Medicina militară la Cluj, în contextul Centenarului României Mari – VIDEO

Medicina militară la Cluj Napoca se apropie de împlinirea primei sute de ani de existență. Activitatea Spitalului Militar de Urgență „Dr. Constantin Papilian” se suprapune, aproape, pe cea a României Reîntregite, câtă vreme Marea Unire a tuturor românilor se împlinea la 1 decembrie 1918, iar patru luni mai târziu prima unitate spitalicească din structura Armatei, în Ardeal, se înființa la Cluj.

Despre medicina militară la Cluj Napoca, despre destinul reputatului așezământ spitalicesc, în alonja celor două Centenare, am dialogat recent cu dna col. dr. Doina Baltaru, comandant al SMU „Dr. Constantin Papilian”. Interviul a fost realizat la Forumul Serviciilor și Tehnologiilor Medicale, organizat de  ZIAR MEDICAL în parteneriat cu Medical System Enterprise.

Medicina militară la Cluj Napoca – un secol de existență neîntreruptă

Ziar Medical – Dna comandant Doina Baltaru, sunteți managerul unui spital care, îndrăznesc să spun, este copilul României Mari. Pentru că a fost înființat în urmă cu aproape 100 de ani, în mai 1919, într-un moment fast al istoriei naționale… Și aș vrea să vă întreb care sunt premisele acestui an 100 pe care urmează să-l sărbătoriți și premisele Centenarului României mari, aici, la Cluj Napoca?

Col. dr. Doina Baltaru – Centenarul a reprezentat actul de naștere, așa cum ați subliniat, a spitalului nostru. El a fost preluat dintr-un spital de zonă interioară al armatei austro-ungare și a fost transformat în primul spital militar românesc din Cluj.

- Articolul continua mai jos-

Ziar Medical – Spital militar pe timp de pace…

Col. dr. Doina Baltaru – Da. Suntem mândri că de-a lungul acestor 99 de ani – în 2018, ne-am dezvoltat continuu. Misiunea noastră s-a lărgit, azi spitalele militare nu mai sunt spitale închise care se adresează numai angajaților MapN. De mai mulți ani, aici, la Cluj, am devenit un spital deschis, la care se poate adresa oricine, și suntem, totodată, spital de urgență.

Medicina militară la Cluj Napoca – sub semnul performanței

Ziar Medical – Pentru că suntem la Forumul serviciilor și tehnologiilor medicale, vă rog să ne prezentați succint serviciile medicale pe care le oferiți, ca spital militar, dar și ca spital deschis, așa cum ați spus.

Col. dr. Doina Baltaru – Deja suntem spital de urgență, deci avem un compartiment de primiri urgențe și linie de gardă asigurată pentru specialități chirurgicale, medicale, ATI, iar portofoliul de specialități și atestate ale colegilor mei are peste 27 de specialități medicale și chirurgicale; avem cardiologie, medicină internă cu supraspecializare gastroenterologie, diabet și boli de nutriție, endocrinologie, reumatologie, oncologie medicala, neurologie, psihiatrie, boli infecțioase și pneumoftiziologie.

În ceea ce privește serviciile chirurgicale, avem o secție performantă de ortopedie-traumatologie, chirurgie generală, ginecologie, chirurgie plastică și reconstructivă, urologie și sperăm de anul viitor să reușim să angajăm, avem deja în strucură prevăzută o componentă de chirurgie spinală unde vom aduce un neurochirurg, avem compartiment de ORL, secție de oftalmologie care reprezintă un brand prin performanța șefei de secție, Monica Gavriș.

De anul viitor, vom avea și compartiment de chirurgie oro-maxilo-facială. Ne-am străduit ca prin specialitățile pe care le avem să răspundem atât misiunii spitalului de a menține starea de sănătate a angajaților MapN și de a răspunde în caz de conflict și la dezastre.

- Articolul continua mai jos-

Suntem un partener pe care îl poate lua în considerare spitalul județean pentru asistența pacienților cu politraumă și, de asemenea, încercăm să ne pliem pe ceea ce domină la momentul acesta, în patologia generală: boli cardiovasculare, metabolice, diabetul – care, după cum știți, din păcate are o prevalență în creștere – oncologia..

Medicina militară la Cluj Napoca – Ei sunt Eroii

Ziar Medical – Care sunt reușitele ultimilor ani? Cine sunt eroii dvs?

Col. dr. Doina Baltaru – Eroi, în sensul militar al cuvântului, nu avem, din fericire, n-am avut răniți dintre angajații spitalului, dar eroi în cea ce privește performanța profesională sunt dr Claudiu Chitea, secția chirurgie-ortopedie, dr. Monica Gavriș, secția oftalmologie, dr. Valentin Oprea, secția chirurgie generală, dr Maria Avram, secția medicină internă – sunt oameni care conduc secții cu o performanță deosebită și sunt formatori, formează profesioniști, cei tineri au de la cine învăța.

Un pionier, aș zice, în spitalul nostru este dr. Florin Dincă, el este cel care conduce secția urologie și este cel care s-a implicat în dezvoltarea tehnicilor minim invazive în acest domeniu. Iar dacă vorbim despre ce am dezvoltat, ca abilități ale colegilor noștri, în domeniul chirurgical încercăm să mergem în paralel cu dobândirea abilităților (și) pentru dotarea cu aparatură pentru chirurgia minim invazivă. Pentru că acesta este viitorul și ne ajută să recuperăm starea de sănătate a pacienților rapid și cu mai puține complicații.

Noi avem norocul să se fi investit în infrastructura spitalului nu doar în ceea ce privește aparatura, ci și în ceea ce privește clădirile. Și dacă vorbeam de eroi, va fi pentru totdeauna eroul spitalului nostru, în perioada modernă, domnul doctor Mihai Feier este cel care a luptat pentru construirea unui nou corp de clădire cu destinație pentru secțiile de profil medical și care este conectat în momentul acesta printr-un corp de legătură – în care sunt aparatele de radiologie și tot ce e nevoie pentru evaluarea rapidă a pacientului – cu corpul chirurgical.

A fost un efort foarte mare într-o perioadă în care bugetul nu era atât de generos ca acum, și datorită dumnealui ne-am putut acredita ca spital. Altfel, nu am mai fi funcționat, pentru că serviciile profilului medical erau într-un fost bloc de garsoniere, amenajate, total neconforme cu cerințele actuale.

-Articolul continua mai jos-

Citește și Doina Baltaru: „Spitalul Militar oferă o mare diversitate de servicii fără disconfortul de a plimba pacientul între diverse clădiri”

Medicina militară la Cluj Napoca – tehnologii medicale de vârf

Ziar Medical – Așa ajungem la cea de a doua temă a Forumului, tehnologiile medicale. E interesant de știut care sunt dotările de anvergură mondiale – cu rezonanță în tratamentul pacienților – prezente și la spitalul dvs? Ce aparatură veți mai achiziționa în perspectivă?

Col. dr. Doina Baltaru – Aș dori să subliniez că Anul Centenar al României a adus pentru noi beneficiile dotării cu aparatură, în cadrul unui proiect al șefului Direcției Medicale, care a accesat fonduri de la bugetul Ministerului Apărării pentru toate spitalele militare. Și avem și noi norocul să ne îmbunătățim infrastructura cu aparatură pentru intervenții laparoscopice, în domeniul chirurgiei generale. De asemenea, aparatură pentru secția ORL. Și un foarte important progres îl reprezintă îmbunătățirea dotării secției imagistice a spitalului.

Anul acesta am achiziționat un angiograf, urmând ca de anul viitor să funcționeze un compartiment de angiografie în cadrul spitalului și, cu sprijinul Direcției Medicale, s-a cumpărat și un aparat nou de rezonanță magnetică nucleară care va fi instalat anul viitor. Această aparatură ne ajută atât pentru rezolvarea cazurilor care se adresează prin programare, dar mai ales pentru evaluarea rapidă și rezolvarea urgențelor.

Medicina militară la Cluj Napoca – Împreună pentru Centenar

Ziar Medical – Suntem în Anul Centenar al României, Spitalul Militar din Cluj Napoca, asemeni altor spitale militare din țară, a participat la Caravana Centenarului…

Col. dr. Doina Baltaru – Da, este vorba de o caravană medicală. Ideea a fost a Spitalului Militar din Timișoara și a fost apoi preluată, sub coordonarea Direcției Medicale, de toate spitalele militare, având ca obiectiv să oferim servicii medicale de screening populației din zone izolate, cu acces mai redus la aceste servicii.

Am fost în sate din zona de munte a Clujului și concluziile acestor deplasări – în afară de ajutorul concret, medical – au condus și la o regândire a modului în care putem să venim în sprijinul acestor oameni, ideile fiind preluate și la nivelul Ministerului Sănătății.

Ziar Medical – Ați întâlnit cazuri speciale? Putem să le menționăm? Măcar unul dintre ele…

Col. dr. Doina Baltaru – Nu neapărat cazuri speciale. Problema principală a acestor persoane este faptul că medicul de familie merge o dată pe săptămână în aceste localități, iar ei nu au mijloace de transport cu care să se deplaseze către comună sau în caz de nevoie să ajungă direct într-un serviciu de urgență în cel mai apropiat oraș. Aceasta este o problemă gravă, populația în mediul rural este îmbătrânită, mulți au copiii plecați la muncă în străinătate și nu au la cine apela.

Din păcate, putem asista la drame: se resemnează cu ideea că, o dată cu avansarea în vârstă este firesc să ai probleme de sănătate și să mori și rămân fără un acces real la servicii de sănătate, ceea ce este foarte grav, în anul 2018.

Medicina militară la Cluj Napoca – Împreună găsim soluții pentru pacient

Ziar Medical – Ați propus o soluție?

Col. dr. Doina Baltaru – Am înțeles că doamna Ministru al Sănătății, culegând informații și din alte surse, a venit cu ideea unor servicii mobile de medicină de familie și, cu siguranță, se vor dezvolta servicii care să răspundă acestor nevoi.

Ziar Medical – În sfârșit, ultima întrebare: Astăzi are loc, aici, la Cluj Napoca, Forumul Serviciilor și Tehnologiilor Medicale și aș vrea să vă întreb cât de importante sunt aceste întâlniri – genul acesta de întâlniri – pentru specialiștii din sănătate?

Col. Dr. Doina Baltaru – Sunt esențiale pentru a afla care este opinia reprezentanților pacienților, legat de calitatea serviciilor pe care noi le oferim; ce probleme au în viața reală și cu siguranță este un schimb de informații foarte valoros și benefic pentru ambele părți.

Ziar Medical – Cu gândul acesta să încheiem dorindu-vă 100 de ani de România și 100 de ani de Spital Militar la Cluj Napoca deschizători de noi drumuri.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari