenție la pierderea sensibilității la atingere la nivelul picioarelor!

În mod normal, distrucția neuronală implică cel mai adesea mai mulți nervi, dar există și forme mai rare în care este afectat doar unul singur.

Principalul semn al instalării neuropatiei este pierderea sensibilității membrelor inferioare, la stimuli de presiune, vibrații, tactili, dureroși.

În plus, un semnal de alarmă este și reducerea forței musculare.

- Articolul continua mai jos-

Această frecventă complicație a diabetului zaharat, neuropatia diabetică este dintre cele mai grave tulburări și implică distrucția nervilor. Este rezultatul acţiunii tuturor factorilor patogenici instalați ca urmare a diabetului asupra sistemului nervos. Controlul glicemic suboptim și durata diabetului zaharat sunt principalii factori de risc în apariția sa. Această boală este mai frecventă la pacienții cu diabet zaharat de tip 2 (DZ 2), în care o optimizare a compensării glicemice nu este întotdeauna eficientă în ameliorarea sau prevenirea neuropatiei diabetice. Probabil din cauză că în acest tip de diabet zaharat intră în joc și alți factori, cum ar fi hipertensiunea arterială și alterarea tabloului lipidic. Alți factori de risc sunt durata care a trecut de la instalarea diabetului zaharat, fumatul, consumul de alcool, excesul de greutate.

Neuropatia diabetică – Boala afectează starea de spirit și calitatea somnului

Simptomele neuropatiei diabetice sunt, de obicei, bilaterale și de natură senzorio-motorie.Acestea pot fi reprezentate de dureri cauzate de un stimul în mod normal nedureros (alodinie), amorțeală (parestezie), senzație de arsură sau înțepătură (dizestezie). Aproximativ 10-25% dintre pacienții cu diabet zaharat au dureri neuropatice ceea ce face ca boala să aibă un impact major asupra calității vieții afectând starea de spirit și somnul.

Neuropatia diabetică – Diagnostic

Diagnosticul este în principal clinic și se stabilește pebaza simptomelor și a unor teste,precum electromiografia, care pot confirma prezența anomaliilor.

Cu toate acestea, înainte de stabilirea cu certitudine a diagnosticului de neuropatie diabetică se vor lua asigurări că simptomatologia nu este influențată de alți factori, cum ar fi deficitul de vitamina B12 asociat cu administrarea de metformină, medicament utilizat pentru tratarea diabetului zaharat detip 2.

Neuropatia diabetică – Tratament

O serie de multe alte complicații pot fi evitate prin diagnosticarea din timp a neuropatiei diabetice și inițierea precoce a schemei terapeutice.

În ceea ce privește tratamentul neuropatiei diabetice există diverse opinii legate deterapia farmacologică, cât și momentul instituirii ei.

- Articolul continua mai jos-

Unii iau în considerare inițierea unui tratament etiologic care urmărește să mențină sub control factorii responsabili pentru afectarea nervilor sau o terapie care încearcă să controleze durerea.

Primul tip de terapie este eficace, în principal, la pacienții cu diabet zaharat de tip 1, în timp ce are rezultate slabe în tipul 2.

Rezultate pozitive au fost, de asemenea, înregistrate la utilizarea fenofibratului, care ar acționa datorită efectului antilipidic, îmbunătățind sensibilitatea la insulină.

Pentru a alege cel mai potrivit tratament pentru pacient, medicul va trebui să ia în considerare toate condițiile fizice și psihologice ale pacientului, inclusiv insomnia, depresia și anxietatea, îmbunătățirea stilului de viață având rol important în complianța la tratament.

În cazul unei neuropatii cauzate de nivelurile scăzute de vitamina B12, medicii ar putea recomanda administrarea de suplimente orale de meticobalamină și pentru durere poate fi prescris acidul alfa lipoic.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari