Peste 320 de copii cu vârste cuprinse între 0 şi 12 ani au fost testaţi gratuit în cadrul campaniei anuale de screening cardiac Nicio zi fără joacă.
Copiii au beneficiat de electrocardiograme şi consultaţii cardiologice gratuite, în vederea depistării afecţiunilor cardio-vasculare sau a malformaţiilor cardiace congenitale.
În urma consultaţiilor, unul din opt copii a fost depistat cu afecţiuni de care părinţii nu ştiau: aritmii respiratorii, bradicardii sinusale, tahicardii ventriculare, aspect hipertorfie ventriculară stângă şi dreaptă, BRD minor, etc.
Printre micuţii testaţi s-au numărat şi câţiva copii în cazul cărora electrocardiograma şi consultul au ridicat suspiciunea de malformaţii congenitale cardiace (Defect Septal Atrial, Persistenţă de Canal Arterial).
„Aceste rezultate arată că este nevoie de cât mai multe campanii de screening. Ca lider în domeniul cardiologiei intervenţionale, misiunea noastră este inclusiv cea de educaţie şi prevenţie. Vom continua an de an acest program de screening, alături de altele îndreptate către alte categorii de vârstă. Pentru că 9 din 1.000 de copii vin pe lume cu o malformaţie cardiacă congenitală. Şi, cel mai important, pentru că este atât de simplu să le depistăm la timp şi să le tratăm fără tăieturi, fără cicatrici şi cu riscuri minime” a spus dr. Oren Iancovici, directorul general al Centrelor de Excelenţă ARES.
Campania „Nicio zi fără joacă” urmăreşte depistarea afecţiunilor şi a malformaţiilor cardiace la copii, în condiţiile în care anual în România se nasc aproximativ 1200 de copii cu malformaţii cardiace congenitale. Dintre aceştia, mai puţin de 500 sunt operaţi. În cadrul celor patru ediţii de până acum, la Centrele de Excelenţă ARES au fost testaţi gratuit aproximativ o mie de copii.
Citește și:
Maladiile spinale, la copii – când și de ce trebuie făcută prima evaluare?