Alergia la lapte – simptome, cauze, factori de risc, complicații, prevenție, alternative pentru sugari

Alergia la lapte este un răspuns anormal al sistemului imunitar al organismului la lapte și la produsele care conțin lapte. Este una dintre cele mai frecvente alergii alimentare la copii. De obicei, laptele de vacă este cel care provoacă alergii, dar laptele de oaie, capră, bivoliță și alte mamifere pot determina de asemenea reacții alergice.

O reacție alergică apare de obicei la scurt timp după consum. Semnele și simptomele alergiei la lapte variază de la ușoare la severe și pot include respirație șuierătoare, vărsături, urticarie și probleme digestive. Alergia la lapte poate provoca, de asemenea, anafilaxie – o reacție severă, care pune viața în pericol.

Tratamentul alergiei la lapte constă în principal în evitarea consumului de lapte și produse lactate. Din fericire, majoritatea copiilor depășesc alergia la lapte. Cei care nu o depășesc ar putea fi nevoiți să evite în continuare produsele lactate, chiar pentru tot restul vieții.

Alergia la lapte – simptome

Simptomele alergiei la lapte, care diferă de la persoană la persoană, apar la câteva minute până la câteva ore după consumul de produse lactate.

- Articolul continua mai jos-

Semnele și simptomele imediate ale alergiei la lapte pot include:

  • Urticarie
  • Respirație șuierătoare sau greoaie
  • Senzație de mâncărime sau furnicături în jurul buzelor sau gurii
  • Umflarea buzelor, limbii sau gâtului
  • Tuse sau dificultăți de respirație
  • Vărsături

Semnele și simptomele care pot apărea mai târziu, includ:

  • Scaune moi sau diaree, care poate conține sânge
  • Crampe abdominale
  • Secreții nazale
  • Ochi umezi
  • Colici, la bebeluși

Alergie la lapte sau intoleranță la lactoză?

Alergia la lapte este diferită de intoleranța la proteinele din lapte și de intoleranța la lactoză. Spre deosebire de alergia la lapte, intoleranța nu implică sistemul imunitar. Intoleranța la lapte necesită un tratament diferit față de alergia în sine la lapte.

Semnele și simptomele comune ale intoleranței la proteinele din lapte sau ale intoleranței la lactoză includ probleme digestive, cum ar fi balonare, gaze sau diaree, după consumul de lapte sau produse care conțin lapte.

Alergia la lapte – anafilaxia

Alergia la lapte poate provoca anafilaxie, o reacție care pune viața în pericol, deoarece îngustează căile respiratorii și poate bloca respirația. Laptele este al treilea aliment – după arahide și nuci – care cauzează cel mai frecvent anafilaxie.

Spuneți medicului dacă aveți orice fel de reacție în urma consumului de produse lactate, indiferent cât de ușoară este reacția. Acesta vă poate recomanda teste pentru a confirma alergia la lapte, astfel încât să puteți evita reacțiile viitoare și potențial mai grave.

- Articolul continua mai jos-

Anafilaxia este o urgență medicală și necesită tratament cu o injecție de epinefrină (adrenalină) și o vizită la spital. Semnele și simptomele încep imediat după consumul de lapte și pot include:

  • Constricția căilor respiratorii, inclusiv umflarea gâtului care face dificilă respirația
  • Înroșirea feței
  • Mâncărime
  • Șoc, cu o scădere semnificativă a tensiunii arteriale

Alergia la lapte – cauze

Toate alergiile alimentare sunt cauzate de o afectare a sistemului imunitar. În cazul alergiei la lapte, sistemul imunitar identifică anumite proteine din lapte ca fiind dăunătoare, declanșând producerea de anticorpi IgE (imunoglobuline) pentru a neutraliza proteina (alergenul). La următorul contact cu aceste proteine, anticorpii IgE le recunosc și semnalează sistemului imunitar să elibereze histamina și alte substanțe chimice, provocând o serie de semne și simptome alergice.

Există două proteine principale în laptele de vacă care pot provoca o reacție alergică, iar alergia poate fi la una sau la ambele.

Aceste proteine pot fi greu de evitat, deoarece se găsesc și în unele alimente procesate. Mai mult, majoritatea oamenilor care au reacții alergice la laptele de vacă, vor reacționa de asemenea și la laptele de oaie, de capră și de bivoliță. Mai rar, persoanele alergice la laptele de vacă sunt, de asemenea, alergice la laptele de soia.

Alergia la lapte – factori de risc

Anumiți factori pot crește riscul de a dezvolta alergie la lapte:

  • Alte alergii. Mulți copii alergici la lapte au și alte alergii. Alergia la lapte se poate dezvolta înaintea altor alergii.
  • Dermatita atopică. Copiii care suferă de dermatită atopică sunt mai predispuși să dezvolte o alergie alimentară.
  • Istoric familial. Riscul unei persoane de a avea o alergie alimentară crește dacă unul sau ambii părinți au o alergie alimentară sau un alt tip de alergie sau boală alergică – cum ar fi febra fânului (rinită alergică sezonieră), astmul, urticaria sau eczema.
  • Vârsta. Alergia la lapte este mai frecventă la copii. Pe măsură ce înaintează în vârstă, sistemele lor digestive se maturizează și probabilitatea să reacționeze la lapte scade.

Alergia la lapte – complicații

Copiii care sunt alergici la lapte au mai multe șanse de a dezvolta și alte probleme de sănătate, inclusiv:

-Articolul continua mai jos-
  • Alergii la alte alimente – cum ar fi ouăle, soia, alunele sau chiar carnea de vită
  • Febra fânului (rinită alergică) – o reacție alergică la părul animalelor de companie, acarieni, polenul de iarbă și alte substanțe

Alergia la lapte – prevenție

Nu există o modalitate sigură de a preveni o alergie alimentară, dar puteți preveni reacțiile evitând alimentele care le provoacă. Dacă știți că dumneavoastră sau copilul dumneavoastră sunteți alergic la lapte, evitați laptele și produsele lactate.

Citiți cu atenție etichetele produselor alimentare. Căutați cazeina, un derivat din lapte, care poate fi găsită în unele locuri neașteptate, cum ar fi în unele conserve de ton, cârnați sau produse nelactate. Întrebați care sunt ingredientele alimentelor atunci când comandați în restaurante.

Surse de alergeni din lapte:

Sursele evidente de proteine ​​din lapte care cauzează alergii se găsesc în produsele lactate simple, inclusiv:

  • Lapte integral, lapte cu conținut scăzut de grăsimi, lapte degresat
  • Unt
  • Iaurt
  • Înghețată
  • Brânză și orice produs care conține brânză

Însă, laptele poate fi mai greu de identificat atunci când este folosit ca ingredient în alimentele procesate, inclusiv în produsele de patiserie și în carnea procesată. Sursele ascunse de lapte includ:

  • Zer
  • Cazeină
  • Ingrediente scrise cu prefixul „lact” – cum ar fi lactoza
  • Bomboane, cum ar fi ciocolată, nuga sau caramel
  • Pulberi proteice
  • Aromă artificială de unt
  • Aromă artificială de brânză

Chiar dacă un aliment este etichetat „fără lapte”, acesta poate conține proteine ​​din lapte care cauzează alergii – așa că trebuie să citiți cu atenție eticheta. Dacă aveți îndoieli, contactați producătorul pentru a vă asigura că produsul nu conține ingrediente din lapte.

Când luați masa la restaurant, întrebați cum au fost preparate alimentele. Friptura are unt topit pe ea? Fructele de mare au fost scufundate în lapte înainte de a fi gătite?

Dacă sunteți expus riscului unei reacții alergice grave, discutați cu medicul dumneavoastră despre transportul și utilizarea de urgență a epinefrinei (adrenalină). Dacă ați avut deja o reacție severă, purtați o brățară sau un colier de alertă medicală care să îi informeze pe cei din jur că aveți o alergie alimentară.

Alergia la lapte – alternative pentru sugari

La copiii care sunt alergici la lapte, alăptarea și utilizarea laptelui praf hipoalergenic pot preveni reacțiile alergice.

  • Alăptarea este cea mai bună sursă de nutriție pentru copilul dumneavoastră. Se recomandă alăptarea cât mai mult timp posibil, mai ales dacă copilul dumneavoastră prezintă un risc crescut de a dezvolta alergie la lapte.
  • Formulele hipoalergenice (lapte praf) sunt produse prin utilizarea enzimelor pentru a descompune (hidroliza) proteinele din lapte, cum ar fi cazeina sau zerul. Prelucrarea ulterioară poate include căldura și filtrarea. În funcție de nivelul lor de prelucrare, produsele sunt clasificate ca hidrolizate parțial sau extensiv.
  • Formulele pe bază de soia se bazează pe proteine ​​din soia în loc de proteine din lapte. Acestea sunt fortificate pentru a fi complete din punct de vedere nutrițional – dar, din păcate, unii copii cu alergie la lapte dezvoltă și o alergie la soia.

Dacă alăptați și copilul dumneavoastră este alergic la lapte, proteinele din laptele de vacă care trec prin laptele matern pot provoca o reacție alergică. Poate fi necesar să excludeți din alimentație toate produsele care conțin lapte. Discutați cu medicul dumneavoastră dacă știți – sau bănuiți – că copilul dumneavoastră are alergie la lapte și dezvoltă semne și simptome de alergie după alăptare.

Dacă dumneavoastră sau copilul dumneavoastră urmați o dietă fără lapte, medicul dumneavoastră sau dieteticianul vă poate ajuta să planificați mese echilibrate din punct de vedere nutrițional. S-ar putea să fie nevoie ca dumneavoastră sau copilul dumneavoastră să luați suplimente pentru a înlocui calciul și nutrienții găsiți în lapte, cum ar fi vitamina D și riboflavina.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari