Dependența de droguri a minorilor, tratată la Oradea

Dependența de droguri și alcool a copiilor și adolescenților este în creștere, în lume – spun statisticile OMS -, iar România, din nefericire, nu face excepție de la acest trend negativ.

Studiile arată că, în țara noastră, 8,1% dintre adolescenții în vârstă de 16 ani au încercat măcar o dată canabis, iar 6,1% dintre ei au consumat acest drog în ultimul an. 5,1% dintre minorii din România au încercat măcar o dată consumul de etnobotanice. De asemenea, e îngrijorător faptul că 2,9% dintre adolescenți au consumat cel puțin o dată marijuana sau hașiș în ultima lună.

Dependența de droguri sau de alcool la vârste tot mai mici, în rândul populației școlare, este considerată a fi „problema secolului”, pentru care se caută soluții, într-o perioadă în care se aud tot mai multe voci, în lume, care cer legalizarea consumului de droguri în scop medicinal (dar, în unele cazuri, și a consumului de droguri ușoare, de leisure).

Mini-secție care tratează dependența de droguri și alcool a minorilor

Una dintre soluții, iată, va fi pusă în operă la Spitalul Clinic Municipal „Dr. Gavril Curteanu” din Oradea. Aici se va înființa, în premieră, un compartiment de adicții, în cadrul secției de neuropsihiatrie infantilă, destinat tratării adolescenților și copiilor dependenți de consumul de droguri și alcool. Mini-secția va dispune de 3 paturi, pentru internare.

- Articolul continua mai jos-masca medicala

Accesul la mini-secția de adicții va fi gratuit, precizează conducerea spitalului. Iar tratamentele vor fi asigurate de doi medici de pe compartimentul de psihiatrie infantilă.

Cum se va desfășura activitatea în cadrul compartimentului de adicții? Indiferent de ora la care va fi adus la spital un copil care are semne de dependența de droguri sau de alcool în fază acută, copilul va fi văzut de medicul psihiatru de gardă și va fi internat pe unul dintre cele trei paturi.

Pentru ca mini-secția dedicată minorilor care suferă de dependența de droguri și alcool să intre în funcțiune, este necesară o aprobare din partea Ministerului Sănătății. Se preconizează ca până la sfârșitul acestui an, compartimentul de adicții să fie funcțional.

Alte investiții, în spitalul orădean

De asemenea secția de oncologie a fost extinsa cu 17 paturi, în condițiile în care anual apar 3.000 de cazuri oncologice noi. Și capacitatea compartimentului de paliație a fost crescută la 10 paturi, pentru că cerințele sunt tot mai mari.

Cea mai spectaculoasă investiţie, dar şi cea mai necesară – având în vedere că din 2020 spitalele din România nu mai pot „amesteca” pacienţii copii cu cei adulţi – are în vedere construirea unui nou corp de clădire, pe şase niveluri, destinat exclusiv secţiilor de Pediatrie, dar legat funcţional la clădirea existentă, construită în urmă cu cinci decenii.

- Articolul continua mai jos-
- Articolul continua mai jos-
Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari

Cele mai citite articole în ultima săptămână

Părintele transplantului hepatic din România, prof. univ. dr. Irinel Popescu, Premiul pentru Excelență în Medicină, la Gala Elitelor Medicale

Marele Premiu al Galei Elitelor Medicale, ce s-a desfășurat anul acesta în Maramureș, a fost acordat academicianului prof. univ. dr. Irinel Popescu, Președintele Academiei...

Picioarele umflate – trei leacuri naturiste din bătrâni

Picioarele umflate sunt nu doar inestetice, ci și dureroase. Membrele inferioare sunt predispuse la umflături şi inflamaţii, deoarece sunt organele care trebuie să suporte...

Febra albă la copii – când apare și ce poți face ca să scapi de ea

Ai auzit vorbindu-se despre febra albă sau febra roșie? Vine sezonul rece, iar odată cu acesta se întețesc cazurile de viroze și răceli în...

LIPSA DE FIER ÎN ORGANISM – ce boli provoacă și ce alimente o combat

Lipsa de fier în organism (sau carența de fier) poate genera boli grave cum ar fi anemia feripiva. Când nivelul fierului din organism scade...

Indicaţiile şi contraindicaţiile apelor termale în tratamentele balneare

Indicaţiile şi contraindicaţiile apelor termale în tratamentele balneare Pentru că beneficiile apelor termale sunt în mare cunoscute, am încercat cu ajutorul doamnei dr. Maria Nădejde,...