Anual, în România, din estimările oficiale, mor o mie de copii cu malformații cardiace grave, pentru că nu sunt operaţi în clinicile de la noi sau din străinătate. Doar jumătate dintre ei au şansa să beneficieze de o intervenţie, potrivit medicului Victor Costache. Medic într-o renumită clinică din Sibiu, acesta spune că o problemă gravă este faptul că nu în toate zonele ţării există medici care să pună diagnosticul corect şi la timp în cazul copiilor cu malformaţii cardiace grave.
Dr. Victor Costache precizează în România, aceşti copii cu malformaţii cardiace pot fi operaţi în prezent în spitale de stat, doar la Târgu Mureş şi Cluj-Napoca. Cei care nu sunt operaţi în aceste două spitale, ajung la Sibiu, la clinica privată, unde, dacă părinţii nu au bani ca să plătească operaţiile, singura şansă rămasă sunt fie sponsorii, fie să plece în străinătate ca să se facă intervenţiile chirurgicale cu sprijinul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.
La o clinică privată din Sibiu, a avut loc un maraton de intervenții pro bono pentru copii cu malformații cardiace grave. O echipă de medici români și străini au trata 9 copii cu vârste cuprinse între 5 luni și 9 ani, iar starea lor este bună. Aceste tipuri de acțiuni continuă la Sibiu pentru a oferi o șansă copiilor care provin din medii defavorizate.
„Cazurile au fost extrem de complexe: copii cu vârste foarte mici, mulţi dintre aceştia având risc vital în situaţia în care nu am fi intervenit în timp util. Media de timp petrecută în sala de operaţii pentru fiecare caz a fost de 5 ore, copii fiind ulterior monitorizaţi non stop în serviciul de terapie intensivă”, potrivit medicului Victor Costache, citat de AGERPRES.
Alte articole:
- Otita medie , boala frecventă a copilăriei
- Infecția cu rotavirus se previne prin vaccinare