Cu venirea primăverii, pentru mulți oameni vine și o perioadă marcată de debutul alergiilor sezoniere. Ele sunt comune, aproximativ una din patru persoane suferind de simptome ale acestora. În general, acestea sunt mai frecvente în rândul copiilor, dispărând cu înaintarea în vârstă, dar uneori ele se manifestă toată viața sau pot chiar să apară pe parcursul vieții.
Ce este o alergie?
Alergia este răspunsul sistemului imunitar la o anumită substanță, un alergen. Alergenii sunt proteine ce se află în aer, alimente sau produse chimice care au capacitatea de a produce un răspuns imun din partea organismului nostru. Reacția alergică are loc rapid, la câteva minute după expunerea la alergen. Alergeni des întâlniți sunt:
- polenul;
- praful;
- părul animalelor;
- produsele alimentare;
- medicamentele;
- latexul;
- muceigaiul, prin mici particule eliberate în aer;
- produsele utilizate la curățare.
Ce este alergia sezonieră?
Alergia sezonieră este o reacție alergică la polen, o pulbere galbenă produsă de staminele fanerogamelor, celulele reproducătoare mascule. Precum majoritatea alergenilor, pentru persoanele care nu dezvoltă o reacție alergică, polenul nu reprezintă un pericol, mai mult decât atât, polenul este un aliment bogat în nutrienți. Reacția alergică apare atunci când intrăm în contact cu polenul, de obicei prin intermediul nasului, gurii, ochilor sau gâtului. Ea se numește “sezonieră” pentru că simptomele se manifestă de la finalul lui martie până în septembrie, din cauza vremii calde și umede.
Cum se manifestă alergia sezonieră?
Simptomele includ:
- strănuturi repetate;
- tuse;
- inflamația mucoaselor de la nivelul nasului și ochilor;
- rinoree, secreție nazală apoasă;
- nas înfundat;
- senzație de mâncărime la nivelul nasului, ochilor, gâtului;
- pierderea mirosului;
- durere de cap;
- oboseală.
Anumite tipuri de polen, polenurile de Artemisia și Ambrozia (România deține recordul european de răspândire) pot produce manifestări asemănătoare astmului:
Tuse;
Dificultate la expirație;
Respirație șuierătoare.
Aceste manifestări sunt asemănătoare cu cele ale unei răceli, dar le putem diferenția pentru că alergia durează săptămâni sau luni, iar răceala trece după aproximativ una-două săptămâni.
Cum putem trata alergia sezonieră?
Nu există un tratament care să o îndepărteze permanent, însă avem la dispoziție metode de a preveni sau de a reduce simptomele.
În primul rând, există metode nemedicamentoase, adjuvante:
- buletinele meteo prezintă și concentrația de polen și se recomandă verificarea acestora înaintea unei ieșiri în natură dacă persoana este extrem de deranjată de acestea;
- aplicarea unui strat de vaselină în jurul nărilor;
- purtarea ochelarilor de soare;
- dușurile și schimbarea hainelor atunci când ne întoarcem acasă;
- aspirați frecvent;
- purificator de aer;
- închiderea geamurilor între 4 a.m. și 8 a.m.;
- achiziționarea filtrelor de polen pentru diverse aerisiri.
În al doilea rând, există și medicamente (eliberate fără prescripție) care pot ajuta, recomandate înaintea ieșirii afară în perioadele de risc:
- antihistaminice/antialergenice: împiedică celulele din organism să elibereze histamine. Ele sunt adesea asociate cu decongestionante. Deși spray-urile sunt mai puternice decât antihistaminicele, medicii nu recomandă utilizarea lor mai mult de trei sau patru zile din cauza efectului puternic de rebound. O dată ce este inițiat tratamentul cu decongestionante, o persoană va avea nevoie de o cantitate tot mai mare de substanță pentru ca situația să se amelioreze.
- medicamente anti-inflamatorii, cortizonice, spray-uri, sau noncortizonice, care se administrează oral. Ele funcționează însă doar dacă tratamentul este urmat constant, întreruperea acestuia ducând la reapariția simptomelor.
Altă variantă este terapia cu anticorpi IgE, dar aceasta se adresează celor cu o predispoziție genetică pentru boli alergice, atopie. Ea este foarte eficientă, dar și foarte costisitoare.
Mai există măsuri care pot fi luate pentru a reduce gravitatea simptomelor:
- tăiați dumneavoastră iarba și încercați să nu umblați prea mult prin iarbă;
- nu țineți în casă plante care produc polen;
- evitați fumatul, deoarece poate agrava simptomele;
- nu uscați hainele afară, polenul aderând la țesătură;
- încercați să nu lăsați animalele în casă dacă petrec timp afară, ele aducând înăuntru polen.
Cum se stabilește diagnosticul alergiei sezoniere?
Testele sunt teste cutanate specifice pentru alergeni, în timpul cărora medicul injectează subcutanat o serie de alergeni. În cazul în care în termen de 15 minute apare roșeață, mâncărime și inflamație locală, înseamnă că persoana este alergică.
Autor: Ilinica Ciurus, Medici pentru Tine
“Medici Pentru Tine” este un proiect dedicat comunității, un proiect în cadrul căruia studenți și cadre medicale lucrează împreună pentru a oferi publicului larg informații medicale corecte și complete.