Abordul multimodal în oncologie la Institutul Oncologic „Prof. Dr. I Chiricuţă”

Institutul Oncologic „Prof. Dr. I Chiricuţă” împreună cu Societatea Română de Chirurgie şi Ginecologie Oncologică organizează în perioada 27 februarie-14 iunie 2017 o nouă  serie de ateliere de lucru. Ele sunt reunite sub titlul  Abordul multimodal în oncologie şi reprezintă  sesiunea a XI-a, adresată medicilor rezidenţi, specialişti şi primari.

Atelierele sunt organizate în lunar, fiecare abordând o tematică diferită.  Ele sunt acreditate cu puncte EMC.

Sesiunea începe în 27 februarie cu worshopul „Cancerul mamar”, urmat în 27 martie de cel cu tema „Cancerul colorectal”. Apoi, în 24 aprilie este rândul temei „Tumorile uroteliate înalte”,  „Cancerul de endometru” va fi abordat în 22 mai. Atelierul pe tema Oncogeneticii va încheia această sesiune în cele trei zile destinate, în perioada 12-14 iunie 2017.

Manifestările au loc în amfiteatrul „Ion Chiricuţă” al Istitutului Prof. Dr. Ion Chiricuţă” din Cluj-Napoca.

- Articolul continua mai jos-

Institutul Oncologic „Prof. Dr. I Chiricuţă”

Institutul Oncologic din Cluj-Napoca a fost fondat in anul 1929 de Prof. Dr. Iuliu Moldovan şi purta numele de „Institutul pentru Profilaxia si Tratamentul Cancerului”. Este unul din primele centre medicale de acest profil din Europa.

În prezent Institutul poartă numele Profesorului Dr. Ion Chiricuta, de care se leagă modernizarea sa. Profesorul s-a format la scoala chirurgicală de mare prestigiu de la Spitalul Brâncovenesc din Bucureşti. A  fost un  discipol entuziast a celebrului Profesor Iacob Iacobovici.

 Prof. Ion Chiricuţă a demarat construcţia noului Institut Oncologic, situat în str. Republicii 34-36 construcţie finalizata în 1965.

Tot lui i se datoreaza structura conceptuală modernă a instututului. Ea se bazează pe combinarea a trei idei  originale pentru sistemul medical românesc din acea perioadă:

  • Tratamentul bolnavului oncologic este un tratament complex fiind necesară cooperarea chirurgului, radioterapeutului, oncologului medical, anatomopatologului şi a altor specialişti
  • Activitatea de cercetare în cancerologie este indispensabilă. Pentru ca descoperirile acesteia sa fie cât mai repede aplicabile bolnavilor (ceea ce astazi se numeşte ”cercetare translaţională”)
  • Formarea specialistilor oncologi este posibilă doar în asemenea institutii cu structură complexă care asigură baza materială precum şi competenţele necesare
Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari