Otita medie, boala frecventă a copilăriei

Alături de bolile aparatului respirator superior, otita (infecția urechii) este una dintre cele mai frecvent diagnosticate boli pediatrice. Otita medie afectează zona dintre membrane timpanică și urechea interioară și cinci din șase copii au cel puțin un episode infecțios al urechii în al treilea an de viață.

Infecția acută a urechii medii (otita medieacută, OMA) este una dintre cele mai frecvente patologii ale vârstei pediatrice. 5-10% dintre copiii sub 5 ani suferă de cel puțin un episode pe parcursul unui an și un sfert dintre copii se prezintă mai devreme sau mai târziu cu o astfel de problemă, la medical pediatru.

Streptococcus pneumoniae, agentul etiologic implicat

Otita medie este cauzată în principal de bacterii: Streptococcus pneumoniae fiind agentul etiologic cel mai adesea responsabil pentru infecție. Celelalte microorganisme identificate în ordinea frecvenței sunt Hemophilus influenzae și Moraxella catarrhalis. Streptococii de grup A și Staphylococcus aureus sunt agenți patogeni mai puțin implicați. Otita virală este de obicei complicată de superpoziția secundară a uneia dintre aceste bacterii.

Otita medie – Simptome, semne și complicații

Episodul otic începe în mod caracteristic cu o infecție a tractului respirator superior, inflamația provocând un blocaj al tubului eustachian. În urechea medie se formează o colecție seroasă care se infectează din cauza prezenței bacteriilor sau a virușilor din nazo-faringe. Presiunea exercitată asupra timpanului provoacă durere,iar otalgia poate fi însoțită de o stare generală de rău, febră, diaree, anorexie, iritabilitate, pierderea auzului, amețeli.

- Articolul continua mai jos-masca medicala

Dacă presiunea exercitată de colecția seroasă continuă să crească, membrana timpanică va fi perforată, iar lichidul seros va drena din urechea medie. Perforarea este însoțită de o remisie bruscă a durerii și pierderea auzului persistă până când membrana este vindecată. În aproximativ 80% din cazuri, OMA are o durată foarte scurtă, cu o remisie spontană a durerii și / sau alte simptome pe o perioadă de 3 zile. Complicațiile acute ale OMA, mastoidita și meningita, sunt în prezent foarte rare.

Otita medie – Abordarea terapeutică

În cazul în care diagnosticul otitei medii nu este sigur, iar copilul nu are febră sau dureri semnificative, este posibil ca medical să aștepte o zi sau două pentru a vedea cum evoluează simptomatologia.

Recomandările Academiei Americane de Pediatrie încurajeză medicul la monitorizarea atentă și controlul copiilor cu infecții ale urechii și diagnostic incert, mai ales a celor cu vârste între 6 luni și 2 ani. În absența îmbunătățirii stării de sănătate, în decurs de 48 până la 72 de ore de la debutul simptomelor, ghidurile recomandă începerea tratamentului cu antibiotice.

Mulți medici prescriu un antibiotic, cum ar fi amoxicilina, timp de 7 – 10 zile. Specialistul poate prescrie, de asemenea utilizarea de analgezice OTC (cum ar fi acetaminofen sau ibuprofen) sau picături auriculare pentru a reduce durerea și febra (aspirina neadministrându-se copiilor din cauza riscului de apariție a sindromului Reye, cu excepția cazului în care este prescrisă în mod expres de pediatru).

Nu există niciun tratament unic care poate vindeca toate infecțiile urechii medii, iar atunci când vine vorba de a decide terapia fiecărui copil.

Otita medie – Medicul va personaliza tratamentul luând în considerare mai mulți factori, printre care:

  • tipul și severitatea infecției,
  • recurența sau nu a infecțiilor urechii,
  • durata infecției,
  • vârsta,
  • factori de risc,
  • posibilele probleme de auz cauzate de infecție.

Alte articole:

- Articolul continua mai jos-
- Articolul continua mai jos-
Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari

Cele mai citite articole în ultima săptămână

Picioarele umflate – trei leacuri naturiste din bătrâni

Picioarele umflate sunt nu doar inestetice, ci și dureroase. Membrele inferioare sunt predispuse la umflături şi inflamaţii, deoarece sunt organele care trebuie să suporte...

Febra albă la copii – când apare și ce poți face ca să scapi de ea

Ai auzit vorbindu-se despre febra albă sau febra roșie? Vine sezonul rece, iar odată cu acesta se întețesc cazurile de viroze și răceli în...

LIPSA DE FIER ÎN ORGANISM – ce boli provoacă și ce alimente o combat

Lipsa de fier în organism (sau carența de fier) poate genera boli grave cum ar fi anemia feripiva. Când nivelul fierului din organism scade...

Părintele transplantului hepatic din România, prof. univ. dr. Irinel Popescu, Premiul pentru Excelență în Medicină, la Gala Elitelor Medicale

Marele Premiu al Galei Elitelor Medicale, ce s-a desfășurat anul acesta în Maramureș, a fost acordat academicianului prof. univ. dr. Irinel Popescu, Președintele Academiei...

Indicaţiile şi contraindicaţiile apelor termale în tratamentele balneare

Indicaţiile şi contraindicaţiile apelor termale în tratamentele balneare Pentru că beneficiile apelor termale sunt în mare cunoscute, am încercat cu ajutorul doamnei dr. Maria Nădejde,...