Tulburarea de deficit de atenție/hiperactivitate la adulți (ADHD) este o afecțiune ce ține de sănătatea mintală și înglobează o combinație de probleme persistente, cum ar fi dificultăți de concentrare a atenției, hiperactivitate și comportament impulsiv. Pentru adulți, ADHD-ul poate duce la relații instabile, performanțe slabe la locul de muncă sau la școală/facultate, stimă de sine scăzută și alte probleme.
Deși vorbim despre ADHD la adulți, trebuie să menționăm faptul că simptomele încep de fapt în copilăria timpurie și continuă până la vârsta adultă. În unele cazuri, ADHD-ul nu este recunoscut sau diagnosticat până când persoana este adultă. Simptomele ADHD la adulți pot să nu fie la fel de clare ca simptomele ADHD la copii. La adulți, hiperactivitatea poate scădea, dar luptele cu impulsivitatea, neliniștea și carențele atenționale pot continua.
Tratamentul pentru ADHD la adulți este similar cu tratamentul pentru ADHD în copilărie. Tratamentul ADHD pentru adulți include medicamente, consiliere psihologică (psihoterapie) și tratament pentru orice afecțiuni de sănătate mintală care apar în asociere cu ADHD.
ADHD la adulți – simptome
Majoritatea persoanelor diagnosticate cu ADHD au mai puține simptome pe măsură ce înaintează în vârstă, dar unii adulți continuă să experiențieze simptome majore care interferează cu funcționarea lor zilnică și le afectează semnificativ calitatea vieții, provocând carențe atât pe plan personal, cât și profesional. La adulți, principalele caracteristici ale ADHD pot include dificultăți de concentrare a atenției, impulsivitate și neliniște, agitație. În ceea ce privește gravitatea, simptomele pot varia de la ușoare la severe.
Mulți adulți cu ADHD nu sunt conștienți că îl au – știu doar că sarcinile de zi cu zi pot fi o provocare pentru ei. Adulților cu ADHD le este dificil să se concentreze și să prioritizeze sarcinile, ceea ce duce la nerespectarea termenelor limită și la întâlniri sau planuri sociale uitate. Incapacitatea de a-și controla impulsurile poate varia de la nerăbdare pentru a sta la o coadă sau a conduce un autoturism în trafic până la fluctuații de dispoziție și izbucniri de furie.
Simptomele ADHD la adulți ar putea include:
- Impulsivitate
- Dezorganizare
- Dificultăți de prioritizare a sarcinilor
- Abilități reduse de gestionare a timpului
- Dificultăți de a realiza sarcini multiple în același timp
- Hiperactivitate, neliniște, agitație
- Incapacitate de a planifica sau de a respecta un plan
- Toleranță scăzută la frustrare
- Fluctuații de dispoziție dese
- Dificultăți de a duce sarcinile la bun sfârșit
- Incapacitatea de a urma pașii unui proces de completare a sarcinii
- Iritabilitate
- Dificultăți de a face față stresului cotidian
Care este diferența dintre comportamentul tipic și ADHD la adulți?
Aproape orice persoană are unele simptome similare cu ADHD la un moment dat în viața sa. Dar dacă dificultățile resimțite sunt recente sau au apărut doar ocazional în trecut, cel mai probabil nu este vorba despre ADHD.
ADHD-ul este diagnosticat numai atunci când simptomele sunt suficient de severe pentru a provoca probleme continue în mai mult de un domeniu al vieții (de exemplu, pe plan social, personal sau profesional). Aceste simptome persistente și perturbatoare pot fi observate și urmărite încă din copilăria timpurie.
Stabilirea diagnosticului de ADHD la adulți poate fi dificilă, deoarece anumite simptome ADHD sunt similare cu cele cauzate de alte afecțiuni, cum ar fi anxietatea sau tulburările de dispoziție. În plus, mulți adulți cu ADHD au cel puțin o altă afecțiune de sănătate mintală, cum ar fi depresia sau anxietatea.
ADHD la adulți – când să vă adresați la medic
Dacă oricare dintre simptomele enumerate mai sus vă perturbă în mod continuu viața, discutați cu medicul dumneavoastră dacă ați putea avea ADHD.
Diferite tipuri de profesioniști din domeniul sănătății pot recomanda și supraveghea tratamentul pentru ADHD. Căutați un furnizor de servicii medicale care are pregătire și experiență în îngrijirea adulților cu ADHD.
ADHD la adulți – cauze
Deși cauza exactă a ADHD nu este clară, eforturile de cercetare continuă. Factorii care pot fi implicați în dezvoltarea ADHD includ:
- ADHD poate apărea în familii, iar studiile indică faptul că genele pot juca un rol în dezvoltarea acestor tulburări.
- Mediul înconjurător. Pe lângă factorul genetic, anumiți factori de mediu pot crește riscul de apariție a ADHD, cum ar fi expunerea la plumb în copilărie.
- Probleme în timpul dezvoltării. Afectarea sistemului nervos central în momentele cheie ale dezvoltării persoanei pot juca un rol în apariția simptomelor ADHD.
ADHD la adulți – factori de risc
Riscul de a avea ADHD poate fi mai crescut în următoarele situații:
- Istoric familial de ADHD. Aveți rude de sânge, cum ar fi un părinte sau un frate, cu ADHD sau alte probleme de sănătate mentală.
- Expunerea la substanțe în viața intrauterină. Mama dvs. a fumat, a consumat alcool sau droguri în timp ce era însărcinată cu dvs.
- Expunerea la toxine. În copilărie, ați fost expus/ă la substanțe toxice din mediul înconjurător, cum ar fi plumbul, care se găsește cel mai adesea în țevile sau vopseaua din clădirile vechi.
- Nașterea prematură. Persoanele născute prematur par să aibă o predispoziție mai mare la ADHD.
ADHD la adulți – complicații
Persoanele diagnosticate cu ADHD pot întâmpina o serie de dificultăți în arii multiple ale vieții:
- Performanțe școlare sau profesionale slabe
- Dificultăți în a găsi și a păstra un loc de muncă, șomaj
- Probleme financiare
- Probleme cu justiția
- Abuz de alcool sau substanțe
- Accidente frecvente
- Relații instabile
- Stare de sănătate fizică și psihică precară
- Stimă de sine scăzută
- Tentative de suicid
ADHD la adulți – afecțiuni coexistente
Deși ADHD-ul nu provoacă alte probleme psihologice sau de dezvoltare, alte tulburări apar adesea împreună cu ADHD și fac tratamentul mai dificil. Acestea includ:
- Tulburări de dispoziție. Mulți adulți cu ADHD au și depresie, tulburare bipolară sau o altă tulburare afectivă. În timp ce problemele de dispoziție nu se datorează neapărat direct ADHD, un tipar repetat de eșecuri și frustrări datorate ADHD poate agrava depresia.
- Tulburări de anxietate. Tulburările de anxietate apar destul de des la adulții cu ADHD. Tulburările de anxietate pot provoca îngrijorare copleșitoare, nervozitate și alte simptome. Anxietatea poate fi agravată de provocările și eșecurile cauzate de ADHD.
- Alte tulburări psihice. Adulții cu ADHD prezintă un risc crescut de a dezvolta alte tulburări psihiatrice, cum ar fi tulburările de personalitate, tulburările explozive intermitente și tulburările legate de consumul de substanțe.
- Dificultăți de învățare. Adulții cu ADHD pot avea un scor mai mic la testele academice decât ar fi de așteptat pentru vârsta, inteligența și educația lor. Dificultățile de învățare pot include de asemenea probleme de înțelegere și comunicare.