Medicii Spitalului Militar Cluj au oferit consultații gratuite locuitorilor din Mărișel

Medicii de la Spitalul Militar de Urgență ”Dr. Constantin Papilian” au desfășurat o acțiune în comuna Mărișel pentru a le oferi consult medical de specialitate locuitorilor din acea zonă de munte, mai greu accesibilă.

Medicii de la Spitalul Militar, consult gratuit pentru cetățenii din Mărișel

În special locuitorii mai în vârstă au fost cei care au dorit să beneficieze de astfel de servicii. În funcție de caz, oamenii au primit un tratament, sau indicații să se prezinte la spital pentru investigații suplimentare sau internare.

- Articolul continua mai jos-masca medicala

”Activitatea de astăzi face parte dintr-o serie de deplasări în localități din zone mai izolate din județul Cluj. Noi încercăm să identificăm probleme de sănătate ignorate de locuitori. Au medici de familie, dar aceștia ajung mai rar în aceste localități cu probleme de infrastructură. Mai mult, aceștia sunt adesea temători: fie nu se duc, fie nu îi spun medicului de familie toate problemele pe care la au. Oferim consultații gratuite în mai multe specialități: medicină internă, cardiologie, oftalmologie, ORL, neurologie, pneumologie, chirurgie, avem și un urolog cu noi. Încercăm să îi orientăm asupra schemei de tratament și a centrelor în care ar trebui să meargă atunci când este cazul să își completeze investigațiile. Atât în satul Poiana Horii unde am avut prima acțiune, cât și aici la Mărișel a venit lumea, sunt foarte deschiși. Cu ocazia acestor întâlniri la reamintim că sunt boli care nu se vindecă și pentru care trebuie luat tratamentul în mod disciplinat în fiecare zi: hipertensiunea e deja exemplul clasic”, a declarat pentru Ziar Medical, Doina Baltaru.

Au venit și patru kilometri pe jos pentru un consult gratuit

Unii dintre ei au străbătut kilometri pe jos pentru a veni la medic și a beneficia de o consultație gratuită. Satele din zonele de munte sunt răsfirate, oamenii locuiesc la distanță mare de centrul de comună, iar unii dintre ei nu au pe nimeni care să îi ajute cu transportul.

Timizi la început, oamenii și-au deschis în cele din urmă sufletul în fața doctorilor, fericiți că cineva se interesează și de soarta lor. Cetățenii din Mărișel care și-au făcut curaj să vină în cabinetul impovizat la primărie au fost mulțumiți și recunoscători medicilor veniți de la Cluj.

Cea mai mare problema, lipsa transportului

Sunt oameni bătrâni, singuri, care nu au cum să ajungă la oraș, și pentru care autoritățile locale ar trebui să facă mai mult.

”Principala problemă a populației din aceste zone e că nu prea au mijloace de transport cu care să ajungă în oraș, la centre de diagnostic sau spitale. Mulți dintre ei nu au copii în țară, sau nu au pe nimeni și sunt problemele sociale care îi fac să acceseze mai greu serviciile de sănătate. O inițiativă foarte bună ar fi ca primăriile să aibă microbuze care să ajute persoanele cu probleme de sănătate să ajungă mai ușor la servicii medicale”, potrivit doamnei director Băltaru.

- Articolul continua mai jos-

Aceste activități au debutat la Timișoara și s-au extins ulterior și în alte zone din țară. În anul centenarului, Spitalele Militare vin în sprijinul populației izolate.

”Prima acțiune de acest fel a fost făcută de către Spitalul Militar Timișoara. Datorită succesului pe care l-a avut, direcția medicală a Ministerului Apărării Naționale a considerat că ar fi un mod util de a veni în sprijinul sănătății populației din țara noastră. Evenimentul este sub egida Centenarului, Caravană medicală, dar cu siguranță vom avea astfel de acțiuni și în anii următori, nu doar în acest an important pentru România”, a încheiat Doina Băltaru.

Citește și:

Doina Baltaru: „Spitalul Militar oferă o mare diversitate de servicii fără disconfortul de a plimba pacientul între diverse clădiri”

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari

Cele mai citite articole în ultima săptămână

Părintele transplantului hepatic din România, prof. univ. dr. Irinel Popescu, Premiul pentru Excelență în Medicină, la Gala Elitelor Medicale

Marele Premiu al Galei Elitelor Medicale, ce s-a desfășurat anul acesta în Maramureș, a fost acordat academicianului prof. univ. dr. Irinel Popescu, Președintele Academiei...

Picioarele umflate – trei leacuri naturiste din bătrâni

Picioarele umflate sunt nu doar inestetice, ci și dureroase. Membrele inferioare sunt predispuse la umflături şi inflamaţii, deoarece sunt organele care trebuie să suporte...

Febra albă la copii – când apare și ce poți face ca să scapi de ea

Ai auzit vorbindu-se despre febra albă sau febra roșie? Vine sezonul rece, iar odată cu acesta se întețesc cazurile de viroze și răceli în...

LIPSA DE FIER ÎN ORGANISM – ce boli provoacă și ce alimente o combat

Lipsa de fier în organism (sau carența de fier) poate genera boli grave cum ar fi anemia feripiva. Când nivelul fierului din organism scade...

Indicaţiile şi contraindicaţiile apelor termale în tratamentele balneare

Indicaţiile şi contraindicaţiile apelor termale în tratamentele balneare Pentru că beneficiile apelor termale sunt în mare cunoscute, am încercat cu ajutorul doamnei dr. Maria Nădejde,...