De ce sunt penalizaţi medicii de familie?

Casa de Asigurări de Sănătate îi amendează pe medicii de familie atunci când încalcă nişte prevederi. Pentru a preîntâmplina astfel de situaţii asta, medicul trebuie să-şi pună la punct un sistem de supraveghere şi control, ca să nu se trezească cu amenzi, care trebuie plătite, precum cele de circulaţie în decurs de 48 de ore. Iar dacă, mai apoi, este în stare să dovedească faptul că banii pe amendă i-au fost luaţi fără temei, poate aştepta uneori şi şase luni ca să-i recupereze.

Ce ar trebui să ştie sau să afle un medic de familie ca să se ferească de sancţiunile financiare ne spune dr. Iustinian Zegreanu, medic de familie în Cluj-Napoca. Are mereu sala de aşteptare plină şi ca orice medic din sistemul românesc stă câteva ore peste program atunci când Măria Sa sistemul informatic are bunăvoinţa să funcţioneze. Are mereu o vorbă bună pentru pacienţi, încearcă să fie cu zâmbetul pe bunze pentru ei, chiar dacă prea adesea se simte trădat de programul informatic, de sistemul de sănătate, de lipsa de sincronizare a regulamentelor din interiorul mecanismului medical românesc, de ochiul vigilent şi excesiv de zelos al Casei.

Medicii de familie-spioni undercover

Rep.: De ce este nevoie ca să nu fiţi sancţionat de Casa de Asigurări de Sănătate ?

 Dr. Iustinian Zegreanu: Aaaa, multe! În afară de atenţie în completarea documentelor şi a reţetelor ar trebui să ştiu că pacientul are peste 900 de lei pensie, altfel sunt penalizat. În plus, să mă interesez dacă nu cumva pensionarul mai are o afacere, nu ştiu, poate vinde mărţişoare în centru de 1 Martie. Altfel, pensionarii cu pensie de boală de până la 900 lei nu pot beneficia de reducerile acordate de guvern. Dar nu e treaba mea să-l urmăresc.

- Articolul continua mai jos-

Un alt motiv de penalizare este atunci când un pacient figurează cu internare în spital. Dar dacă pacientul vine cu cardul în mână, asta înseamnă că el nu este internat, la internare pe baza asigurării de sănătate ţi se ia cardul. Ei bine, unii vin cu el, iar medicii de familie sunt amendaţi pentru că se presupune că e o înregistrare greşită sau chiar fictivă.

Rep.: Ce se întâmplă la internările pe margine, adică cele de o zi, pentru investigaţii?

Dr. Iustinian Zegreanu: Se întâmplă că vin pacienţii la medicii de familie şi pe noi ne penalizează. Cât timp e internat, nu avem voie, aşa că eu am o ştampilă specială, pe care o aplic şi pacientul îşi completează numele, declarând pe propria răspundere că nu e internat în spital.

Şi internat şi consultat de medicul de familie

Unii pacienţi merg la Unităţile de Primire Urgenţe, de unde sunt trimişi spre medicul de familie să le dea concediu medical şi reţetă şi ei vin în aceeaşi zi, deşi figurează cu internare pe acea zi. Tu, medic de familie, îi dai concediu, că omul a lipsit de la muncă şi eşti sancţionat. Dacă refuzi, pacientul se supără şi se mută la alt medic, iar tu nu vrei asta. Dacă îi spun pacientului că nu pot să-i eliberez concediu medical pe ziua respectivă, mă judecă de rea voinţă, pentru că lui, cei de la UPU îi spun că medicul de familie face asta, căci UPU nu eliberează concedii medicale. Aşadar, internarea de la UPU nu are valoarea unui concediu medical.

Actul medical complet

Mai este un aspect. Se întîmplă ca un pacient să meargă la medicul specialist, iar acesta nu îi eliberează prima reţetă. Evident, pacientul vine la mine.

Un act medical înseamnă că eu consult pacientul şi îi dau reţetă, aşa se finalizează actul medical. Însă nouă ni se întâmplă adesea să fim puşi în situaţia de a da o reţetă pe actul medical al altui medic. Nu are sens. Nu eu l-am consultat, nu eu am pus diagnosticul, nu eu dau reţeta. Pentru asta, ar trebui să-l văd şi eu, ca şi cum aş confirma ceea ce a spus medicul specialist. Şi atunci decontăm două servicii pe acelaşi pacient şi pe aceeaşi afecţiune, ceea ce nu e corect.

- Articolul continua mai jos-

Când pacientul vine la mine, eu nu-l trimit la specialist să-i dea reţeta, eu o scriu şi finalizez astfel actul medical, aşa e deontologic. Specialistul nu-şi finalizează actul medical, când îl trimite la mine după reţetă, dar el nu estet penalizat de Casa de Asigurări de Sănătate, dar noi, da. În spitale medicii specialişti sunt protejaţi de conflictele cu Casa de Asigurări, din acest punct de vedere.

Cât valorează în ochii CAS o consultaţie?

Rep.: Practic, oalele se sparg în capul medicilor de familie

Dr. Iustinian Zegreanu: În acest fel, Casa de Asigurări de sănătate ne taie consultaţii, nu virează banii, dar sancţionează. Oricum este puţin, e o jecmăneală la drumul mare. O consultaţie este plătită de Casă cu 4,50 lei, un bilet de trimitere cu 2 lei sau 2,10, iar într-o zi poţi deconta maximum 20 de consultaţii. Dar aproape în fie care zi vin 30-40 de pacienţi, iar asta înseamnă că 10-20 sunt consultaţi gratuit, fără decontare. Ni se spune să îi redistribuim, că se pot reporta de la o zi la alta, dar ce te faci când nu ai în ce zi să îi redistribui? Mai târziu, la trei luni se aplică o regularizare, dar mereu rămân cu consultaţii nedecontate. Dacă îi spun pacientului că mi s-a terminat programul de lucru sau că nu mai pot să îl consult, se supără şi nu asta trebuie să se întâmple în cabinet.

Medicii de familie şi pacienţii-un perpetuum mobile în căutarea echilibrului

Una peste alta, la noi, ca de obicei, teoria e cum e, dar practica ne omoară. Iar în acest vârtej de întâmplări, de cauze şi de efecte, sistemul nostru medical generează prea adesea victime: pe de o parte pacienţi în lupta cu boala şi cu mentalităţile, pe de alta personalul medical, prins în iureşul consultaţiilor şi decontărilor, al penalizărilor din partea Casei de Asigurări şi al goanei după credite de educaţie medicală continuă. Consecinţele nesincronizărilor din sistem se văd în cifrele care oglindesc starea de sănătate a românilor şi personalul medical care migrează spre sistemele de sănătate mai performante din alte ţări.

 

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari