Spitalul Militar de Urgență „Dr. Constantin Papilian” Cluj-Napoca este unitatea sanitară cu paturi, aflată în subordinea și administrarea Direcției Medicale a Ministerului Apărării, care acordă servicii medicale în sistemul asigurărilor sociale de sănătate pe baza contractelor de furnizare încheiate cu Casa Asigurărilor de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Siguranței Naționale și Autorității Judecătorești (CASAOPSNAJ). Spitalul are un sistem deschis și, practic, se pot interna atât pacienții asigurați la CASAOPSNAJ, cât și cei asigurați CNAS, adică civilii care nu au legătură cu armata. Spitalul are 275 de paturi, 9 secții, 3 compartimente și 22 de cabinete, iar personalul este antrenat pentru o patologie diversă. Despre toate acestea a furnizat informații, pentru Ziar Medical, col. dr. Doina Baltaru, director general al Spitalul Militar de Urgență ”Dr. Constantin Papillian” Cluj.
Reporter: Spitalul Militar e a doua unitate ca mărime din țară. Câți angajați are în prezent și câți pacienți deservește?
Doina Baltaru: Avem peste 400 de angajați și în fiecare lună, avem cu spitalizare continuă aproximativ 1000 de pacienți și tot atâția cu spitalizare de zi. Practic, pe an, într-una din cele două forme de spitalizare, continuă sau de zi, ne ocupăm de 20000 de pacienți. În afară de această activitate, se desfășoară și consultații în ambulatoriul integrat, în specialitățile multilple medicale și chirurgicale pe care le avem. E și acolo o activitate impresionantă, sunt peste 8000 de pacienți pe an, iar adresabilitatea variază de la un cabinet la altul, dar numărul de pacienți e în creștere, aspect care ține atât de profesionalismul colegilor, cât și de dotare. Dotarea suplimentară aduce pacienți mai mulți.
Rep.: Spitalul este unul deschis, așadar se pot adresa și pacienți asigurați CNAS…
D.B.: Ca toate spitalele militare și spitalul nostru este unul deschis; practic, orice persoană se poate adresa pentru servicii medicale, chiar dacă nu este asigurată în sistemul CASAOPSNAJ și chiar dacă nu lucrează în Ministerul Apărării Naționale. Acest aspect, faptul că este un sistem medical deschis, permite personalului nostru să fie antrenat pentru o patologie diversă, pentru că, în general, ca urmare a selecției la intrare în sistem și a controalelor periodice, angajații Ministerului Apărării nu au probleme deosebite de sănătate și atunci ne menținem pregătirea grație acestui sistem deschis.
Rep.: Ce servicii acoperă spitalul?
D.B.: Sunt servicii cu o mare densitate. Avem secție de Cardiologie, unde se pot face teste de efort, se monitorizează 24 h sistemul Holter, tensiunea arterială sau electrocardiograma. Colegii noștri fac electrocardiograme de anul trecut avem și noi sondă de ecocardiografie transesofagiană; o colegă a obținut atestatul și deja are experiență în acest domeniu. Este o explorare foarte importantă nu doar pentru cei cu probleme vasculare cu boli rare cardiace, foarte frecvent este utilizată această ecografie transesofagiană pentru confirmarea diagnosticului de endocardită, o infecție a valvelor cordului care este severă, cu pronostic prost dacă nu e diagnosticată și tratată la timp.
Apoi este secția Medicină internă care are specialiști în subspecialități derivate din acestea: imunoalergologie, gastroenterologie, endocrinologie, reumatologie, diabet zaharat și boli de nutriție. Este un compartiment independent de oncologie, avem adresabilitatea crescută pentru cele două specialități. Noi putem face doar evaluare, stabilirea diagnosticului, tratamentul chirurgical, acolo unde este cazul, al diverselor tumori și chimioterapie. Radioterapie nu există în spitalul nostru deci nu avem acest serviciu, dar avem încheiat un contract de colaborare atât cu Institutul Oncologic, unde merg apoi pacienții diagnosticați la noi care au nevoie de această terapie sau în alte centre.
La Neurologie, în afară de consultul de specialitate, avem posibilitatea să investigăm pacienții prin electroencefalogramă, electroneuromiografie. O colegă din acestă secție și-a obținut atestatul și în ecografie Doppler craniană pentru pacienți cu patologie vasculară neurologică. Spitalul are în laboratorul de imagistică computer tomograf, astfel încât putem evalua absolut complet pacienții, inclusiv prin angio-CT. Momentan RMN-ul este scos din funcție fiind foarte vechi, urmează să primim în anul următor, cu susținere financiară de la Direcția Medicală, un aparat nou. Achiziția se va derula anul acesta și cel mai probabil, aparatul va fi instalat anul viitor. Patologia tratată la neurologie este diversă, sistemul nervos central, accidente vasculare, boli demielinizante, scleroză multiplă, scleroză lateral-miotrofică și clasicele hernii de disc care apar la vârste tot mai tinere și care, până la la etapa intervenției neurochirurgicale, beneficiază de tratament neurologic medicamentos.
Rep.: Spitalul deține un poligraf care evaluează sindromul de apnee în somn…
D.B.: Da, la secția de Pneumologie avem compartiment de pneumoftiziologie unde, prin efortul colegilor, s-a obținut atestat și în polisomnografie. Avem un poligraf care evaluează sindromul de apnee în somn. Acesta este un serviciu foarte util, deoarece nu doar persoanele cu exces ponderal au această problemă, există și alte cauze. În funcție de severitate se stabilește dacă este nevoie sau nu de oxigenoterapie la domiciliu și sunt situații în care, prin problemele create de acest sindrom, se poate ajunge la renunțarea la carnetul de șofer, deci este o mare responsabiliatate! Ne străduim să aducem și un aparat mai performant, noi avem doar varianta mai simplă, un poligraf. Ar trebui să luăm un polisomnograf care face înregistrări mai complexe. Anul viitor, probabil, vom găsi și resursele necesare pentru acest aparat. Momentan ne-am centrat prioritățile pe medicina de urgență, secțiile chirurgicale și terapia intensivă, pe dotare.
De asemenea, avem compartimentul de Psihiatrie și de boli Infecțioase. Dintre specialitățile chirurgicale, în secția Chirurgie Generală funcționează și un compartiment de chirurgie vasculară, de asemenea, unul de Ginecologie. Colegii au o bogată experiență și sunt chiar implicați în formarea profesională pe aspecte care țin de defectele parietale, hernie, ventilații, au fost organizate și niște cursuri de life-surgery. Domnul doctor Oprea Valentin, șeful secției, este foarte performant, el este și în conducerea Asociației de Chirurgie a Defectelor Parietale. Este un colectiv cu experiență, au intervenții și de chirurgie oncologică, de altfel, atât dânsul, cât și șeful secției Urologice, dr. Dîncu Vasile a obținut atestat în chirurgia oncologică. Patologia care se tratează este foarte diversă, deja există experiență și în chirurgia vasculară și intenționăm să dezvoltăm și cardiologia intervențională. Eu sper ca într-un an și jumătate să avem și angiografe și laborator de radiologie intervențională. În secția chirurgie mai activează o colegă specialistă în chirurgie plastică și reconstructivă; din păcate nu putem oferi servicii medicale pentru arși, nu avem dotarea necesară și un singur medic este insuficient.
Rep.: Este cunoscut faptul că secția de Neurologie are o activitate bogată. Ce noutăți există pe acest segment?
D.B.: Anul trecut au reușit să achiziționăm, cu sprijin de la Consiliului Județean, un sistem de chirurgie endourologică modernă prin care se realizează intervenții mai puțin sângerânde, atât pentru adenomul de prostată, cât și pentru tumorile vezicale și, în plus, are un sistem care sparge pietrele de la nivelul uretrului. O secție cu care ne mândrim și care are performanță constantă reflectată și în colaborarea cu Universitatea de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu”, este secția Ortopedie unde, în afară de patologia traumatologică, există un program accesat, un program de protezare articulară și de dispozitive care asigură stabilitatea articulațiilor. De asemenea, avem experiență în chirurgia artroscopică la nivelul genunchiului, al umărului, și avem o adresabilitatea foarte crescută.
Rep.:Ce alte secții au adresabilitate crescută?
D.B.: Secțiile cu profil chirurgical care au adresabilitatea în creștere sunt Oftamologia, renumită deja pentru chirurgia cataractei, dar a început să se dezvolte și chirurgia polului posterior și compartimentul ORL. În ambulatoriu se regăsesc cabinete cu toate specialitățile enumerate și, de asemenea, există și cabinet de medicină dentară, dermatologie. Anul acesta va exista și un cabinet de fototerapie! Până acum nu am avut acest serviciu, care va veni în sprijinul pacienților cu psoriazis, dar nu numai. Acolo se desfășoară și dermatoscopia, acțiune de depistare precoce a cancerului de piele.