fbpx
Acasă Info Pacient Infecția cu rotavirus se previne prin vaccinare

Infecția cu rotavirus se previne prin vaccinare

În prezent, nu există niciun medicament specific capabil să combat infecția cu rotavirus . De aceea, profilaxia prin vaccinare și menținerea unei igiene corespunzătoare sunt cele mai bune strategii de limitare a morbidității și mortalității date de infecția cu rotavirus.

Gastroenteritele provocate de rotavirus sunt unele dintre cele mai frecvente afecțiuni severe la copii, provocând, la nivel mondial, aproximativ 25 de milioane de vizite medicale în fiecare an, 2 milioane de spitalizări și 600.000 de decese, în special la copiii sub doi ani. Acest bilanț a determinat Organizația Mondială a Sănătății să declare infecția cu rotavirus o urgență reală de sănătate mai ales că 85% din aceste decese sunt observate în țările în curs de dezvoltare. Chiar și în cele dezvoltate, gastroenterita provocată de rotavirus este larg răspândită, dar rareori fatală.

Infecția cu rotavirus – Epidemiologia și manifestările clinice

Infecția cu rotavirus este omniprezentă. Este o infecție endemică, deși rotavirusul este ocazional asociat cu epidemii reale.
În Europa și în restul zonelor temperate ale planetei, virusul prezintă vârfuri de incidență sezoniere care, la latitudinile noastre, apar în perioada de rece, din noiembrie până în martie.

Aproape toată populația este expusă infecției cu rotavirus în primii ani de viață. Incidența este mai mare la copil și la sugari și mult mai puțin frecventă în adolescent și la adult. La persoanele adulte, tabloul clinic se prezintă cu simptome minore sau este chiar asimptomatic, ceea ce face situația și mai periculoasă pentru că purtătorii sănătoși sunt contagioși și sursă de răspândire a virusului.
Rotavirusul este prezent în mediu cu 8 tulpini diferite și constituie cea mai frecventă cauză a gastroenteritei virale la nou-născuți și la copii sub 5 ani. Cea mai severă formă de boală, și cea mai periculoasă, este cauzată de rotavirusului de grup A (și într-o măsură mai mică de B și C).

Rotavirusul este un virus extrem de contagios, care poate supraviețui câteva ore pe mâini, dar poate rămâne activ timp de câteva zile pe suprafețe dure și uscate, mai ales pe cele neporoase precum plasticul și metalul. Ca rezultat, se poate răspândi ușor în colectivități, cum sunt creșele, grădinițele și școlile.

La copii, perioada de incubație este de aproximativ două zile, în timp ce vărsăturile și diareea induse de infecție pot dura între 3 și 8 zile, iar pacientul infectat poate elimina virusul prin fecale timp de 2-5 zile după oprirea diareei.

Infecția cu rotavirus – Simptome

Episoadele acute sunt caracterizate prin:

 • diaree
 • vărsături
 • febră
 • deshidratare
 • durere abdominală
 • letargie
 • reducerea frecvenței urinării
 • plâns uscat, fără lacrimi
 • piele uscată și rece
 • uscăciunea gurii
 • setea intensă

Infecția cu rotavirus – Prevenție și tratament

În cazul apariției bolii tratamentul vizează prevenirea deshidratării, asigurarea nutriției adecvate și ameliorarea simptomelor. Pentru că boala este provocată de un virus, antibioticoterapia se dovedește ineficientă, în caz de necessitate în combaterea febrei foarte mari folosindu-se atipiretice.

Societatea Națională de Pediatrie (SNP) recomandă:
Utilizarea vaccinului rotavirus uman pentru toţi nou-născuţii eligibili, în conformitate cu recomandările internaţionale şi rezumatul caracteristicilor produsului la nivel european.
Schema de vaccinareconstă din 2 doze orale administrate la intervalede minimum 4 săptămâni între doze sau concomitent cu vaccinurile recomandate pentru grupa de vârstă. Conform recomandărilor SNP, sugarii care sunt alăptaţi la sân ar trebuisă fie vaccinaţi la timp, alăptarea nu pare să diminueze răspunsul imun determinat de vaccin.

Alte articole:

Urmăreşte ultimele ştiri medicale pe Youtube şi Facebook

14,052FaniÎmi place
452AbonațiAbonați-vă

SFATUL MEDICULUI Prof.Univ. Dr. Benedek Imre - Cum păstrăm inima sănătoasă?

Primeşte la prima oră a zilei cele mai noi ştiri din domeniul medical direct pe email!

Un serviciu oferit de către Feedburner.
Politica de confidenţialitate - https://policies.google.com/privacy

Cele mai citite

ULTIMELE ARTICOLE

Recomandări ZM

PSORIAZIS diagnostic și terapie – tot ce trebuie să știi

PSORIAZIS diagnostic și terapie. Considerată o boală fizică dar cu urmări „mutilante” psihic, psoriazisul...

Angina pectorală – cauze, simptome, tratament

Angina pectorală este modul în care se exprimă afecţiunea cunoscută sub numele de cardiopatie...

Bolile musculo-scheletice îi afectează pe români

Bolile musculo-scheletice, precum artrita reumatoidă şi afecţiunile lombare, îngrădesc din ce în ce mai...

Pași de urmat pentru pacienții care încep radioterapia externă

Radioterapia externă este un tratament aparte, cu multe necunoscute pentru pacient și familia acestuia....

Sindromul de tunel carpian – cauze, simptome, tratament

Sindromul de tunel carpian este o afecţiune comună care cauzează durere, amorţeală şi furnicături...

Hipertensiunea arterială – cauze și tratament

Hipertensiunea arterială (HTA) contribuie la apariția a peste jumătate din bolile cardiovasculare și  este...