Dependența de nicotină e o boală. Cum o tratăm – Potrivit statisticilor, 46,4 % dintre bărbaţii din ţara noastră şi 24,1% dintre femei fumează, iar 89 de milioane de ţigări se consumă în România într-o singură zi. Cifrele sunt îngrijorătoare, cu atât mai mult cu cât, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, fumatul nu este doar un viciu, un obicei neplăcut și dăunător, ci este o boală în adevăratul sens al cuvântului.

Dependența de nicotină e o boală. Cum o tratăm – “Orice fumător este dependent de nicotină, deci fumatul este o boală. Organizaţia Mondială a Sănătăţii are zece criterii pentru a identifica dependența de fumat, iar din acest set de 10, dacă cineva îndeplineşte trei dintre acestea, atunci poate fi considerat bolnav. Un criteriu, și poate cel mai important, îl constituie nevoia compulsivă de țigări, fără de care persoana devine nervoasă, intră într-o stare de agitație aproape imposibil de controlat”, a declarat, pentru Ziar Medical, dr. Magdalena Ciobanu, coodonatorul Centrului de consiliere pentru renunţarea la fumat din cadrul Institutului de Pneumologie „Marius Nasta” din Capitală şi expert al Ministerului Sănătăţii în controlul tutunului pentru Comisia Europeană și Organizația Mondială a Sănătății.
Fumatul a crescut numărul cancerelor bronșice la femeile tinere
Dependența de nicotină e o boală. Cum o tratăm – “Potrivit studiilor din ultimii ani, fumatul le afectează mai mult pe femei decât pe bărbați, iar cazurile de cancer bronșic la femei tinere, cu vârste până în 40 de ani, au crescut alarmant. În plus, femeile renunță mult mai greu la acest viciu, comparativ cu bărbații. De asemenea, ele mai fac o mare greșeală: aleg deseori, țigări light sau mentolate, considerându-le mai puțin nocive. Ei bine, rezultatul este exact invers. Mentolul acela are un efect ușor anestezic, dă o senzație plăcută, de prospețime, însă, din păcate, maschează unele simptome care ar deveni evidente și supărătoare dacă ar fuma țigări normale. Când trage cineva dintr-o țigară, la nivelul aparatului respirator se mărește cantitatea de mucus ca să atragă substanțele iritante, iar bronhiile se strâng pentru a limita fluxul de substanțe toxice. Practic, un fumător își supune organismul unui stres suplimentar de fiecare dacă când trage din țigară”, explică dr. Ciobanu.
Dependența de nicotină – tratamente: Fructele și legumele, arma secretă
Un studiu realizat la The State University of New York, la care au participat 1000 de voluntari fumători a concluzionat că persoanele care mănâncă, zilnic, patru porţii de fructe şi legume au şanse mari să renunţe la tutun. În urma studiului, care a durat 14 luni, o treime dintre fumătorii care au respectat acest obicei alimentar, au renunţat la viciu.
Dependența de nicotină – tratamente: Fibrele reduc dorința de a fuma
Bogate în fibre, fructele și legumele au proprietatea de a potența gustul neplăcut al țigărilor, ceea ce scade dorința de a fuma.
16% dintre fumătorii participanţi la studiu au afirmat că nu suportă țigara dacă înainte au mâncat fructe sau legume crude, în timp ce 44% au afirmat că după un pahar de vin sau bere ţigările merg de minune. Dintre cei 1000 de voluntari, 45% au declarat că după ce au băut cafea sau alte băuturi pe bază de cofeină au simţit nevoia de a aprinde o ţigară.
Dependența de nicotină – tratamente: Apa reduce pofta de tutun
Oricine își dorește să renunțe la fumat, în afară de fructe și legume proaspete trebuie să mănânce și brânză dar și să bea multă apă. Este ştiut că apa reduce pofta de tutun şi ajută la eliminarea toxinelor din organism. Ca un ajutor pentru organism, puteți bea și sucuri naturale din fructe și legume, pentru că sunt bogate în vitamine și minerale și mai compensează pierderile provocate de fumat.
Alte articole: