Hiperhidroza se manifestă prin transpirație excesivă ce nu are legătură cu activitatea fizică sau cu temperatura ridicată. Pe lângă afectarea semnificativă a vieții de zi cu zi, aceasta poate cauza jenă și anxietate socială.
Simptome
Majoritatea oamenilor transpiră atunci când fac sport sau muncă fizică, se află într-un mediu cald, au emoții sau trec prin situații stresante. Aceste episoade sunt absolut normale și în general nu prezintă o problemă majoră pentru cei care o experiențiază. Transpirația excesivă în hiperhidroză depășește cu mult aceste situații normale.
Atunci când vorbim despre hiperhidroză, sunt întrunite cel puțin două dintre următoarele criterii:
- Episoadele de transpirație excesivă fără o cauză aparentă sunt prezente pe o perioadă de cel puțin șase luni, cel puțin o dată pe săptămână
- Transpirația excesivă se manifestă în timpul zilei și nu apare noaptea, în somn
- În general, transpirația apare pe ambele părți ale corpului, relativ simetric
- Există și alți membri ai familiei cu acest diagnostic
- Transpirația excesivă afectează activitățile zilnice
- Debutul episoadelor de transpirație excesivă este înaintea vârstei de 25 de ani
Când să mergi la medic
Uneori, transpirația excesivă poate indica prezența unei afecțiuni grave. Adresează-te imediat unui medic dacă transpirația abundentă este însoțită de amețeli, dureri în piept sau stări de greață.
De asemenea, este indicat să consulți un specialist atunci când:
- Transpirația excesivă îți perturbă rutina zilnică
- Faptul că transpiri abundent îți afectează starea emoțională și/sau te predispune la izolare socială
- Brusc, fără motive aparente, începi să transpiri semnificativ mai mult decât de obicei
Pentru început, poți vorbi cu medicul tău de familie. Acesta te va îndruma, în funcție de specificul situației, către un dermatolog sau un alt specialist care poate răspunde cel mai bine nevoilor tale.
Cauze ale transpirației excesive
Transpirația este un mecanism prin care corpul își reglează temperatura. Sistemul nervos declanșează activitatea glandelor sudoripare atunci când temperatura corpului crește. De asemenea, transpirația apare, cel mai adesea la nivelul palmelor, atunci când suntem foarte emoționați, anxioși sau nervoși.
Cea mai comună formă de hiperhidroză se numește hiperhidroză primară (sau focală). În cazul hiperhidrozei primare, nervii responsabili cu semnalizarea glandelor sudoripare devin hiperactivi, chiar dacă nu au fost declanșați de activitatea fizică sau de creșterea temperaturii ambientale. În situații de stres sau nervozitate, problema devine și mai accentuată. Acest tip de hiperhidroză afectează de obicei palmele și tălpile (transpirație palmoplantară) și uneori zona feței.
Nu există o cauză medicală cunoscută pentru acest tip de transpirație excesivă. Este posibil să existe o componentă ereditară, pentru că în unele cazuri este prezentă la mai mulți membri ai aceleiași familii.
Hiperhidroza secundară (sau generalizată) apare în legătură cu o afecțiune medicală. Acest tip de hiperactivitate a glandelor sudoripare este mai rar întâlnit. Cel mai adesea, hiperhidroza secundară cauzează transpirație excesivă la nivelul întregului corp. Printre bolile și afecțiunile care pot cauza transpirație abundentă se numără:
- Diabetul
- Bufeurile de căldură asociate menopauzei
- Afecțiuni ale glandei tiroide
- Nivelul scăzut de zahăr în sânge (glicemie mică)
- Unele tipuri de cancer
- Atacul de cord
- Tulburări ale sistemului nervos
- Infecții
- Administrarea anumitor tipuri de medicamente
- Sevrajul la opioide
Complicații
Complicațiile asociate hiperhidrozei includ:
- Infecții – persoanele care transpiră abundent sunt mai predispuse la infecții ale pielii
- Efecte socio-emoționale – palmele ude atunci când trebuie să salutăm pe cineva sau hainele cu pete vizibile de transpirație pot cauza sentimente puternice de rușine, scădere a stimei de sine, tendința de retragere și izolare socială. Aceste aspecte pot perturba semnificativ viața socială, dar și pe cea profesională sau performanțele școlare. De aceea, pe lângă medic, este o idee bună să vorbești și cu un psiholog despre această problemă.
Diagnostic
Inițial, medicul îți va adresa întrebări despre istoricul tău medical și îți va cere detalii despre simptomele care te deranjează. Apoi, în funcție de această evaluare inițială, este posibil să îți recomande analize de laborator (de sânge și/sau de urină) pentru a exclude alte tulburări sau boli ce pot cauza transpirație excesivă, cum ar fi hipertiroidismul sau hipoglicemia. De asemenea, se pot efectua teste de transpirație și alte investigații care să ducă la descoperirea cauzelor problemei.
Tratament
Dacă există o cauză medicală care determină sau contribuie la apariția hiperhidrozei, aceasta va fi tratată cu prioritate. Apoi, dacă transpirația excesivă persistă sau dacă nu poate fi stabilită o cauză clară a hiperhidrozei, aceasta va fi tratată simptomatic, uneori fiind nevoie de o combinație de tratamente. E bine de știut totuși, că și atunci când această afecțiune răspunde la tratament, ea poate recidiva în timp.
Există o serie de tratamente ce pot fi urmate pentru gestionarea hiperhidrozei, în funcție de specificul situației fiecărui pacient. Acestea includ:
- antiperspirante și creme speciale ce conțin substanțe care limitează activitatea glandelor sudoripare
- unele medicamente ce blochează comunicarea între anumiți nervi
- o serie de medicamente folosite în tratamentul depresiei – acestea pot avea ca efect scăderea transpirației dar și scăderea anxietății, care contribuie la transpirația excesivă
- injecții cu toxină botulinică – aceasta blochează temporar nervii ce cauzează transpirația
- proceduri chirurgicale (precum chiuretarea glandulară sau simpatectomia)