„Miracolul” replantării membrelor amputate este o normalitate, susține managerul Alina Belu

În urmă cu două zile, echipa medicală a Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii „Sfânta Maria” Iași i-a salvat ambele membre Alexiei, fetița de 15 ani, grav rănită în accidentul de autocar de la Pașcani. Astăzi, Alexia a reușit să își miște degetele de la mâna dreaptă.

Prima intervenție, care a durat 20 de ore a fost coordonată de Sidonia Susanu, medicul şef al Secţiei de Chirurgie Plastică, Microchirurgie reconstructivă a spitalului, iar în sala de operație au fost prezenți 10 medici și 14 asistente, infirmiere și brancardieri de la Spitalul Sfânta Maria din Iași.

„Din fericire, intervenţia chirurgicală până în acest moment a fost un succes. S-a reuşit replantarea celor două membre. Unul dintre ele era amputat, celălalt era devascularizat”, a declarat dr. Sidonia Susanu

Aceasta a mai precizat faptul că va fi nevoie ulterior de intervenţii chirurgicale de reconstrucţie şi de acoperire a defectelor cutanate ale membrului superior drept. 

- Articolul continua mai jos-

Alexia a reușit să își miște degetele de la mâna dreaptă

A doua operație, care a avut loc astăzi, a avut scopul de a-i reface țesuturile nervoase, iar Dr. Sidonia Susanu care a condus și această intervenție este optimistă cu privire la șansele de refacere.

„Am rugat-o să îmi arate ce poate face cu mâna și deja fetița își mișcă degetele. Este absolut extraordinar! Alexia este un copil puternic și matur și face eforturi extraordinare să ne ajute și să se vindece”. a declarat Dr. Sidonia Susanu pentru PRO TV.

Ziar Medical a luat legătura cu Bioing. Med. Pr. Drd. Alina Belu, managerul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii „Sfânta Maria” Iași, pentru a ne spune ultimele noutăți în acest caz, dar nu numai.

Aceasta a declarat faptul că la reușita acestui caz contribuie expertiza echipei medicale și peste cei 20 de ani de experiență în astfel de situații ai spitalului.

„Noi întotdeauna avem un răspuns prompt la astfel de solicitări. Suntem mereu pregătiți și cazurile sunt rezolvate în funcție de tot ce dispune medicina la momentul actual”.

„Aceste intervenții nu reprezintă o noutate. Pentru noi este o normalitate”.

Dr. Alina Belu a declarat faptul că imediat ce medicul de gardă a fost anunțat prin UPU de această situație, a fost realizată deja echipa interdisciplinară pentru preluarea cazului.

- Articolul continua mai jos-

„Pentru noi acest fel de intervenții nu reprezintă o noutate. Pentru noi este o normalitate, chiar dacă media află abia acum.

Au mai existat și în trecut cazuri de politraumă, au mai fost cazuri grave care au fost rezolvate în spitalul nostru, în aceeași manieră.

Un astfel de caz este cel al unei fetițe de 16 ani cu politraumă, care în anul 2016 a trimisă la noi tocmai din Constanța, din cauza faptului că nu a avut loc în altă parte”.

Dr Alina Belu: „Nu putem vorbi de recuperare completă în aceste cazuri”.

Dr. Alina Belu subliniază faptul că spitalul se confruntă anual cu cel puțin un caz, iar procesul de recuperare depinde strict de nivelul traumatismului.

„Nu putem vorbi de recuperare completă în aceste cazuri. Totuși, procesul de recuperare depinde de cât de afectat este pacientul. Dacă au traumatism cranio-cerebral sever, recuperarea ca individ va fi mult mai greoaie, decât un copil care are politraumă prin membre. Dacă este afectat sistemul nervos central, recuperarea va fi mai slabă. Din fericire, Alexia nu a avut un traumatism cranio-cerebral sever pentru că astfel de traumatisme pun în pericol viața pacientului”.

Conform, Dr. Sidonia Susanu, peste aproximativ 5 zile, Alexia va începe să facă kinetoterapie, iar medicii sunt de părere că peste un an și jumătate aceasta își va putea folosi brațele la 85% din capacitatea lor.

-Articolul continua mai jos-

 

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari