fbpx
Acasă Realitatea medicală Dependența de droguri a minorilor, tratată la Oradea

Dependența de droguri a minorilor, tratată la Oradea

Dependența de droguri și alcool a copiilor și adolescenților este în creștere, în lume – spun statisticile OMS -, iar România, din nefericire, nu face excepție de la acest trend negativ.

Studiile arată că, în țara noastră, 8,1% dintre adolescenții în vârstă de 16 ani au încercat măcar o dată canabis, iar 6,1% dintre ei au consumat acest drog în ultimul an. 5,1% dintre minorii din România au încercat măcar o dată consumul de etnobotanice. De asemenea, e îngrijorător faptul că 2,9% dintre adolescenți au consumat cel puțin o dată marijuana sau hașiș în ultima lună.

Dependența de droguri sau de alcool la vârste tot mai mici, în rândul populației școlare, este considerată a fi „problema secolului”, pentru care se caută soluții, într-o perioadă în care se aud tot mai multe voci, în lume, care cer legalizarea consumului de droguri în scop medicinal (dar, în unele cazuri, și a consumului de droguri ușoare, de leisure).

Mini-secție care tratează dependența de droguri și alcool a minorilor

Una dintre soluții, iată, va fi pusă în operă la Spitalul Clinic Municipal „Dr. Gavril Curteanu” din Oradea. Aici se va înființa, în premieră, un compartiment de adicții, în cadrul secției de neuropsihiatrie infantilă, destinat tratării adolescenților și copiilor dependenți de consumul de droguri și alcool. Mini-secția va dispune de 3 paturi, pentru internare.

Accesul la mini-secția de adicții va fi gratuit, precizează conducerea spitalului. Iar tratamentele vor fi asigurate de doi medici de pe compartimentul de psihiatrie infantilă.

Cum se va desfășura activitatea în cadrul compartimentului de adicții? Indiferent de ora la care va fi adus la spital un copil care are semne de dependența de droguri sau de alcool în fază acută, copilul va fi văzut de medicul psihiatru de gardă și va fi internat pe unul dintre cele trei paturi.

Pentru ca mini-secția dedicată minorilor care suferă de dependența de droguri și alcool să intre în funcțiune, este necesară o aprobare din partea Ministerului Sănătății. Se preconizează ca până la sfârșitul acestui an, compartimentul de adicții să fie funcțional.

Alte investiții, în spitalul orădean

De asemenea secția de oncologie a fost extinsa cu 17 paturi, în condițiile în care anual apar 3.000 de cazuri oncologice noi. Și capacitatea compartimentului de paliație a fost crescută la 10 paturi, pentru că cerințele sunt tot mai mari.

Cea mai spectaculoasă investiţie, dar şi cea mai necesară – având în vedere că din 2020 spitalele din România nu mai pot „amesteca” pacienţii copii cu cei adulţi – are în vedere construirea unui nou corp de clădire, pe şase niveluri, destinat exclusiv secţiilor de Pediatrie, dar legat funcţional la clădirea existentă, construită în urmă cu cinci decenii.

Urmăreşte ultimele ştiri medicale pe Youtube şi Facebook

14,075FaniÎmi place
459AbonațiAbonați-vă

SFATUL MEDICULUI Prof.Univ. Dr. Benedek Imre - Cum păstrăm inima sănătoasă?

Primeşte la prima oră a zilei cele mai noi ştiri din domeniul medical direct pe email!

Un serviciu oferit de către Feedburner.
Politica de confidenţialitate - https://policies.google.com/privacy

Cele mai citite

ULTIMELE ARTICOLE

Recomandări ZM

Boala Fabry – diagnostic, simptome, tratament

Boala Fabry este o afecțiune genetică (ereditară) care determină acumularea, de-a lungul timpului, a...

Infecţiile urinare. Sfatul farmacistului

Continuăm seria dedicată tratamentelor medicamentoase şi a aspectelor legate de medicamente din perspectiva unui...

Arteriopatia cronică obliterantă – cauze, simptome și tratament

Arteriopatia obliterantă a membrelor inferioare este o boală a sistemului circulator, prin care datorită...

Cinci recomandări dentare pentru femeile însărcinate

Sarcina este pentru orice femeie o perioadă pe cât de delicată, pe atât de...

Bolile limbii: cum să le recunoaștem?

Bolile limbii: cum să le recunoaștem? Bolile gurii pot afecta sănătatea dinților, precum și...

Mușcătura de viperă – cum o recunoaștem, simptome, primul ajutor

Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Baia Mare a lansat o campanie de prevenire adresată...