Drepturile pacienților – ce investigații medicale poți să faci și cum

În România, oamenii merg la medic doar când se simt foarte rău și sunt foarte reticenți când li se recomandă investigații periodice. De asemenea, aceștia nu sunt informați asupra drepturilor pe care la au. Col. dr. Doina Baltaru, director general al Spitalul Militar de Urgență ”Dr. Constantin Papillian” Cluj a propus în cadrul Forumului Serviciilor și Tehnologiilor Medicale soluții pentru ca drepturile pacienților să fie cunoscute de toată lumea.

Drepturile pacienților – Ar fi tare bine dacă pe viitor s-ar organiza un eveniment mai amplu, un târg al serviciilor medicale

”Ideea acestui eveniment a pornit de la o discuție pe care am avut-o cu domnul Ionuț Geană, legată de importanța informației corectă și care ajunge la timp la beneficiarul serviciilor de sănătate. Căutând doar pe Google nu găsești informațiile necesare, sistematizate.  Dacă nu ai informații că există site-uri ale instituțiilor medicale, sunt șanse să nu obții date despre tipul specialităților, siguranța actului medicale. M-am gândit că ar fi tare bine dacă pe viitor s-ar organiza un eveniment mai amplu, un târg al serviciilor medicale. Furnizorii de servicii, pe regiuni, să își prezinte standurile, să fie întâlniri cu Asociațiile de Pacienți. Din acest dialog să aflăm și noi cum percep ei disfuncțiile din sănătate și ce putem îmbunătăți. Întâlnirea aceasta este într-un cadru mai restrâns, dar cred că este  o sămânță din care răsări acel copac care este sigla forumului și se va dezvolta în anii următori”, potrivit col. dr. Doina Băltaru.

Drepturile pacienților – Spitalul Militar din Cluj oferă foarte multe specialități medicale și chirurgicale

”Am constatat că deși am avut intervenții în mass-media, încercăm să facem educație pentru sănătate, și am subliniat de fiecare dată că  spitalul nostru, la fel ca toate spitalele militare este deschis, se poate interna oricine, această informație tot nu ajunge la persoanele interesate de accesarea serviciilor medicale. Nu toată lumea este prietenă cu internetul. Am pus informații și pe site, dar nici aceasta nu a fost o sursă foarte apreciată  de pacient. Avem foarte multe specialități medicale și chirurgicale, avem o infrastructură decentă comparativ cu alte spitale care funcționează în clădiri istorice. Și nu din vina managerilor au condiții arhitectonice nu tocmai potrivite pentru medicina acestui secol. Trebuie făcut ceva. Așteptăm și noi la fel de dornici să apară acele Spitale regionale. Vor aduce un plus pentru asistență medicală de urgență integrată”, potrivit col. dr. Doina Băltaru.

- Articolul continua mai jos-

Drepturile pacienților – Spitalul Militar, un spital integrat cu multe specialități și pacientul nu se plimbă mult între clădiri.

”Ne străduim să îmbunătățim spitalul cu aparatură. Colegii noștri sunt preocupați de dezvoltarea profesională. Merg permanent la cursuri. Încercăm să avem un act medical performant, sigur și pacienții să aibă încredere să ni se adreseze. Suntem interesați de părerea clienților noștri, Asociațiilor de Pacienți,  împreună putem îmbunătăți și revoluționa sistemul medical”,

Drepturile pacienților – Pacienții au dreptul să fie sănătoși, dar au și obligația să se îngrijească.

”Sunt convinsă că pacienții nu știu la ce investigații au dreptul, pe grupe de vârstă. Cred că pentru a îmbunătăți starea de sănătate și a eficientiza sistemul, trebuie să începem cu medicina de familie. Ar fi util să apară niște broșuri care să fie diseminate pentru pacienți. Aceștia să își cunoască drepturile. Au dreptul să fie sănătoși, dar au și obligația să se îngrijească. Dintotdeauna s-a afirmat că între medici și pacienți există un parteneriat care nu prea funcționează în România. Lumea se duce la medic când se simte foarte rău, iar dacă după o anumită vârstă se recomandă investigații, există o mare reticență. Cred că ar trebui să se facă un screening populațional adevărat și să câștigăm încrederea pacientului. Nu cred că sunt singura care s-a întâlnit cu următoarea situație: Până la 70 de ani a fost sănătos, oare de ce a murit? Nu l-am omorât noi cu siguranță”, a menționat col.dr. Doina Băltaru.

Drepturile pacienților – Dacă sunt pacienți care își doresc ca peste ce poate suporta sistemul național de asigurări să contribuie cu coplată, acest lucru să fie evaluat și să fie posibil

”Ni s-au solicitat propuneri pentru noul proiect de norme la contractul cadru. Un aspect foarte important este decontarea onestă a serviciilor medicale. Tarifele, dacă ne referim doar la spitalizările de zi, acea anexă 22, la fel ca și investigațiile paraclinice nu s-au schimbat de cel puțin patru ani.  Noi trebuie să întreținem aparate care se mai și defectează. Dacă stăm să facem o notă de fundamentare pentru ca acestea să fie revizuite, uneori nu se regăsește actul medical în sine, plata personalului.  Te străduiești să intri în anumite tarife cu anumite investigații, cu uzura aparaturii. Este un element foarte important pentru ca pacienții din România să aibă acces la servicii performante. Este trist că se folosesc stenturi mai ieftine. Dacă vor stenturi de calitate trebuie să plătească. Protezele acelea valvulare expandabile, aici cei care le aduc trebuie să spună ce își pot permite să ia și ce există în Europa. Sigur că oferim servicii conform bugetului țării și nu e nimeni absurd, dar ar trebui să fim mai onești în a evalua actul medical. Dacă sunt pacienți care își doresc ca peste ce poate suporta sistemul național de asigurări să contribuie cu coplată, acest lucru să fie evaluat și să fie posibil, nu doar în sistemul privat”, sugerează col. dr. Doina Băltaru.

Drepturile pacienților – Familia nu își poate abandona serviciul și nici nu au cunoștințele necesare să îngrijească un vârstnic.

”Pe de o parte avem o populație îmbătrânită, sunt foarte mulți vârstnici abandonați de familie. Nu sunt atât de mulți cei care nu au copii. Nu cred că sunt singura care s-a întâlnit cu situația în care familia vine și spune că se descurcă, deși omul are aproape 90 de ani, și ei merg să văd ce mai face. Eventual să vadă dacă mai trăiește. Îl aduce în spital și când îi spui că trebuie externat și îngrijit la domiciliu, apare agresivitatea: Și eu ce să fac acum? Unde să îl duc? Păi acasă și ocupă-te de el. Problema este că nici familia nu își poate abandona serviciul și nu au cunoștințele necesare să îngrijească un vârstnic. Noi în momentul acesta suntem incapabili să acordăm aceste servicii și nu are rost să ne mințim și să ne îmbătăm cu apă rece”, trage un semnal de alarmă, col. dr. Doina Băltaru.

Drepturile pacienților – Pacienții să își ceară drepturile pentru investigații. Factorii de decizie să facă o radiografie reală a sistemului și a nevoilor.

”În ceea ce privește chirurgia de zi, populația nu se reduce doar la oraș. Încă avem populație în mediul rural. Definiția spitalizării de zi, este îngrijirea de până la 12 ore.  În mediul rural cine are grijă să schimbe un pansament, sau să pună o perfuzie? Cât din populația României are capacitatea să facă ale fel ca și afară. Să își plătească hotel sau pensiune lângă spital și să vină zilnic la spital. Probabil la fel ca noi fac și alții pentru că ne pasă de pacienți, îi ținem în acel pat și le dăm drumul acasă după trei zile. Trebuie să avem o atitudine onestă. Pacienții să își ceară drepturile pentru investigații. Factorii de decizie să facă o radiografie reală a sistemului și a nevoilor. Se poate stabili care e nevoia reală de finanțare, cât poate duce bugetul Ministerului Sănătății. Pentru restul să se asigure o altă sursă de a completa nevoia de finanțare a serviciilor, a medicamentelor”, a menționat col. dr. Doina Băltaru.

Citește și:

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari