Profilaxia dentară și importanța ei. Detartrajul corect (VIDEO)

Cât de importantă este profilaxia dentară? Și cum putem să o facem corect? Răspunsuri primim de la dna dr. Simona Tănase, medic specialist Stomatologie.

Dar înainte de orice răspuns, să enunțăm două adevăruri – dintre care unul, din păcate, dureros:

1) e mai ușor să previi decât să tratezi;

2) România se află pe unul dintre ultimele locuri în Europa în ceea ce privește consumul de materiale pentru activitatea de igienă bucală.

- Articolul continua mai jos-

Cum definim profilaxia dentară?

Răspunsul e simplu, spune dr. Simona Tănase: „Să încercăm să prevenim orice afecțiune dentară și gingivală printr-o prezență regulată la cabinetul stomatologic. Controlul periodic este recomandat să se facă de două ori pe an. Este foarte important ca pacientul să se prezinte în cabinetul stomatologic pentru ca medicul să vada eventualele afecțiuni, în faze incipiente, în ceea ce privește: structura dentară, patologia gingivală, precum și patologia întregii cavități bucale. Venind la acest consult periodic, pacientul poate beneficia de tratamente în faza incipientă, astfel încât să nu se ajungă la lucruri complicate și să-și păstreze întreaga funcționalitate a aparatului dento-maxilar”.

Profilaxia dentară. Detartrajul – cum se face?

Profilaxia dentară se poate face în mai mulți pași.

Următoarea etapă după controlul periodic o reprezintă igienizarea profesională. Toți ne spălăm pe dinți, dar puțini știu să facă asta așa cum trebuie și, subliniază dr. Simona Tănase, puțini alocă timpul minim necesar. „Și mai puțini folosesc metodele complementare. Nu doar perierea cu periuța și pasta, ci și folosirea aței dentare, a apei de gură, a dușului bucal.

În acest context, se impune prezentarea la stomatolog și realizarea acestei igienizări profesionale. Aceasta constă în DETARTRAJ – prin care se înlătură tartrul, care se depune pe dantura urmată de un periaj profesional. Acesta se face de către asistenta de profilaxie sau de către medic. Pentru detartraj, se folosește instrumentarul rotativ, cu paste speciale, iar la urmă se aplică un tratament antiinflamator.

Profilaxia dentară. Sigilările dentare – ce sunt acestea?

La toate aceste metode de igienizare profesională se adaugă sigilările. Acestea sunt manopere al căror scop este să oprească stagnarea alimentelor în șanțurile și fosetele de pe suprafața dinților cuspidați, adică a molarilor si premolarilor.

Cum se procedează? „Se depune un strat de lac fluid, care închide aceste șanțuri și fosete și, în felul acesta, se îndepărtează riscul stagnării alimentelor în ele și, în consecință, se previne apariția tartrului acid și a afecțiunilor carioase”, spune dr. Simona Tănase.

- Articolul continua mai jos-

Profilaxia dentară. Fluorizarea și importanța ei

Fluorizarea se poate face atât la cabinet, de către asistenta de profilaxie sau de către medic, cât și acasă, într-o modalitate (să-i zicem) neprofesională, dar absolut necesară, pentru că ea se face zi de zi. Fluorizarea se realizează folosind diferite ape de gură și alte produse medicamentoase pe bază de fluor. „Deși există o controversă în ceea ce privește administrarea lor, s-a dovedit, totuși, că un aport de 1 miligram de fluor pe zi este benefic pentru structura dentară”, spune dr. Simona Tănase, medic specialist Stomatologie. În cabinet, se aplică diverse geluri și paste care au o concentrație mare de ioni de fluor, care vin și se așază în zonele care sunt mai slab mineralizate.

Profilaxia dentară. Alte metode care pot fi folosite

Pe lângă toate cele pe care le-am enunțat mai sus, spune dna dr Simona Tănase, este importantă și „o deconditionare a obiceiurilor vicioase, mai ales a buxismului, pentru că bruxismul este unul dintre cei mai mari dușmani ai gingiilor noastre. De asemenea, afectează ligamentul dento-alveolar, care, în timp duce la mobilitate dentară”.

Celor care „se tem de dentist”, nu putem decât să le spunem că partea profilactică e importantă și pentru că… te ține departe de dentist. Adică, departe de complicații care aduc durere și disconfort. „Profilaxia dentară nu este dureroasă, nu este o manoperă care să ne înspăimânte, ci un lucru care trebuie să intre în firescul existenței noastre”.

E parte a educației fiecăruia dintre noi, ca să avem o dantură sănătoasă, un zâmbet frumos, de care să ne bucurăm cât mai mult timp!

Urmărește și reportajul VIDEO realizat pe această temă la cabinetul stomatologic din București al dnei dr. Simona Tănase.

Citește și Femeie-chirurg ortoped – mai mult decât profesie: o vocație

-Articolul continua mai jos-

Fotografii și producție film

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari