Asociația ‘’Sănătate cu CasaBio’’ vă invită la seminarul Aromaterapia – o abordare naturală și integrativă în tratarea diferitelor afecțiuni’’, ținut de prof. dr. Olivier Wenker (SUA).
Pe parcursul întâlnirii vor fi discutate teme precum: noțiuni de bază în aromaterapie, gestionarea durerii, detoxifiere, stres, anxietate, depresie, cancer și afecțiuni autoimune.
Seminarul este creditat de Colegiul Medicilor din România cu credite EMC.
Taxă de participare: 400 lei
Înscrieri: Ramona Grosu – 0741.621.406 / [email protected]
Aromaterapia – Înţelepciunea de ieri, destinul de mâine
„Plantele nu joacă doar un rol vital în echilibrul ecologic al planetei, dar sunt şi strâns legate de bunăstarea fizică, afectivă şi spirituală a omenirii, încă de la începuturile sale.
Regatul plantelor continuă să facă obiectul foarte multor proiecte de cercetare şi al multor descoperiri. Cel puţin 30% din medicamentele prescrise în SUA au la bază compuşi naturali din plante. În fiecare an se alocă milioane de dolari universităţilor care cercetează noi agenţi terapeutici ce zac încă nedescoperiţi în scoarţa de copac, rădăcini, flori, seminţe, vegetaţia din junglă, albiile râurilor, păduri, dealuri, precum şi în regiunile extinse de sălbătăcie de pretutindeni din lume.
Fiind cea mai puternică parte componentă a plantei, uleiurile esenţiale şi extractele de plante sunt explorate încă din timpuri imemoriale. Uleiurile esenţiale au fost folosite în medicină pentru a distruge bacterii, fungi şi viruşi. Acestea furnizează parfumuri fine care echilibrează starea de spirit, generează bună-dispoziţie, alungă emoţiile negative şi creează o atmosferă romantică. Ele pot stimula regenerarea ţesuturilor sau pot stimula sistemul nervos. Pot chiar să „transporte” substanţe nutritive şi să oxigeneze celulele.
Aromaterapia – Ce sunt uleiurile esenţiale ?
Uleiurile esenţiale sunt lichide volatile aromate distilate din tufişuri, flori, arbori, rădăcini, arbuşti şi seminţe.
Structura uleiurilor esenţiale este complexă: fiecare poate fi alcătuit din sute de compuşi chimici diferiţi şi unici. Mai mult, uleiurile esenţiale sunt foarte concentrate şi mult mai eficace decât ierburile uscate. Prin procesul de distilare, uleiurile devin foarte concentrate. Adeseori este nevoie de o plantă întreagă sau chiar mai multe pentru a produce o singură picătură de ulei esenţial distilat. Uleiurile esenţiale diferă de uleiurile vegetale precum uleiul de porumb, uleiul de arahide şi uleiul de măsline. Uleiurile esenţiale nu sunt grase şi nu încarcă porii, asemenea multor uleiuri vegetale.
Uleiurile vegetale se pot oxida şi râncezi în timp, şi nu sunt antibacteriene. Cele mai multe uleiuri esenţiale, pe de altă parte, nu râncezesc şi sunt agenţi antimicrobieni puternici. Uleiurile presate şi uleiurile esenţiale bogate în ceară din plante, precum patchouli, dacă nu sunt distilate corespunzător, pot râncezi în timp, mai ales dacă sunt expuse la căldură mai mult timp.
Uleiurile esenţiale sunt substanţe care merită cu siguranţă să fie studiate cu temeinicie”
dr. Gary Young, „Essential oils”