6 decese cauzate de virusul West Nile. Cum ne putem proteja?

Au fost înregistrate 56 cazuri de meningite/meningo-encefalite cauzate de infecţia cu virus West Nile, din păcate înregistrându-se și șase decese.

Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în Dolj 12, Iaşi 10 și Bucureşti 8. Au mai fost cazuri în Olt şi Teleorman câte 4, Galaţi şi Ilfov câte 3, Brăila şi Giurgiu câte 2, Bacău, Tulcea, Bihor, Botoşani, Vrancea, Covasna, Mehedinţi şi Satu Mare câte 1 caz.

Cele şase decese au survenit la pacienţi care prezentau co-morbidităţi. Trei dintre decese s-au înregistrat în Bucureşti şi câte unul în judeţele Iaşi, Galaţi şi Covasna.

În fiecare an, în această perioadă se înregistrează o creştere a numărului de cazuri de infecţie cu virus West Nile.  Situaţia din acest moment este comparabilă cu cea înregistrată în anii precedenţi. Astfel, în anul 2017, la data de 30 august se înregistrau 16 cazuri depistate şi 6 decese. În 2016, până la încheierea perioadei de supraveghere în 30 septembrie, au fost înregistrate 80 de cazuri şi 8 decese.

- Articolul continua mai jos-

Specialiştii consideră că nu este vorba de o epidemie, iar ceşterea înregistrată este cauzată de perioada excesiv de ploioasă care a făcut dificilă distrugerea ţânţarilor.

În toate centrele de transfuzii din ţară sângele este testat suplimentar, astfel încât să poată fi depistată eventuala prezenţă a virusului.

Ministerul Sănătăţii recomandă autorităţilor administraţiei publice locale să intensifice măsurile de dezinsecţie în localităţi pentru a preveni răspândirea infecţiei cu virus West Nile.

Specialiştii menţionează că infecţia cu virus West Nile nu se transmite de la om la om, ci doar prin înţepătură de ţântar.

Care sunt simptomele infecției cu virusul West Nile? Cum se ajunge la decese?

Circa 80% din persoanele infectate nu prezintă simptome, însă în cazul în care identificaţi semnele şi simptomele de mai jos, specialiştii în sănătate publică ai Ministerului Sănătăţii vă recomandă să vă prezentaţi la cel mai apropiat cabinet medical:

– febră
– durere de cap intensă
– dureri musculare
– vărsături
– erupţii cutanate

- Articolul continua mai jos-

În cazurile severe, complicate care afectează cel mai frecvent persoanele peste 60 de ani cu afecţiuni cronice (cancer, diabet, hipertensiune, boală renală cronică), pot apare şi alte simptome:

– rigiditate a gâtului
– sensibilitate crescută la lumină
– convulsii
– frisoane
– oboseală cronică
– slăbiciune musculară

Ministerul Sănătăţii recomandă populaţiei mai multe măsuri de protecţie:

– evitarea expunerii la ţânţari, îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi;
– utilizarea substanţelor repelente de ţânţari;
– montarea de plase la ferestrele locuinţelor pentru a împiedica pătrunderea ţânţarilor;
– limitarea deplasărilor zonelor cu multă vegetaţie şi umiditate ridicată (parcuri, păduri, ape stătătoare etc.)
– asigurarea măsurilor de desecare a bălţilor cu apă din jurul gospodăriilor;
– îndepărtarea recipientelor/obiectelor care favorizează acumularea apei şi a gunoiului menajer.

Nu există vaccin sau tratament antiviral specific.

Citește și:

Victimă a virusului West Nile – un bărbat a decedat la Iași

-Articolul continua mai jos-

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari