Ce este o fractură?
O fractură este un os rupt. Această situație necesită atenție și îngrijire medicală de specialitate. O persoană fără pregătire medicală este bine să acorde doar primul ajutor atunci când o poate face în siguranță. Dacă osul rupt este rezultatul unui traumatism sau al unei răni majore, apelați imediat 112 și solicitați ajutor de urgență, mai ales în următoarele situații:
- Persoana nu răspunde, nu respiră sau nu se mișcă.
- Există sângerări abundente.
- Chiar și mișcarea sau presiunea ușoară provoacă durere.
- Membrul sau articulația care s-a rupt pare deformată.
- Osul a străpuns pielea.
- Extremitatea brațului sau a piciorului rănit este amorțită sau albăstruie la vârf.
- Suspectați că un os este rupt la gât, cap sau spate.
Pentru a acorda primul ajutor în caz de fractură, urmați următoarele instrucțiuni:
- Nu mutați persoana decât dacă acest lucru este necesar pentru a evita alte traumatisme.
- Opriți orice sângerare. Aplicați presiune pe rană cu un bandaj steril, o cârpă curată sau o bucată de îmbrăcăminte curată.
- Imobilizați zona vătămată. Nu încercați să realiniați osul sau să împingeți înapoi înăuntru un os care se vede sau iese prin piele.
- Dacă știți cum să faceți atele și nu este disponibil ajutor profesional, aplicați o atelă în zona de deasupra și de sub locul sau locurile fracturii. Înfășurarea atelelor cu materiale moi poate ajuta la reducerea disconfortului creat de rigiditatea acestora.
- Aplicați pachete de gheață pentru a limita umflarea și pentru a ajuta la ameliorarea durerii. Nu aplicați gheață direct pe piele. Înfășurați gheața într-un prosop, o bucată de pânză sau alt material. În condiții domestice, puteți folosi chiar și pungile cu alimente congelate din congelator.
- Dacă persoana se simte slăbită, confuză sau respiră scurt și rapid, aceasta poate fi în stare de șoc. Întindeți persoana cu capul puțin mai jos decât trunchiul și, dacă este posibil, ridicați-i picioarele.
Cum se tratează o fractură?
Atunci când suferiți o ruptură osoasă (fractură), este important ca osul să se vindece corect în poziția sa inițială.
Există mai multe tratamente pentru un os rupt, iar medicul specialist va recomanda varianta optimă de tratament în funcție de o serie de factori, inclusiv de cât de gravă este fractura și unde este localizată.
În timp ce unele oase se pot vindeca purtând ghips, altele pot necesita tratamente mai invazive, cum ar fi repararea fracturilor osoase prin intervenții chirurgicale în cadrul cărora se pot folosi șuruburi metalice, tije sau plăci speciale pentru a fixa osul în poziția corectă pentru vindecare. Acestea pot fi temporare sau permanente.
În unele cazuri, medicul poate recomanda o grefă osoasă dacă osul a fost fragmentat în urma traumei. Această procedură folosește segmente de os dintr-o altă parte a corpului sau de la un donator pentru a înlocui porțiunile de os care s-au pierdut.
Vasele de sânge care au fost deteriorate în timpul vătămării vor fi de asemenea reparate în cadrul intervenției chirurgicale.
După ce osul rupt a fost fixat corespunzător, chirurgul închide incizia aplicând cusături sau capse și o acoperă cu un pansament curat. Cel mai probabil, membrul traumatizat va fi pus în ghips după finalizarea procedurii.
Operația de reparare a fracturilor osoase poate dura până la câteva ore, în funcție de complexitate. Este posibil să se administreze anestezie generală în cadrul unei intervenții mai complexe sau anestezie locală pentru a amorți numai membrul rupt atunci când intervenția este simplă și scurtă.
Complicațiile intervenției chirurgicale pentru repararea fracturilor sunt foarte rare. Atunci când totuși apar, acestea pot include:
- O reacție alergică la anestezie
- Hemoragii
- Cheaguri de sânge
- Infecții
Vă puteți minimiza riscul de complicații dezvăluind medicilor toate afecțiunile medicale de care suferiți și toate medicamentele pe care le luați, precum și respectând cu atenție indicațiile și recomandările medicului după procedură.
Perioada post-operatorie
În funcție de gravitatea fracturii și de natura intervenției chirurgicale, medicul vă va informa cu privire la timpul estimat de recuperare și vindecare. Acest proces va dura de obicei în jur de șase până la opt săptămâni, însă acest interval de timp poate varia în funcție de tipul și locația fracturii.
Imediat după finalizarea intervenției chirurgicale de reparare a fracturii, veți fi dus într-un salon de recuperare, cel mai probabil în secția de terapie intensivă dacă vi s-a administrat anestezie generală. Aici, personalul spitalului vă va monitoriza tensiunea arterială, respirația, ritmul cardiac și temperatura. În funcție de amploarea rănii și a intervenției chirurgicale, poate fi necesar să rămâneți în spital peste noapte sau mai mult, ținând cont de evoluția dumneavoastră după operație.
În urma operației vor apărea simptome precum durere și umflături, care sunt normale în perioada de recuperare post-operatorie și nu ar trebui să vă îngrijoreze. Medicul vă va prescrie și analgezice pentru a vă ușura disconfortul. Cu toate acestea, dacă durerea începe să se agraveze după câteva zile, în loc să se amelioreze, anunțați medicul.
Înainte de externare, veți primi instrucțiuni despre cum să vă îngrijiți cusăturile sau capsele. Ca regulă generală, va trebui să păstrați locul operației curat și uscat și, în anumite cazuri, să schimbați periodic pansamentul.
Vă puteți aștepta la o senzație de amorțeală la locul inciziei, aceasta este normală, dar anunțați imediat medicul dacă observați:
- Umflătură
- Roşeaţă
- Miros urât
În unele cazuri, este posibil să simțiți la palpare o placă sau un șurub dacă există foarte puțin mușchi sau țesut moale care le acoperă – de exemplu, în zona gleznei sau a umărului. Dacă placa sau șuruburile provoacă disconfort sau iritații ale pielii (cum ar fi un pantof care se freacă de placa din zona gleznei), medicul vă poate recomanda îndepărtarea plăcii și a șuruburilor odată ce fractura este vindecată și matură.